top article

H ανάγκη για μία όμορφη εμφάνιση βρίσκει τις ρίζες της στην ιστορία σχεδόν όλων των λαών. Οι αρχαίοι Έλληνες την εξυμνούσαν με κάθε τρόπο και ο Αριστοτέλης τη χαρακτηρίζει ως την "καλύτερη συστατική επιστολή". Η αύξηση της δημοτικότητας των πλαστικών επεμβάσεων αποτελεί αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο πως διαχρονικά η ομορφιά θα παραμένει ένα από τα πλέον επιθυμητά αγαθά για γυναίκες και άνδρες, σε όλον τον κόσμο.

Η ρινοπλαστική καταλαμβάνει εδώ και χρόνια την πρώτη θέση στη λίστα των συχνότερα εκτελούμενων πλαστικών επεμβάσεων προσώπου και όχι άδικα. Ως κεντρικό σημείο του προσώπου, η μύτη αποτελεί το στοιχείο "κλειδί" γύρω από το οποίο αναπτύσσονται και αναδεικνύονται όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Επομένως μία επιτυχημένη λειτουργική ρινοπλαστική δεν προσφέρει απλώς μία όμορφη μύτη, αλλά αποκαθιστά την ισορροπία μεταξύ όλων των χαρακτηριστικών του προσώπου. Ταυτόχρονα, καθώς πρόκειται για επέμβαση διπλού χαρακτήρα, η λειτουργική ρινοπλαστική επιλύει τα λειτουργικά προβλήματα της μύτης, χαρίζοντας ανεμπόδιστη και ποιοτική αναπνοή.

Ακολουθούν 3+1 συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζεις πριν αποφασίσεις να προβείς σε επέμβαση λειτουργικής ρινοπλαστικής.

Επίλεξε τον κατάλληλο ρινοχειρουργό

 Η λειτουργική ρινοπλαστική απαιτεί επιστημονική κατάρτιση και πείρα στον τομέα της χειρουργικής ρινός και ταυτόχρονα μια "ιδιαίτερη ματιά με αισθητικά κριτήρια". Αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη επέμβαση θεωρείται επιστήμη και τέχνη ταυτόχρονα και ως εκ τούτου κανένας ρινοχειρουργός δεν εκτελεί την επέμβαση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Κάθε ένας έχει το προσωπικό του στυλ και τις" ιδιαίτερες πινελιές" του, όπως ακριβώς συμβαίνει π.χ. με έναν ζωγράφο.

Συζήτησε με ειλικρίνεια τις προσδοκίες σου

Να θυμάσαι πως θα χειρουργηθείς από άνθρωπο και όχι από υπολογιστή. Δώσε χρόνο λοιπόν κατά την προεγχειρητική συνάντηση με το χειρουργό που επέλεξες ώστε να κατανοήσετε και οι δύο πλευρές τι είναι επιθυμητό αλλά και τι είναι εφικτό να γίνει με βάση τη διαμόρφωση των εσωτερικών δομών και την ποιότητα των ιστών της μύτης σου. Η χειρουργική τεχνική του ιατρού θα φέρει όσο γίνεται πιο κοντά το ιδανικό με το εφικτό. Είναι σημαντική λοιπόν η μεταξύ σας επικοινωνία ώστε να έχεις μία επιτυχημένη επέμβαση και ένα αποτέλεσμα καλύτερο ακόμη και από τις προσδοκίες σου.

Ενημερώσου αναλυτικά για τη μετεγχειρητική διαδικασία

Τα επίπεδα μετεγχειρητικού οιδήματος είναι διαφορετικά για κάθε ασθενή. Ένα από τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών είναι η βελτιστοποίηση της μετεγχειρητικής πορείας. Πλέον, το οίδημα και οι μελανιές περιορίζονται σε εντυπωσιακό βαθμό σε σημείο που να εξαλείφονται συχνά ακόμη και πλήρως. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος ή, στους πιο ευαίσθητους ασθενείς, αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά παυσίπονα. Συζήτησε με το ρινοχειρουργό σου σχετικά με τις απλές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσεις κατά τη μετεγχειρητική περίοδο για να διασφαλίσεις σύντομη και ανώδυνη αποκατάσταση χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ενημερώσου για το λειτουργικό ρόλο της επέμβασης

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που" χτυπούν" την πόρτα του ρινοχειρουργού αναζητώντας καθαρά την αισθητική διόρθωση της μύτης.  Η λειτουργική ρινοπλαστική όμως είναι μία επέμβαση διπλού χαρακτήρα. Εκτός από την εξωτερική - αισθητική διόρθωση της μύτης, αναδιαμορφώνει και τις εσωτερικές δομές της, επιλύοντας μείζονα ή ελάσσονα λειτουργικά προβλήματα, τα οποία ορισμένες φορές μπορεί να μην έχουν γίνει αντιληπτά από τον ασθενή, ιδίως όταν η μύτη πριν το χειρουργείο είναι μεγάλη ή και με ρουθούνια με μεγάλο εύρος. Οι λειτουργικές διορθώσεις που πραγματοποιούνται συνήθως κατά τη διάρκεια της λειτουργικής ρινοπλαστικής περιλαμβάνουν τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος, με ταυτόχρονη ή όχι ελάττωση του μεγέθους των κάτω ρινικών κογχών, την αφαίρεση ρινικών πολυπόδων μέσω της ενδοσκοπικής χειρουργικής ρινός - παραρρινίων κόλπων κ.ά.

Ευχαριστούμε τη δρ. Ειρήνη Μάντζαρη, Χειρουργό ΩΡΛ -  Εξειδικευμένη Ρινοχειρουργό, Διευθύντρια του τμήματος Λειτουργικής Ρινοπλαστικής της κλινικής ΙΑΣΩ, orlplastic.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>
window.addEventListener('message', function(event){ console.log("Message received from the child: " + event); });