Από την Πάρο μέχρι την Πάργα και από τη Σίφνο μέχρι τη Μύκονο, οι πιο καταξιωμένοι Έλληνες σεφ υπογράφουν μενού και δημιουργούν πιάτα που συναρπάζουν.
Το έχουμε πει πολλές φορές φέτος πως η ελληνική γαστρονομία ζει ξεκάθαρα τα roaring twenties της, αφού τα νέα τόσο από την Αθήνα όσο και εκτός αυτής (τώρα το καλοκαίρι θα έπρεπε να πω μάλλον "ιδίως εκτός αυτής!") δεν σταματούν να καταφθάνουν και να μας ενθουσιάζουν. Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εμένα αυτή η μεγάλη "γιορτή" της ελληνικής γεύσης με έχει ειλικρινά συγκινήσει, αφού είναι απίστευτο πως μετά από μία τόσο δύσκολη διετία τα υπέροχα projects διαδέχονται το ένα το άλλο, και οι πιο διάσημοι σεφ υπογράφουν τα μενού στα εστιατόρια των ωραιότερων ελληνικών resorts και δημιουργούν συγκλονιστικά πιάτα, χτίζοντας κυριολεκτικά το σύγχρονο μύθο της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό, αφού έτσι άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης, πολύ συχνά δε πολυταξιδεμένοι και γνώστες του παράγοντα "γεύση", βιώνουν την πιο δημιουργική Ελλάδα στο πιάτο τους και παίρνουν μαζί τους τις καλύτερες εντυπώσεις και γευστικές αναμνήσεις! Φυσικά δεν χωράνε όλες οι φανταστικές φετινές συνεργασίες σε ένα θέμα (ούτε σε 10 μη σου πω!), όμως ας ξεκινήσουμε από εδώ και θα ακολουθήσουν και άλλα αντίστοιχα -και εξίσου λαχταριστά- posts. Σήμερα λοιπόν πετάμε για Πάρο, Πάργα, Μύκονο και Σίφνο και επιφυλάσσομαι για μεγάλη συνέχεια!

Mr. E και Αλέξανδρος Τσιοτίνης @ Πάρος
Ο "μυστήριος" Mr. E, ένα restaurant brand που ξεκίνησε από τη Σαντορίνη πριν κάποια χρόνια από τον ίδιο ξενοδοχειακό όμιλο που έχει δημιουργήσει και αυτό το υπέροχο resort εάν δεν με απατά η μνήμη μου, με τον εξαιρετικό -και πρόσφατα βραβευμένο με αστέρι Michelin, μην ξεχνιόμαστε!- σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη στο δημιουργικό τιμόνι του συνεχίζει την φανταστική δουλειά του εντός του πανέμορφου ξενοδοχείου Parīlio, μέλος των Design Hotels, στην κοσμοπολίτικη Πάρο. Εδώ οι international guests θα μυηθούν στην ελληνική γαστρονομική κουλτούρα στην πιο ουσιαστικά creative εκδοχή της, ενώ το ελληνικό foodie κοινό θα ξαναγνωρίσει απλά και αγαπημένα ελληνικά πιάτα φυσικά σε σύγχρονες και εξελιγμένες παραλλαγές, ξυπνώντας συχνά και ένα αίσθημα γλυκιάς νοσταλγίας.

Εννοείται πως ο σεφ έχει δουλέψει πολύ και με τοπικές συνταγές, ενώ η κορυφαία πρώτη ύλη κυρίως από τη γη και τη θάλασσα της Πάρου έχει τον πρώτο λόγο. Στον λουσμένο στο φως και κυκλαδίτικα μίνιμαλ χώρο του Mr. E λοιπόν δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις την Κακαβιά Όπως την Κάνανε Παλιά, μία βελουτέ ψαρόσουπα με μους μαραθόριζας, φρέσκο αχινό και προζυμένιο ψωμί φρυγανισμένο στα κάρβουνα, το Παριανό Σαλατούρι, που είναι φρέσκο ψάρι ημέρας με λεμόνι κονφί, φρέσκο κρεμμύδι και λαδολέμονο λουΐζας, το signature Καλαμάρι στη Σχάρα με Πέστο Mr. E, με φασολάκια, κολοκύθι, κουκουνάρι και παρμεζάνα, αλλά και το Ψάρι Ημέρας στη σχάρα που έρχεται με ένα είδος χοντροσπασμένου καλαμποκιού (κορκότο) μαγειρεμένο σαν ριζότο σε ζωμό αγριομάραθου και ψητά λαχανάκια ή Σιγοψημένο Κατσικάκι Φρικασέ από baby μαρούλι, κονφί καρότα, σαμπαγιόν πιπερόριζα και βασιλικό. Μην ξεχάσεις να αφήσεις λίγο χώρο και για τα γλυκά, trust me!

Mikrasia και Ettore Botrini @ Μύκονος
Η ανάληψη των γευστικών ηνίων όλων των ξενοδοχείων του εμβληματικού Ομίλου Katikies από τον "γητευτή των υλικών", τον βραβευμένο συνεχώς από το 2014 με αστέρι Michelin σεφ Έκτορα Μποτρίνι είναι κάτι που είχα μοιραστεί μαζί σου πολύ πολύ νωρίς, όταν ακόμη το καλοκαίρι φάνταζε μακρινό και άπιαστο όνειρο (βλ. περισσότερα εδώ). Τώρα όμως σιγά σιγά ήρθε η ώρα να εξερευνήσουμε ένα-ένα τα εστιατόρια των πολυτελών ξενοδοχείων Katikies, αρχής γενομένης από τη Μύκονο και το Mikrasia με το μαγικό location, αφού αυτό το εστιατόριο σου δίνει τη δυνατότητα να ζήσεις μία fine dining εμπειρία υψηλών απαιτήσεων με τα πόδια σου θαμμένα στην άμμο που απλώνεται γύρω από την εντυπωσιακή πισίνα.

Στο Mikrasia ο επισκέπτης βιώνει ένα "ταξίδι γεύσης στο Αιγαίο", σύμφωνα με τον ίδιο τον σεφ που συνεχίζει για να μας το περιγράψει, "Μια θάλασσα είναι η Μεσόγειος, από τα δαντελωτά παράλια της Μικράς Ασίας μέχρι την εσχατιά του Γιβραλτάρ. Στην υγρή αγκαλιά του Αιγαίου, του πιο όμορφου από τα πέλαγα της, σπαρμένα νησιά οι Κυκλάδες ταξιδεύουν στην απεραντοσύνη του χρόνου. Αυτό το ταξίδι τους αποτυπώνει το μενού μας με τις γεύσεις και τα αρώματα αυτών των νησιών που σχηματίζουν κύκλο γύρω από την ιερή Δήλο όπου γεννήθηκε ο Απόλλωνας". Σε αυτήν λοιπόν ακριβώς τη φιλοσοφία γευόμαστε Πολύχρωμα Παντζάρια με Βολάκι Άνδρου και περγαμόντο, Γαρίδες ταρτάρ σε στυλ Ντάκου, Κρέας al Coltello με Καρίκι Τήνου και λαχανικά πίκλα, αλλά και Cappelletti Κρεμμυδιού με Τυροβολια Μυκόνου και πέστο από αρωματικό βότανα και Σιγομαγειρεμένο Χοιρινό με αφρό ελληνικού καφέ.

Pearl και Γκίκας Ξενάκης @ Πάργα
Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα νέα που μάθαμε πρόσφατα και πολύ ενθουσιαστήκαμε είναι πως ο πολυβραβευμένος σεφ Γκίκας Ξενάκης ανέλαβε την επιμέλεια στο γαστρονομικό εστιατόριο Pearl στο ολοκαίνουριο MarBella Elix στην Πάργα. Το Pearl που βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά προνομιακό σημείο του πανέμορφου (και sustainably conscious) resort απολαμβάνει μία συγκλονιστική αφ’ υψηλού θέα στα καταγάλανα νερά του Ιονίου και έτσι ο ταλαντούχος σεφ έπρεπε να βάλει τα δυνατά του για να κρατήσει το ενδιαφέρον και τα μάτια των επισκεπτών στα πιάτα του! Από ότι μαθαίνουμε μια χαρά τα κατάφερε, αφού είναι γνωστό πως οι δημιουργίες του πάντα κερδίζουν τις εντυπώσεις και ενθουσιάζουν.

Εδώ λοιπόν συναντούμε μία farm-to-table λογική, που συνάδει απόλυτα με τη γενικότερη προσπάθεια του resort, και μία γαστρονομική προσέγγιση τόσο τεχνικά όσο και φιλοσοφικά παραδοσιακών ελληνικών γεύσεων και συνταγών. Φυσικά από το μενού του Γκίκα δεν θα μπορούσε να λείπει η Σπανακόπιτα, όπως μόνο εκείνος ξέρει να κάνει, με τραγανό φύλλο από χαρούπι και κρέμα φέτας στη συγκεκριμένη της βερσιόν. Στα απόλυτα must το Slow Cooked Αρνάκι Βόνιτσας με κρέμα πατάτας, γαλοτύρι, μπριαμάκι λαχανικών και σάλτσα μαστίχα και η Τσιπούρα από τα νερά του Ιονίου σε κρούστα χωριάτικου ψωμιού με μαριναρισμένες τομάτες, κρέμα ελιάς και σάλτσα βασιλικού. Όταν τελειώσεις το δείπνο σου, πάρε ένα ποτήρι κρασί και απλώς κάτσε εκεί να απολαύσεις τη θέα, θα με θυμηθείς!

NOS και Αθηναγόρας Κωστάκος @ Σίφνος
Επίσης πολύ πρόσφατο και εξαιρετικά φανταστικό νέο η "απόβαση" του Αθηναγόρα Κωστάκου στην Σίφνο. Μέσα στο talk of the town ολοκαίνουριο ξενοδοχείο NOS Hotel & Villas με το ζηλευτό design στην περιοχή του Φάρου ο διάσημος σεφ επιμελείται του μενού ενός εστιατορίου που πρεσβεύει πρωτίστως το gathering και το sharing, όπως άλλωστε ταιριάζει στην κυκλαδίτικη κουλτούρα. Εδώ η ελληνικότητα και η εντοπιότητα, τόσο στην πρώτη ύλη όσο και στην εκτέλεση των συνταγών, είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες. "Το zero waste και η ντόπια πρώτη ύλη είναι οι βασικοί παρονομαστές στο μενού που ετοιμάσαμε για το εστιατόριο του NOS. Όλες οι μαγειρικές τεχνικές αλλά και οι πρώτες ύλες της Σίφνου και των Κυκλάδων -με έμφαση στην ωμοφαγία- έχουν εδώ τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο", τονίζει ο σεφ.

Στο αέρινο λοιπόν NOS Restaurant με φόντο την πισίνα και τη θάλασσα δοκιμάζουμε Πικάντικο Ταρτάρ Παλαμίδας με κάπαρη και τσακιστές ελιές, ταραμά από τόνο Αλοννήσου, Σαλάτα σαν Σπανακόπιτα, Καψαλισμένη μελιτζάνα με φέτα, μέλι και οξύμελι, Καλαμάρι ελαφρά σωταρισμένο με σάλτσα μυρωδικών και πουρέ φάβας, αλλά και Αστακό Γιουβέτσι με λάδι σκόρδου και Σφυρίδα με κρούστα ψωμιού ή Μοσχαρίσια Μάγουλα Παστίτσιο με μπεσαμέλ τυριού με λάδι τρούφας, ραβιόλι τυριού και σάλτσα από βοδινό.
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information