top article

Πρακτικές συσκευασίες: Δεν είναι πάντα εύκολο να εφαρμόσει κάποιος μόνος του το αντηλιακό σε όλο το σώμα. Γι’ αυτό δημιουργήθηκαν τα νέα σπρέι με σύστημα συνεχούς ψεκασμού, τα οποία μπορείς να απλώσεις πιο εύκολα στην πλάτη, αφού σου δίνουν τη δυνατότητα να ψεκάζεις ακόμη κι αν τα κρατάς ανάποδα.

Ευαισθησίες: Όσοι υποφέρουν από ροδόχρου ακμή, ακμή ή απλώς έχουν ευαίσθητο δέρμα γνωρίζουν ότι ο ήλιος επιδεινώνει την κατάστασή τους, γι’ αυτό και δεν πρέπει να κυκλοφορούν χωρίς αντηλιακή προστασία. Τώρα μπορούν να βρουν προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για την περίπτωσή τους, χωρίς άρωμα, με ματ υφή και οργανικά φίλτρα που δεν προκαλούν ερεθισμούς.

Οικολογικές συνθέσεις: Είναι αλήθεια ότι ορισμένα συστατικά που υπάρχουν στα αντηλιακά –κυρίως το oxybenzone– ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον και σκοτώνουν μικροοργανισμούς. Πλέον όμως υπάρχουν οικολογικές επιλογές και τα περισσότερα προϊόντα περιέχουν φυσικά συστατικά που διασπώνται πιο εύκολα στο περιβάλλον και δεν προκαλούν τόσο πολλά προβλήματα.

Η υφή κάνει τη διαφορά

Γνωρίζεις σίγουρα τους βασικούς κανόνες χρήσης των αντηλιακών, ότι δηλαδή πρέπει να επαναλαμβάνεις τη χρήση τους κάθε δύο ώρες και ότι πρέπει να βάζεις μεγάλη ποσότητα, για την ακρίβεια μισό κουταλάκι του γλυκού στο πρόσωπο και ένα σφηνάκι στο σώμα. Αυτοί οι κανόνες όμως αφορούν τις κρέμες και τα γαλακτώματα, καθώς οι νέες, εξελιγμένες υφές απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση.

Σπρέι: Τα ανάλαφρα σπρέι με τη δροσερή αίσθηση πρέπει να εφαρμοστούν σωστά για να έχουν αποτέλεσμα. Ψέκασε αρκετό προϊόν ώστε να καλύψεις την επιφάνεια της επιδερμίδας –θα δεις ότι το σπρέι αφήνει ένα γυαλιστερό στρώμα προϊόντος– και στη συνέχεια άπλωσέ το με τα χέρια σου. Αν χρησιμοποιείς ένα από τα σπρέι συνεχόμενου ψεκασμού, υπολόγισε ότι απαιτούνται περίπου 30 με 90 δευτερόλεπτα για όλο το σώμα.

Στικ: Εύκολα και πρακτικά, τα στικ χωράνε σε κάθε τσάντα και έχουν ελαφριές ματ συνθέσεις. Σύμφωνα όμως με τους δερματολόγους, απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερα περάσματα σε κάθε περιοχή για πλήρη προστασία.

Μαγικός αριθμός

Ένας αριθμός αρκεί για να θυμάσαι τα απαραίτητα για τη χρήση των αντηλιακών. Συγκράτησε, λοιπόν, τον 1-2-20-30 για να ξέρεις ότι:

- 1 σφηνάκι είναι η απαιτούμενη ποσότητα αντηλιακού για να καλύψεις όλο το σώμα.

- 2 είναι οι ώρες που μπορείς να περιμένεις μέχρι να επαναλάβεις τη χρήση του αντηλιακού, αρκεί να έχει τουλάχιστον SPF 30 και να μην έχεις βραχεί σε αυτό το διάστημα.

- 20 είναι τα λεπτά που πρέπει να μεσολαβήσουν από την εφαρμογή του προϊόντος μέχρι την έκθεση στον ήλιο. Εκτός αν επιλέξεις αντηλιακό με οργανικά φίλτρα, όπως το διοξείδιο του τιτανίου ή το οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία δρουν αμέσως.

- 30 είναι το μικρότερο SPF που πρέπει να έχει το αντηλιακό που χρησιμοποιείς σε πρόσωπο και σώμα, ανεξάρτητα από το φωτότυπό σου.

Έξυπνες λύσεις

Κανένα προϊόν δεν είναι 100% αδιάβροχο στο νερό ή στον ιδρώτα. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους κανονισμούς, στις ετικέτες των αντηλιακών πλέον αναγράφονται οι χαρακτηρισμοί "ανθεκτικό στο νερό" ή "water resistant" και όχι "αδιάβροχο" ή "waterproof". Αν λοιπόν αθλείσαι, προτίμησε ένα προϊόν που χαρακτηρίζεται ως "sport" και, εκτός από πρακτική συσκευασία, έχει αντοχή στο νερό και στον ιδρώτα για τουλάχιστον 80 λεπτά. Όσο για το πρόσωπο, τα αντηλιακά με την αναγραφή "water resistant" είναι αυτά που δε θα τρέξουν στα μάτια προκαλώντας τσούξιμο και ερεθισμούς.

Αν έχεις κάνει πρόσφατα βαφή και έχεις ένα λαμπερό χρώμα, το αντηλιακό μαλλιών με UV και αντιοξειδωτικά θα το προστατέψει από το ξεθώριασμα. Δε θα προσφέρει όμως προστασία στο τριχωτό της κεφαλής, γι’ αυτό καλό είναι να φοράς ένα καπέλο ή μια μπαντάνα.

Ιούλιος 2018

>