Ήταν μία από τις πιο ζεστές ημέρες του φετινού καλοκαιριού, όταν κατευθύνθηκα προς την οδό Μαυρομιχάλη 51 στα Εξάρχεια. Εκεί βρίσκεται το νέο κατάστημα της ESIOT, του brand που γιορτάζει φέτος δέκα χρόνια παρουσίας στην ελληνική μόδα. Σε συνδυασμό με τα 30 χρόνια Madame Figaro, τα οποία συμπληρώνονται φέτος, η συνάντηση μας με την Ειρήνη και την Ιωάννα Σιώτη, τις δύο αδερφές που κρύβονται πίσω από το brand ήταν μία αναδρομή στις όμορφες και δύσκολες στιγμές, αλλά και εκείνες τις περιπτώσεις που χρειάστηκε να σκεφτούν out of the box για να καταφέρουν όλα όσα ονειρεύονται. Ευγενικές και με μία θετική αύρα με υποδέχτηκαν στο νέο τους κατάστημα και τα υπόλοιπα μπορείτε να τα διαβάσετε παρακάτω.
Πώς θα παρουσιάζατε τον εαυτό σας σε κάποιον που δεν σας γνωρίζει καθόλου;
Ι.Σ. Ένα από τα πρώτα πράγματα που λέω πάντα είναι πως είμαι από την Τήνο. Έχω μία εταιρεία μαζί με την αδερφή μου. Εκείνη σχεδιάζει τα παπούτσια και εγώ ασχολούμαι με το marketing. Έχω σπουδάσει Οργάνωση, Διοίκηση και Marketing στην ΑΣΟΕΕ. Έχουμε ενώσει λοιπόν τις δυνάμεις μας. Επίσης, μου αρέσει πολύ το καλοκαίρι.
Ε.Σ. Όταν με ρωτούν κάτι τέτοιο και εγώ πάντα θα αναφέρω πως είμαι από την Τήνο. Παρόλο που ζω πολλά χρόνια στην Αθήνα, αισθάνομαι πως το σπίτι μου είναι το νησί. Μαζί με την αδερφή του έχουμε την ESIOT. Μου αρέσουν τα ταξίδια. Έχω σπουδάσει στατιστική στο ΠΑ.ΠΕΙ. και στη συνέχεια σχέδια μόδας στη σχολή Βελουδάκη.
Πότε αποφασίσατε να δημιουργήσετε την ESIOT;
Ε.Σ. Ξεκινήσαμε τη δημιουργία του brand το 2014. Αρχικά, ήμουν μόνη μου και είχα απλώς εξωτερική βοήθεια. Η Ιωάννα ήρθε στην ESIOT μετά το καλοκαίρι του 2016.
Ι.Σ. Εγώ μέχρι τότε εργαζόμουν σε εταιρείες και βοηθούσα όπου μπορούσα. Για παράδειγμα, είχαμε κάνει μαζί τη φωτογράφηση, επειδή έχω γνώσεις από photoshop. Είχαμε μαζί την ιδέα να δώσουμε στα παπούτσια ονόματα νησιών. Ωστόσο, εγώ μέχρι τότε βοηθούσα μόνο εξωτερικά. Η Ειρήνη ξεκίνησε μόνη της την ESIOT.


Η βάση του brand ήταν η Τήνος, σωστά;
Ε.Σ. Η έδρα της ESIOT είναι ακόμα στην Τήνο, δηλαδή αν κάποιος παραγγείλει από το e-shop ή η χονδρική από εκεί εξυπηρετείται. Εκεί είναι τα headquarters.
Πώς αποφασίσατε να έχετε την έδρα σας στο νησί και όχι στην Αθήνα;
Ε.Σ. Καταρχήν όταν ξεκινήσαμε, ακόμα ο Φ.Π.Α. στην Αθήνα ήταν 16%. Βέβαια εμείς αυτό το προλάβαμε για πολύ λίγο, δύο ή τρεις μήνες νομίζω. Είναι αρκετά βοηθητικό για εμάς να έχουμε ως βάση μας το νησί. Από το 2015 έως τον φετινό χειμώνα είχαμε το showroom μας στη Βουκουρεστίου και πλέον ανοίξαμε το νέο κατάστημα στη Μαυρομιχάλη.
Πώς προέκυψε το όνομα "ESIOT”;
Ε.Σ. Το όνομα προέκυψε από το αρχικό του ονόματός μου, "Ε" από το "Ειρήνη" και το υπόλοιπο είναι από το επίθετό μας, "Σιώτη".
Γιατί αποφάσισες να δημιουργήσεις ένα brand με σανδάλια και όχι με κάποιο άλλο αξεσουάρ;
Ε.Σ. Τα σανδάλια είναι ένα στιλ παπουτσιών που και εγώ αγαπούσα πάρα πολύ. Το 2014, ήταν η χρονιά που μου ήρθε στο μυαλό μου ο συνδυασμός των creepers με το gladiator. Τότε, όλες φορούσαμε τα κλασικά gladiators από το Μοναστηράκι. Το επάνω μέρος του παπουτσιού δηλαδή δεν ήταν κάτι τόσο πρωτοποριακό, ο συνδυασμός όμως με τα creepers ήταν μία νέα πρόταση. 'Ηταν αρκετά καινοτόμο. Και οι δύο μας από μικρή ηλικία αγαπούσαμε πολύ τα σανδάλια. Ωστόσο, ποτέ μέχρι τότε δεν είχα σκεφτεί να ασχοληθώ με τα παπούτσια. Ούτε έχουμε κάποιο background από την οικογένειά μας, που θα μπορούσε να με επηρεάσει. Υπήρξε απλώς η σκέψη του συνδυασμού αυτών των δύο στοιχείων και κάπως έτσι προέκυψαν τα σανδάλια ESIOT.

Ένιωσες πως δεν έβρισκες ακριβώς τα σανδάλια που ήθελες στην αγορά;
Ε.Σ. Όχι, δεν ήταν καμία τέτοια ανάγκη. Τότε, είχαμε δει τα creepers στη συλλογή της Prada. Ταυτόχρονα, είχαν γίνει ξανά πολύ hype τα κλασικά σανδάλια gladiator από το Μοναστηράκι και κάπως έτσι έγινε αυτό το "πάντρεμα" που μέχρι τότε δεν είχαμε ξαναδεί.
Τι υλικά χρησιμοποιείτε στην ESIOT;
Ε.Σ. Τα παπούτσια δημιουργούνται από δέρμα. Η εισαγωγή γίνεται αποκλειστικά από τη Φλωρεντία, αλλά η κατασκευή τους γίνεται αποκλειστικά στην Ελλάδα.
Ποια είναι η φιλοσοφία του brand;
Ι.Σ. Γενικά, στην ESIOT υπάρχει αρκετό storytelling. Επίσης, αρέσει και στις δύο μας να ταξιδεύουμε. Αυτή η ανάγκη για ταξίδια φαίνεται πολύ και στην ESIOT.
Ε.Σ. Φαντάσου, έχουμε πει πως αν δεν είχαμε τα ESIOT, θα είχαμε φτιάξει κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο.
Ι.Σ. Εγώ νομίζω πως με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο, είμαστε ταξιδιωτικό γραφείο. Επειδή κάθε καλοκαιρινή συλλογή είναι αφιερωμένη σε κάποιο ελληνικό νησί και ειδικά φέτος που είναι ξανά αφιερωμένη στην Τήνο, που την ξέρουμε τόσο καλά. Επίσης, όταν προβάλλουμε ένα ζευγάρι παπουτσιών, το συνοδεύουμε με εικόνα από το νησί. Κάπως έτσι, είναι ένας ξεχωριστός ταξιδιωτικός οδηγός Τήνου με μία δική μας ματιά.
Ε.Σ. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο για την Τήνο. Κάθε χρόνο είναι ένα άλλο νησί. Το έχουμε επισκεφτεί, έχει "γράψει" μέσα μας και στη συνέχεια παρουσιάζουμε το πως βιώσαμε εμείς την παραμονή μας σε αυτό. Το κείμενο της καμπάνιας το γράφει πάντα η Ιωάννα. Έχει τύχει λοιπόν να γράψει για νησί που έχει πάει μόνο εκείνη ή για νησί που έχω πάει μόνο εγώ. Πάντα όμως, εκείνο το καλοκαίρι θέλει να το επισκεφτεί και η άλλη.
Ι.Σ. Συνεπώς, πίσω από την ESIOT κρύβεται σίγουρα το ταξίδι. Επειδή είναι μικρή οικογενειακή επιχείρηση, αυτό το τόσο ξεχωριστό δέσιμο που έχουμε, με τα καλά και τα κακά του, κάπως φαίνεται και στις ιστορίες που διηγούμαστε. Για εμάς, η προβολή της συλλογής δεν αφορά απλώς ένα ζευγάρι παπούτσια που έχει καθαρά εμπορικά αξία. Κάθε ένας κωδικός της συλλογής είναι πολύ ξεχωριστός για εμάς και πίσω από τη δημιουργία του κρύβεται μία ιστορία, την οποία θέλουμε να μεταφέρουμε στον κόσμο με όποιον τρόπο μπορούμε.
Ε.Σ. Ειδικά το κείμενο της φετινής καμπάνιας που είναι για την Τήνο, είναι τελείως βιωματικό, είναι μέρος του εαυτού μας.
Καταλαβαίνω πως η μία συμπληρώνει την άλλη.
Ι.Σ. Ακριβώς έτσι είναι.
Πώς είναι όμως η συνεργασία σας; Είναι πάντα εύκολο να συμφωνήσετε;
Ε.Σ. Σίγουρα όχι.
Ι.Σ. Όπως συμβαίνει με όλες οι οικογένειες, έχεις την άνεση να τσακώνεσαι αρκετά αλλά και να λες πράγματα με μεγαλύτερη ευκολία. Στο τέλος όμως, αυτό που υπερισχύει είναι πως είσαι οικογένεια. Είμαστε και οι δύο αρκετά επίμονες, η καθεμία στο κομμάτι της, ωστόσο είναι κάτι που δουλεύουμε σιγά σιγά. Κάποτε κάνει πίσω η μία και κάποτε η άλλη. Υπάρχει όμως κοινός στόχος, δηλαδή η αγάπη που τρέφουμε για την ESIOT. Δεν είναι μόνο το προϊόν, είναι και όλα αυτά που κρύβονται πίσω από αυτό. Τόσο η Ειρήνη που το ξεκίνησε όσο και εγώ το βλέπουμε σαν κάτι πολύ δικό μας, σαν παιδί μας. Ταυτιζόμαστε πολύ με αυτό. Έχουμε έναν κοινό στόχο και προχωράμε.
Η Τήνος με ποιον τρόπο σας έχει επηρεάσει;
Ε.Σ. Νομίζω πως μας έχει διαμορφώσει πολύ ως χαρακτήρες. Θυμάμαι πως όπως όλοι οι συνομήλικοι μας, ήθελα να φύγω από το νησί. Περίμενα να γίνω 18, να πάω να σπουδάσω και να φύγω από την Τήνο. Όμως μεγαλώνοντας, καταλαβαίνω τα οφέλη που έχει να έχεις μεγαλώσει σε ένα πιο μικρό μέρος με περισσότερη ελευθερία. Νιώθω πως αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο ακόμα και στον χαρακτήρα μου συγκριτικά με άλλους φίλους μου. Μπορεί να σε κάνει πιο αυθόρμητο, ίσως λίγο πιο αφελή και με λιγότερη καχυποψία, αλλά ως στοιχεία που μπορούν να σε βοηθήσουν στη ζωή σου.
Για παράδειγμα, όταν ξεκίνησα τα ESIOT ήμουν αρκετά μικρή. Σήμερα καταλαβαίνω πως τότε δεν είχα βάλει στο μυαλό μου το ενδεχόμενο της αποτυχίας. Είχα άγνοια κινδύνου. Πιστεύω πως τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε νησιά έχουν περισσότερη άγνοια κινδύνου συγκριτικά με εκείνα που έχουν μεγαλώσει σε μεγάλη πόλη.
Ι.Σ. Εγώ ήρθα να σπουδάσω στην Αθήνα πριν από την Ειρήνη και έμενα με τον ξάδερφό μου. Όταν εκείνος είχε φύγει για Erasmus, θυμάμαι πως έμενα σε ισόγειο και κοιμόσουν με ανοιχτή πόρτα.
Ε.Σ. Εγώ ακόμα κοιμάμαι κάποιες φορές χωρίς να κλειδώσω την πόρτα. Αν χρειαζόταν να πω με ποιον τρόπο μας έχει επηρεάσει, θα έλεγα σίγουρα πως είμαστε πιο ανυποψίαστοι.
Ι.Σ. Εγώ νομίζω πως η Τήνος μάς έχει επηρεάσει και υποσυνείδητα. Δηλαδή, όλες αυτές οι εικόνες που βλέπαμε μεγαλώνοντας. Το σπίτι μας ήταν δίπλα στη θάλασσα. Όταν μας ξυπνούσαν το πρωί για να πάμε στο σχολείο και ακούγαμε πριν ανοίξουμε το παράθυρο, τι καιρό έχει στο νησί. Άκουγες τη θάλασσα. Όταν ήρθα να σπουδάσω εδώ, ενώ ήθελα πολύ να φύγω από το νησί και μου άρεσε πολύ η Αθήνα, ένιωθα αυτή την ταχύτητα της πόλης. Στην αρχή δεν άντεχα που δεν έβλεπα στη θάλασσα. Νομίζω πως όλες αυτές οι εικόνες και αυτή η πρώτη ύλη του νησιού κάπως σου χαρίζουν μία δημιουργικότητα, ακόμα κι αν δεν έχεις επιλέξει ένα δημιουργικό επάγγελμα. Κάποια στιγμή θα νιώσεις την ανάγκη να την εκτονώσεις με κάποιον τρόπο.
Ταυτόχρονα όμως, το νησί σού αφήνει μία παιδικότητα, όπως λέει και η Ειρήνη. Ταυτόχρονα όμως επειδή η Τήνος όπως και τα περισσότερα νησιά τον χειμώνα, είναι σκληρή, σε βάζει σε μία διαδικασία να αγαπάς ένα μέρος παρόλο που έχει δύο όψεις. Το καλοκαίρι με τη θάλασσα και τα παιχνίδια, αλλά και τον χειμώνα με τις δυσκολίες του. Μέσα από αυτή την εμπειρία ωριμάζεις πολύ.
Ε.Σ. Επειδή πολλοί με ρωτάνε πως είναι να ζεις σε ένα νησί τον χειμώνα, δεν νιώθω πως μπορώ να το απαντήσω με ευκολία επειδή το θεωρώ δεδομένο. Είναι πολύ μαγικό το πως όταν είναι μικρός θεοποιείς μία μεγαλούπολη και με το πέρασμα του χρόνου, το μικρό μέρος στο οποίο μεγάλωσες είναι πάντα το σπίτι σου και σε αυτό θέλεις να επιστρέφεις.
Φτάνουμε αισίως στα 10 χρόνια ESIOT. Ποια είναι τα μαθήματα που έχετε πάρει;
Ε.Σ. Σίγουρα, ότι τα χρόνια περνάνε πολύ γρήγορα. Μέχρι να πεις ESIOT, έχουν περάσει δέκα χρόνια. Ένα μάθημα είναι σίγουρα πως εάν μία πορεία μπορεί να φαίνεται πολύ λαμπερή, να μην είναι και τόσο. Αυτά τα δέκα χρόνια, είναι ένα πολύ ωραίο ταξίδι, αλλά υπήρχαν και πολλές δυσκολίες μέσα σε αυτό. Αυτό που βοηθάει πολύ είναι να σκέφτεσαι πως δεν θα είναι όλα δύσκολα συνεχώς. Όταν παρουσιάζεται μία δυσκολία, θα πρέπει να σκέφτεσαι πως θα έρθει το ουράνιο τόσο στη συνέχεια και όλα θα είναι καλύτερα. Σίγουρα, αυτό το ταξίδι είχε πολλά. Είχε τα επάνω του και λίγο πριν εμφανιστούν οι δυσκολίες, έπρεπε να δραστηριοποιηθούμε ώστε να κάνουμε κάτι που θα σώσει την κατάσταση. Πιστεύω πως σε μία δουλειά είναι πολύ σημαντικό να είσαι on time, να είσαι pro-active για να προλάβεις τις τυχόν δυσκολίες. Να βλέπεις μπροστά.
Ι.Σ. Εγώ αισθάνομαι πως αυτά τα δέκα χρόνια είναι πολύ συμπυκνωμένα. Έγιναν διάφορα. Ήρθε ο covid που επηρέασε διάφορα. Υπήρχε επίσης η οικονομική κρίση. Ήρθαν δηλαδή αντικειμενικές δυσκολίες που επηρέασαν τους πάντες. Είμαστε μία γενιά που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πολλές δύσκολες καταστάσεις. Ένα μάθημα που μας μένει είναι πως αν κάτι το αγαπάς πολύ και δώσεις κομμάτια του εαυτού σου σε αυτό και διαφοροποιηθείς, όντως θα δεις πως σε αποζημιώνει το αποτέλεσμα παρ' όλες τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσεις στην πορεία. Είναι πολύ ελπιδοφόρο αυτό.
Συνεπώς, η περίοδος της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει;
Ε.Σ. Εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ το 2015 με το δημοψήφισμα. Ουσιαστικά ήταν το πρώτο κανονικό καλοκαίρι που λειτουργούσε το brand, γιατί το 2014 όλα είχαν γίνει τελευταία στιγμή. Ωστόσο, συνειδητοποίησα πως εάν δεις μία κατάσταση λίγο πιο αισιόδοξα, παντού υπάρχουν ευκαιρίες. Απλώς για να τις εκμεταλλευτείς, θα πρέπει να προσπαθήσεις λίγο περισσότερο. Πιστεύω πως ως ESIOT έχουμε μία πιο αισιόδοξη αντιμετώπιση για τα πράγματα.
Κάτι άλλο που θυμάμαι επίσης είναι την περίοδο του Covid-19, που μόλις είχα επιστρέψει από Βερολίνο και ανακοίνωσαν πως θα ξεκινούσε η καραντίνα για τρεις εβδομάδες. Τότε, εμείς δεν είχαμε κάνει καν την φωτογράφηση για την καμπάνια μας. Δεν είχαμε κάνει τίποτα και ήταν η πρώτη χρονιά που δημιουργήσαμε ψηλοτάκουνα παπούτσια. Η καθεμία κλείστηκε στο σπίτι της και τότε αποφασίσαμε πως θα χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες τα προϊόντα μας και θα τα στείλουμε σε nano-influencers, ώστε να κάνουν τις φωτογραφήσεις μόνες τους. Όχι όμως απλώς από ένα ζευγάρι παπουτσιών στην καθεμία. Όλη τη συλλογή. Τα πάντα έγιναν λοιπόν από απόσταση χωρίς να είμαστε εμείς εκεί, ώστε να βλέπουμε τι συμβαίνει, να έχουμε τους δικούς μας φωτογράφους ή τον δικό μας στιλίστα. Βγήκε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα δεδομένων των συνθηκών και μπορώ να πω πως ένιωθα πολύ δημιουργική εκείνη την περίοδο.
Επίσης, από όλη την πορεία μας έχω μάθει πως θα υπάρχει περίοδος που το ένα άτομο της ομάδας θα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια ή υποστήριξη και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ο άνθρωπος που θα σε υποστηρίξει. Είναι πολύ βοηθητικό να σκέφτεσαι πως ακόμα κι αν μία περίοδο δεν είσαι καλά, υπάρχει πίσω κάποιος που εμπιστεύεσαι για να κάνει τη δουλειά.

Αναγκάστηκες να είσαι δημιουργική με έναν διαφορετικό τρόπο.
Ι.Σ.Τότε ήταν που ξεκινήσαμε να κάνουμε πολλά Q & A στο Instagram. Αισθανθήκαμε μία πολύ μεγάλη ανάγκη να επικοινωνήσουμε μέσω των social media με τον κόσμο. Σκεφτήκαμε πολλές ιδέες, τους βάζαμε στη διαδικασία να μαντέψουν σε ποιο νησί θα είναι αφιερωμένη η νέα συλλογή. Άρεσε πολύ στον κόσμο, άρεσε πολύ και σε εμάς. Οπότε ήταν μία νέα συνθήκη που μας βοήθησε να δεθούμε με τον κόσμο.
Ε.Σ. Πιστεύω πως η πανδημία ήταν μία καλή ευκαιρία για όλες τις ελληνικές εταιρείες να αποφασίσουν πως θέλουν να επικοινωνούν με τον κόσμο. Για εμάς στην ESIOT ήταν ένα κομβικό σημείο για να έρθουμε πιο κοντά με αυτή την κοινότητα που έχουμε φτιάξει. Να έχουμε μία επικοινωνία σαν φίλοι.
Ι.Σ. Είναι και δική μας ανάγκη να επικοινωνούμε με τον κόσμο, όχι όμως σαν μία κίνηση marketing, αλλά σαν μία ουσιαστική σχέση. Δεν θα γράψουμε κάτι, αν δεν έχουμε να πούμε κάτι. Επιστρέφουμε ξανά στο γεγονός πως είναι κάτι τόσο δικό μας που δεν θέλουμε να μειώνουμε την ποιότητα ούτε όσον αφορά στο προϊόν ούτε όσον αφορά στην επικοινωνία.
Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει κάποιο σχέδιο της ESIOT που είναι το αγαπημένο σας;
Ι.Σ. Εγώ σίγουρα. Αγαπώ πολύ τα gladiators, αλλά τα αγαπημένα μου είναι τα "Faros" και "Pyrgos".
Ε.Σ. Αυτά είναι σίγουρα και τα πιο κολακευτικά για το πόδι. Τα δικά μου αγαπημένα τα έχω ήδη από την πρώτη χρονιά της ESIOT και δεν έχουν πάθει τίποτα. Είναι τα "Keros" σανδάλια σε μαύρο χρώμα που είχαμε δημιουργήσει σε συνεργασία με την Action Aid.



Πλέον, τα ESIOT έχουν και ψηλοτάκουνα παπούτσια
Πρόσφατα, χρειάστηκε να δημιουργήσουμε μία λίστα με bullet points και γράψαμε τι σημαντικό συνέβη σε κάθε χρονιά λειτουργίας της ESIOT. Αυτό που συνειδητοποιήσαμε είναι πως κάθε χρόνο γινόντουσαν αρκετά βήματα εξέλιξης. Όταν το βιώνεις δεν το καταλαβαίνεις εύκολα. Ένιωθα πως απλά έχουμε μία core collection και κάθε χρόνο προσθέτουμε κάτι νέο. Πλέον όμως δεν είναι έτσι. Έχουμε μπει πολύ ενεργά στα ψηλοτάκουνα παπούτσια. Έχουν γίνει μελέτες για την κατασκευή τους και έχουμε πάρει πολύ θετικά σχόλια για το πόσο άνετα είναι, κάτι που επιβεβαιώνουμε και εμείς, αφού δεν είμαστε τύποι που φορούν συχνά ψηλοτάκουνα.
Ι.Σ. Εγώ φόρεσα ψηλοτάκουνα παπούτσια μετά από δέκα χρόνια.
Ποια πιστεύετε πως είναι τα στοιχεία που κάνουν τα παπούτσια της ESIOT τόσο ξεχωριστά;
Ε.Σ. Σίγουρα η άνεση, τα υλικά, η ποιότητα. Η παραγωγή επίσης είναι περιορισμένη, δεν είναι mass. Φτιάχνονται επίσης σε μικρά εργαστήρια στην Ελλάδα και γνωρίζουμε τους ανθρώπους, αλλά και τις συνθήκες εργασίες τους. Κάποια στιγμή είχαμε κάτι μία παραγωγή στην Πορτογαλία, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να έχεις την εποπτεία.
Πόσο εύκολο είναι να έχεις ένα brand μόδας στην Ελλάδα του 2024;
Ι.Σ. Εγώ πιστεύω πως ο κόσμος σαφώς θα κάνει τις αγορές του από τα fast fashion brands, αλλά βλέπει στους Έλληνες σχεδιαστές αυτό που δεν μπορούν να τους προσφέρουν αυτά. Όλα έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Το πρώτο είναι αρκετά οικονομικό, το άλλο όμως είναι μοναδικό, έχει δημιουργηθεί με ηθικό τρόπο. Υπάρχει μία ιστορία και μπορείς να αναπτύξεις μία προσωπική επαφή με τον δημιουργό.
Ε.Σ. Πλέον, γυναίκες όλων των ηλικιών δεν επιλέγουν να κάνουν αγορές απλώς επειδή το προϊόν είναι οικονομικό.
Ι.Σ. Νομίζω πως τους αρέσει που κάτι είναι πιο προσωπικό, αλλά και που έχει μία ιστορία από πίσω του.
Δηλαδή, πλέον κάνουν πιο συνειδητοποιημένες αγορές;
Ι.Σ. Σίγουρα.
Ε.Σ. Αυτή είναι η μία πλευρά της ιστορίας. Από την άλλη, η πολιτεία δεν σε βοηθάει καθόλου. Δεν υπάρχει βοήθεια ώστε να ευδοκιμήσει μία εταιρεία. Στην ουσία είσαι συνεταίρος με το κράτος. Οπότε σίγουρα είναι αρκετά δύσκολο. Θυμάμαι πως τα πρώτα χρόνια, έπρεπε να πληρώνουμε προκαταβολικά την εφορία, αλλά και τώρα φορολογικά το κράτος δεν είναι φίλος μας. Θεωρώ πως το γεγονός ότι είναι το δέκατο έτος λειτουργίας της ESIOT, και όχι το πρώτο ή το δεύτερο, κάπως μας βοηθάει επειδή έχουμε βρει τα πατήματά μας ως brand. Γενικά, είναι δύσκολο για κάποιον που ξεκινά να επιβιώσει και να ξεχωρίσει.
Είναι θέμα προσαρμογής;
Ε.Ι. Όχι, το θέμα είναι πως θα πρέπει να έχεις ένα budget για να ξεκινήσεις. Όταν ξεκίνησε η ESIOT, το 2014, εμείς δεν το είχαμε αυτό.
Ι.Σ. Επίσης, εμείς μπορεί να χρησιμοποιούμε τώρα τα social media, αλλά δεν έχουν την ίδια δύναμη που είχαν κάποτε. Αυτό σημαίνει πως εάν ξεκινούσαμε τώρα, θα είχαμε μεγαλύτερη δυσκολία να ξεχωρίσουμε ή να πείσουμε κάποιον να μας δώσει ευκαιρία, ειδικά όταν πρόκειται για ένα ακριβό προϊόν. Πλέον, το κοινό της ESIOT διευρύνεται ηλικιακά, αλλά υπάρχει και σταθερό, loyal πελατολόγιο. Άνθρωποι που πήραν το προϊόν σου, το βολεύτηκαν, το αγάπησαν και το θέλουν ξανά. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται και παίρνουν ξανά το ίδιο ζευγάρι παπουτσιών.
Ε.Σ. Έχει υπάρξει πελάτισσα που έχει έρθει να πάρει δύο φορές το ίδιο σχέδιο για να το έχει σε περίπτωση που δεν κυκλοφορήσει ξανά.
Ι.Σ. Πιστεύω πως το να είσαι τώρα ένα brand με δεκαετή πορεία υπό αυτές τις συνθήκες είναι πιο εύκολο από το να ξεκινάς από το μηδέν. Αλλά και τότε, δεν ήταν εύκολο να ξεκινήσεις.

Η ελληνική μόδα πάντως εξελίσσεται αρκετά. Εσείς τι πιστεύετε;
Ε.Σ. Νομίζω πως η ελληνική μόδα έχει όντως μία πολύ φρέσκια ματιά. Υπάρχει μία φρεσκάδα και μία ανησυχία. Σήμερα όμως, δεν γίνεται αυτό το buzz που είχε γίνει τότε. Δεν είναι τυχαίο που από το 2023-2025 πολλά ελληνικά brands κλείνουν δέκα χρόνια πορείας. Έχω παρακολουθήσει αρκετά ελληνικά brands που κυκλοφορούν τώρα και έχουν μία ιστορία να σου πούνε.
Ηθική και βιωσιμότητα. Είναι δύο παράγοντες που όντως μπορούν να εφαρμοστούν στη μόδα; Κυρίως επειδή ανεβάζουν κατά πολύ το κόστος του προϊόντος.
Ι.Σ. Εμείς πάντως παραμένουμε πιστοί και στα δύο. Έχουμε αποφασίσει πως δεν θέλουμε να κάνουμε έκπτωση ούτε όσον αφορά στα υλικά των παπουτσιών ούτε όσον αφορά στην ποιότητα εργασίας των ατόμων με τα οποία συνεργαζόμαστε.
Ε.Σ. Πλέον, ο κόσμος προτιμά να αγοράσει ένα κομμάτι που θα το φοράει για χρόνια. Ένα πλάνο για το μέλλον μας είναι να βρούμε πηγές vegan δερμάτων, που δεν θα ρίχνουν την ποιότητα. Έχουμε ήδη κάνει κάποια ταξίδια προς αναζήτησή τους, αλλά ακόμα δεν έχουμε βρει αυτό που θα μας αντιπροσωπεύει και θα μας ικανοποιεί.
Ι.Σ. Επίσης, είναι αρκετά μεγάλο debate για το ποια είναι εν τέλει καλύτερη επιλογή. Το ένα προβάλει το vegan, ενώ το δέρμα προβάλει το zero waste.
Ε.Σ. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που βάφονται τα δέρματα. Συνήθως, σε αυτό το κομμάτι τα vegan δέρματα δεν είναι και τόσο φιλικά προς το περιβάλλον. Έχουμε κάνει αρκετή έρευνα, αλλά και ταξίδια, αλλά ακόμα δεν μας έχει ικανοποιήσει η υφή, η αντοχή, η ποιότητα.
Τι σημαίνει στιλ;
Ε.Σ. Για εμένα είναι ο χαρακτήρας σου. Μέσα από την εικόνα σου να αντικατοπτρίζεται ο χαρακτήρας σου. Το να είσαι μέσα στις τάσεις της εποχής, προσωπικά εμένα δεν μου λέει τίποτα. Το παν είναι να είσαι ο εαυτός σου. Στιλ είναι ο αέρας και η αυτοπεποίθηση σου. Το να είναι κάτι της μόδας δεν λέει κάτι για εμένα.
Τι σε εμπνέει για να δημιουργήσεις;
Ε.Σ. Σίγουρα τα ταξίδια. Λίγο πριν από την πανδημία, είχα επισκεφτεί την Ιαπωνία που με ενέπνευσε πολύ. Γενικά όμως, με εμπνέει το πως θα νιώσω σε ένα ταξίδι. Η χαλαρότητα. Συγκεντρώνομαι πάρα πολύ όταν φεύγω από το κατάστημα και πηγαίνω σπίτι μου με τη βέσπα. Όχι απαραίτητα έμπνευση για μία ολόκληρη συλλογή, αλλά μου έρχονται πολλές ιδέες. Είναι σαν να κάνω το δικό μου meditation. Το πιο σημαντικό είναι να νιώσεις ήρεμος και κάπως να αφεθείς.
Ι.Σ. Εγώ γράφω όλα τα κείμενα για τις καμπάνιες, αλλά και εκείνα στα social media. Νιώθω πως όσες ώρες κι αν είμαι εδώ, οι στιγμές που θα μου έρθει η έμπνευση είναι είτε αργά το βράδυ πριν πάω για ύπνο είτε πολύ νωρίς το πρωί όταν ξυπνήσω. Μπορεί να ξυπνήσω επειδή είχα μία ιδέα.
Ε.Σ. Χρειάζεται ηρεμία η έμπνευση. Να χαλαρώσει το σώμα και το πνεύμα σου. Και στις διακοπές μου στην Γαύδο ένιωσα πολύ μεγάλη έμπνευση. Γειώθηκα πολύ. Μου πήρε δύο μέρες να "διώξω" την Αθήνα από επάνω μου. Δεν είχα πάρει μαζί μου κινητό. Όταν επέστρεψα, ένιωθα άλλος άνθρωπος.
Ξέρω επίσης πως η γιαγιά σας είναι μεγάλο μέρος της ESIOT.
Ι.Σ. Η γιαγιά και ο μπαμπάς Σάββας έχουν fan club. Η γιαγιά μας είναι 95 χρονών και ό,τι της πούμε το κάνει με μεγάλη χαρά. Βοηθάει πάρα πολύ. Έχει φορέσει gladiator και ποτίζει τον κήπο. Της αρέσει πολύ. Είχαμε φτιάξει κάποια στιγμή μία tote bag, την κράτησε για να τη φωτογραφήσουμε. Δίνει ρεσιτάλ. Είναι τόσο αθώα. Στα εγκαίνια του καταστήματός μας λοιπόν, που ήταν και ένα πάρτι γενεθλίων για τα 10 χρόνια ESIOT, δίναμε στους καλεσμένους μας αυτή την αφίσα. Την τελευταία φορά που πήγα εγώ στην Τήνο, την έβαλα να μας γράψει τη φράση "Ξύπνα, φτάσαμε" γιατί θέλαμε κάτι πολύ ταξιδιάρικο.
Ε.Σ. Είναι μία φράση που και εμείς λέμε πολύ συχνά. Αποφασίσαμε να το γράψει η γιαγιά με τον δικό της γραφικό χαρακτήρα, επειδή μας θυμίζει τις κάρτες που μας δίνει σε γιορτές και γενέθλια.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Ε.Σ. Το βασικό μεγάλο βήμα ήταν αυτό το μαγαζί. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει πως εμείς μέχρι τώρα δημιουργούσαμε καλοκαιρινές συλλογές, ενώ χειμερινές συλλογές δημιουργούσαμε όποτε υπήρχε έμπνευση. Τώρα λόγω του μαγαζιού, θα υπάρχει και χειμερινή συλλογή, η οποία βέβαια θα περιοριστεί στη λιανική. Οπότε, αυτό είναι το επόμενο βήμα μας.
Ι.Σ. Έχουμε ξεκινήσει να πηγαίνουμε και σε διάφορες εκθέσεις, ώστε να υπάρχει μία μεγαλύτερη εξωστρέφεια στο εξωτερικό.
Το Madame Figaro Greece κλείνει φέτος 30 χρόνια πορείας. Θυμάστε την πρώτη φορά που το ξεφυλλίσατε ή εάν σας είχε κάνει κάτι εντύπωση;
Ε.Σ. Έχω εδώ κάποια τεύχη, στα οποία το Madame Figaro μάς είχε κάνει αφιέρωμα. Γενικά, η ESIOT και το MF έχουν μία πολύ καλή σχέση. Είχαμε γνωριστεί προσωπικά με τη πρώην διευθύντρια του περιοδικού Βάσω Παπαγιαννακοπούλου και έχουμε μία πολύ ιδιαίτερη σχέση ακόμα και τώρα. Είναι πολύ όμορφο να γνωρίζεις τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τα περιοδικά.
Μία ευχή για το Madame Figaro Greece;
Ε.Σ. Και στα επόμενα τριάντα χρόνια. Να μην αφήσετε ποτέ το έντυπο να πεθάνει. Είναι πιο ρομαντικό, άρα να μην αφήσετε τον ρομαντισμό να πεθάνει.
ESIOT Headquarters: Δρόσου 11 Τήνος
ESIOT κατάστημα: Μαυρομιχάλη και Αραχώβης 51, Αθήνα
Site: esiot.gr
Ιnstagram: @esiot
Facebook: @esiotsandals