top article

H Ξανθή Τζερεφού, το μοντέλο που γνωρίσαμε μέσα από τη συμμετοχή της Greece’s Next Top Model, έγινε το πρώτο μοντέλο στην Ελλάδα που περπάτησε στην πασαρέλα φορώντας αισθητήρα μέτρησης γλυκόζης.

Η Ξανθή πρόσφατα αποκάλυψε μέσα από το Instagram της ότι ζει με τον διαβήτη από 7.5 ετών! Η ίδια μας περιγράφει πως έχει βρει έναν πολύτιμο σύμμαχο στην καθημερινότητα της με τον διαβήτη, το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre και μας εξηγεί γιατί είναι σημαντικό οι ταλαντούχοι νέοι να έχουν ευκαιρίες να φτάνουν τους στόχους τους χωρίς να τους εμποδίζουν οι ιδιαιτερότητές τους.

Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις σου όταν έμαθες ότι έχεις διαβήτη; Πόσο διαφορετικά βλέπεις τα πράγματα τώρα που αξιοποιείς τις σύγχρονες τεχνολογίες παρακολούθησης της γλυκόζης, όπως το FreeStyle Libre;

Τον Ιανουάριο του 2006 στα 7,5 μου χρόνια διαγνώστηκα με διαβήτη τύπου 1. Για ένα παιδί είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει τι έχει και γιατί πρέπει να τρυπάει τα δάχτυλά του και να κάνει ενέσεις. Πέρα από αυτό δεν νομίζω πως υπάρχει εύκολος τρόπος να του εξηγήσεις πως δεν μπορεί να τρώει ό,τι θέλει, την ώρα που θέλει χωρίς πρώτα να μετρήσει τη γλυκόζη του. Θυμάμαι τον εαυτό μου αρκετά μπερδεμένο στο δωμάτιο του νοσοκομείου, στην αρχή νόμιζα πως είχα πάθει κάτι που θα μου έφευγε μετά από λίγες μέρες.

Σήμερα, 16 χρόνια μετά η τεχνολογία έχει επιτρέψει να γίνουν τεράστια βήματα για την διαχείριση του διαβήτη στην καθημερινότητά  μας. Με το σύστημα FreeStyle Libre η  παρακολούθηση της γλυκόζης έχει γίνει πιο εύκολη από ποτέ! Απλά σκανάρω με το κινητό μου τηλέφωνο έναν αισθητήρα που τοποθετώ στο χέρι μου, μεγέθους όσο ένα κέρμα των 2€. Πάνε πια οι μέρες της μέτρησης με τρύπημα στο δάκτυλο, που έπρεπε να ακολουθήσω μια συγκεκριμένη τελετουργία: να βρω το τσαντάκι με τον μετρητή μου, να τοποθετήσω την ταινία,  να τρυπήσω τo δάκτυλό μου, να βάλω το αίμα στην ταινία και να περιμένω να εμφανιστεί η τιμή γλυκόζης στην οθόνη. Τώρα, το σύστημα FreeStyle Libre μετράει τη γλυκόζη αυτόματα, κι εγώ απλά σαρώνω τον αισθητήρα οποιαδήποτε στιγμή, παντού.  

Ξανθή Τζερεφού: "Δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή που ένιωσα ντροπή ή άβολα"

Πρόσφατα η Lila Moss έκανε δημόσιες εμφανίσεις και συμμετείχε σε σόου μόδας φορώντας το FreeStyle Libre. Πώς ένιωσες εσύ όταν περπάτησες στην πασαρέλα με τον δικό σου αισθητήρα και έγινες το πρώτο μοντέλο στην Ελλάδα που συμμετέχει σε fashion show φορώντας σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης;

Δεν ξέρω αν υπάρχει η κατάλληλη λέξη που να εκφράζει το συναίσθημα που ένιωσα την στιγμή που περπατούσα στο σόου. Ένιωσα περήφανη και ταυτόχρονα μια βαθιά συγκίνηση. Όχι μόνο για εμένα αλλά και για τους ανθρώπους που με στηρίζουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο και γνωρίζουν τις καθημερινές μου/ μας μάχες των διαβητικών. Δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή που ένιωσα ντροπή ή άβολα. Αντίθετα, έλαβα πολλή αγάπη και στήριξη.

Πόσο απέχουμε από μια βιομηχανία μόδας και ομορφιάς που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους ανθρώπους ασχέτως ηλικίας, σωματότυπου ή άλλων χαρακτηριστικών;

Η βιομηχανία της μόδας είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει και να αποδεχτεί την εξέλιξη σε οποιοδήποτε κομμάτι. Οι απαρχαιωμένες αντιλήψεις της "άπιαστης" εικόνας και των "ιδανικών" διαστάσεων σιγά σιγά φτάνουν στο τέλος τους. Το μυστικό θεωρώ πως είναι τα μικρά μεν αλλά σταθερά βήματα δε. Η βιομηχανία της μόδας αποτελείται από ανθρώπους, δεν υπάρχει άλλη λύση όπως σε άλλα επαγγέλματα, ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να εξελίσσεται και να κάνει την ζωή του ευκολότερη. Σε αυτή την μάχη κερδίζει η εξέλιξη. 

Η μόδα δεν είναι κάτι αστραφτερό που όλα είναι ρόδινα, ναι υπάρχει αυτή η ιδέα σε όσους βρίσκονται έξω από αυτή, αλλά η πραγματικότητα απέχει από αυτό. Ίσως γι' αυτό έχει προβληθεί τόσο έντονα αυτή η αψεγάδιαστη - ονειρικά πλασμένη πεποίθηση. Με ένα μοντέλο πρέπει να βρίσκεις την έμπνευσή σου και να μπορείς να βρεις κοινά στοιχεία. Η νέα γενιά μοντέλων τα γνωστά role models έχουν  "σπάσει" αρκετά στερεότυπα και κανόνες ομορφιάς. Πρεσβεύουν κάτι πίσω από όλη αυτή την εικόνα, έχουν άποψη,  υποστηρίζουν τα δικαιώματά τους και τα διεκδικούν. 

Είμαστε αρκετά κοντά στο να αλλάξει η κατάσταση, είδαμε τα αποτελέσματα των πράξεων και πεποιθήσεων προηγούμενων γενιών και τώρα είναι η σειρά μας, η σειρά των νέων ταλαντούχων ανθρώπων που δεν τους εμποδίζει καμία ιδιαιτερότητά τους να φτάσουν στον στόχο τους.

Ξανθή Τζερεφού

Υπάρχει κάτι που νιώθεις ότι δεν μπορείς να κάνεις εξαιτίας του διαβήτη ή πιστεύεις πως ό,τι κι αν σκεφτείς μπορείς να το πραγματοποιήσεις;

Το μόνο πράγμα που δεν μπορώ να κάνω είναι να παράγει ο οργανισμός μου από μόνος του ινσουλίνη. Όμως, οι λίγες σταγόνες ινσουλίνης που μας λείπουν δεν μας σταματούν από το να ονειρευόμαστε.

Ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις σε κάποιον που έχει διαβήτη;

Το πρώτο μου Πάσχα μετά την διάγνωση μου, μου έφερε η αείμνηστη Κατερίνα Κουλουρίδου (η τότε πρόεδρος της Ένωσης Διαβητικών Ελλάδος) ένα τεράστιο σοκολατένιο κουνέλι και μου είπε "ναι, μπορείς να το τρως σιγά σιγά ". Ήταν η στιγμή που κατάλαβα πως δεν στερούμαι, το ήξερα αλλά είναι διαφορετικό όταν στο λέει κάποιος με το ίδιο "γλυκό αίμα". Έτσι και εγώ τώρα θα πω με την σειρά μου πως δεν υπάρχει λόγος φοβόμαστε να φάμε ό,τι θέλουμε γιατί εμείς έχουμε τον έλεγχο της ινσουλίνης που θα χορηγήσουμε. 

Οι εικασίες που κάνει ο καθένας για το θέμα του διαβήτη τύπου 1 καθώς και οι υποδείξεις τους δεν έχουν σημασία. Εγώ άργησα να το καταλάβω αλλά μπορεί κάποιος άλλος να το καταλάβει και να το επεξεργαστεί πιο γρήγορα όταν το λέει μια γλυκοαίματη που μετράει 16 χρόνια με διαβήτη και συνεχίζει.

Τι άλλο ετοιμάζεις αυτή την εποχή;

Θα δείτε αρκετά πράγματα, διαφορετικά από όλα όσα με έχετε συνηθίσει. Ίσως μάθετε περισσότερα σε λίγο καιρό γιατί δεν είμαι από τους ανθρώπους που ανακοινώνουν τα σχέδιά τους πολύ νωρίτερα. Όσο αφορά την μόδα και τον διαβήτη να περιμένετε πολλά γιατί πάντα υπάρχει η εξέλιξη, όπως λέω πάντα "περιμένετε το αναπάντεχο". 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>
window.addEventListener('message', function(event){ console.log("Message received from the child: " + event); });