Απόκτησε φυσικά ηλιοκαμένη επιδερμίδα προσέχοντας τι βάζεις στο πιάτο σου.
Εάν δεν έχεις "σταρένια επιδερμίδα" και προσπαθείς διακαώς κάθε καλοκαίρι να μαυρίσεις, σίγουρα θα έχεις δοκιμάσει τα πάντα, από self-tan μέχρι baby oil και βαζελίνη. Κατ’ αρχάς, η εφαρμογή αντηλιακού επιβάλλεται ως προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και, ναι, μαυρίζεις χρησιμοποιώντας το. Εδώ, όμως, έχω να σου προτείνω έναν τρόπο να αποκτήσει το δέρμα σου ηλιοκαμένη όψη με τρόπο τόσο φυσικό όσο το... φαγητό! Αρκεί βέβαια να γνωρίζεις ποιες τροφές μπορούν να γίνουν ο απόλυτος σύμμαχός σου στην επιχείρηση "μαύρισμα".
Τι να τρως για να μαυρίσεις το καλοκαίρι
Για να ενισχύσεις φυσικά το μαύρισμά σου, φρόντισε να προτιμάς τροφές πλούσιες σε συστατικά, όπως τα βήτα-καροτένιο, λυκοπένιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σελήνιο, που συντελούν στην παραγωγή μελανίνης και προστατεύουν το δέρμα σου από τη φωτογήρανση. Ένταξε τις παρακάτω τροφές στη διατροφή σου και θα δεις σίγουρα τη διαφορά:
1. Καρότο. Ο καλύτερος σύμμαχος στην προστασία του δέρματός σου αλλά και στην προώθηση του μαυρίσματος, το καρότο έχει υψηλά επίπεδα σε βήτα-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και συντελεί στην παραγωγή μελανίνης.
2. Γλυκοπατάτα. Καθώς είναι πλούσια σε βήτα-καροτένιο, η γλυκοπατάτα έχει αυτό το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα και δρα προστατευτικά, όπως ακριβώς και το καρότο.
3. Κόκκινη πιπεριά. Πλούσια σε καροτενοειδή, η κόκκινη πιπεριά εμπεριέχει επίσης υψηλά επίπεδα βιταμινών C και Α, που προστατεύουν το δέρμα και την όρασή σου.
4. Σπανάκι. Επίσης πλούσιο σε καροτενοειδή, που προάγουν το μαύρισμα, το σπανάκι περιέχει βιταμίνη Κ η οποία σου χαρίζει γερά οστά, ρύθμιση της πήξης του αίματος σε φλέβες και αρτηρίες αλλά και υγιές δέρμα. Εκτός από το σπανάκι, προτίμησε γενικά τα σκούρα πράσινα λαχανικά, καθώς βοηθούν στην ανάπλαση του δέρματος μέσω της λουτεΐνης και των βιταμινών Α και C που περιέχουν.
5. Ντομάτα. Το κόκκινο χρώμα της ντομάτας "προδίδει" την ύπαρξη καροτενοειδών, με το κυριότερο αυτών το πολύτιμο λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο συντελεί στην πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και το άσθμα, ενώ προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες του ήλιου.
6. Λιπαρά ψάρια. Ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν το δέρμα να παραμένει ελαστικό και ενυδατωμένο.
7. Πεπόνι. Εκτός από ένα γευστικό φρούτο με το οποίο έχουμε συνδέσει (μαζί με το καρπούζι) το ελληνικό καλοκαίρι, το πεπόνι επίσης εμπεριέχει καροτενοειδή, ενώ επιπλέον, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, βοηθά στην αποφυγή της αφυδάτωσης.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr