top article

Η πανδημία άλλαξε για τα καλά τη ζωή μας και ανέτρεψε τα δεδομένα της μόδας. Η γνωστή δημιουργός Stella McCartney μοιράζονται τους προβληματισμούς της και δίνει το δικό της ορισμό για το τι σημαίνει "νέα fashion κανονικότητα".

Πώς βίωσες την καραντίνα;

Ήταν μια ευκαιρία να πάρουμε απόσταση και να αναλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε, αν και φοβάμαι ότι τελικά δε θα ρίξουμε τους ρυθμούς μας μόλις επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα – ο άνθρωπος δεν ξεχνά εύκολα τις συνήθειές του. Ελπίζω όμως να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε. Η καραντίνα μάς βρήκε οικογενειακώς στο εξοχικό μας, τυχαία. Στην αρχή ήταν δύσκολα διότι η δουλειά μας είναι ομαδική. Το παράδοξο είναι ότι ένιωσα πολύ πιο κοντά με τους συνεργάτες μας από όλο τον κόσμο και το χάρηκα πολύ. Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί.

Στο ξεκίνημα, λοιπόν, λανσάραμε την πλατφόρμα Stellavision, όπου μοιραστήκαμε το δημιουργικό μας όραμα. Από τη στιγμή που δεν μπορούσαμε να υλοποιήσουμε τα άμεσα σχέδιά μας, έπρεπε να βγούμε από το comfort zone μας και να βρούμε νέες διεξόδους.

Πιστεύεις ότι αυτή η παγκόσμια κρίση θα επισπεύσει τις διαδικασίες για μια ουσιαστική βιωσιμότητα στο χώρο της μόδας;

Η μόδα είναι μία από τις πιο καταστροφικές για τον πλανήτη βιομηχανίες και για πρώτη φορά στην ιστορία μπορέσαμε να δούμε πραγματικά τη ζημιά που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο. Είναι εντυπωσιακό πόσο άμεσα επούλωσε η φύση τις πληγές της! Τώρα, λοιπόν, είναι η στιγμή: Το "σπίτι" μας καίγεται και πρέπει να δράσουμε. Ξέρω ότι δε θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά ίσως ο κόσμος μπορέσει επιτέλους να δει τι πραγματικά έχει ανάγκη και πόσο χρειάζεται να καταναλώνει.

Το πρόβλημα των αποβλήτων στη "γρήγορη μόδα" είναι δεδομένο: Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει τεράστιες ποσότητες ρούχων καταστρέφονται –μιλάμε για απόβλητα αξίας 100 εκατ. δολαρίων–, τη στιγμή που θα μπορούσαμε να τα επαναχρησιμοποιήσουμε και να τα εκμεταλλευτούμε εμπορικά.

Η μητέρα σου ήταν ενεργή ακτιβίστρια υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η μητέρα μου ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της. Κάθε εμφάνισή της ήταν μια δήλωση του στυλ και της προσωπικότητάς της. Ουσιαστικά, εκείνη είναι ο βασικός λόγος που ασχολήθηκα με τη μόδα. Αυτό που ήθελα πάντα ήταν να δημιουργώ ρούχα που θα κάνουν τις γυναίκες να νιώθουν όμορφα, να εκφράζονται μέσα από αυτά. Κι η μητέρα μου είναι το τέλειο παράδειγμα. Ποτέ δεν πρόδωσε τον εαυτό της επειδή παντρεύτηκε ένα Σκαθάρι. Υπήρξε πάντα μια επαναστάτρια και ήταν η πιο cool γυναίκα του κόσμου! Δε φορούσε μακιγιάζ κι έκοβε μόνη της τα μαλλιά της. Ήταν εξίσου θεϊκή με ένα boho φόρεμα όσο και με μια couture τουαλέτα. Το στυλ της ήταν τόσο θηλυκό και εκλεκτικό! Σε όλα τα moodboards μου υπάρχουν πάντα φωτογραφίες της.

Τον πατέρα σου τον απασχολεί η οικολογία;

Ναι, είναι ένα συνεχές θέμα συζήτησης για εμάς. Όλα ξεκίνησαν από τους γονείς μου, άλλωστε, από την ηθική τους και τον τρόπο ζωής τους. Ήταν και οι δύο χορτοφάγοι και φανατικοί υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Πώς δουλεύετε τις προσεχείς συλλογές Stella McCartney;

Δουλεύω πολύ διαφορετικά από τους άλλους δημιουργούς. Πριν ακόμα ξεκινήσει η κρίση, είχα ήδη αρχίσει να ετοιμάζω την ανοιξιάτικη συλλογή και είχα πει στην ομάδα μου: "Δε θέλω να αγοράσω υφάσματα φέτος. Θέλω να δουλέψουμε με τα αποθέματα που έχουμε. Είναι αρκετά; Θα μας φτάσουν για να δημιουργήσουμε ολόκληρα outfits;". Προσπαθώ να σκέφτομαι εναλλακτικά, διότι θέλω πραγματικά να κάνω ό,τι μπορώ για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Από τον Ιούλιο του 2019 είσαι ειδική σύμβουλος του Bernard Arnault σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Ποιος είναι ο ρόλος σου στον όμιλο LVMH;

Είμαι προσωπική σύμβουλος του Bernard Arnault και κάνω ακριβώς αυτό: τον συμβουλεύω. Ξέρω ότι είναι πλέον έτοιμος γι’ αυτόν το διάλογο. Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα.

Ποιες είναι οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει άμεσα η βιομηχανία της μόδας;

Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας. Ανέκαθεν υπερασπιζόμουν τόσο την υπεύθυνη παραγωγή όσο και τη διαχρονικότητα των ρούχων, ώστε να επιμηκύνεται η ζωή τους και να περνούν από γενιά σε γενιά. Προσπαθώ όσο μπορώ να δημιουργήσω ένα νέο μοντέλο μόδας. Για παράδειγμα, στις συλλογές μας χρησιμοποιούμε πολύ το Econyl, ένα υψηλής ποιότητας νήμα που προέρχεται από ανακυκλωμένα δίχτυα ψαρέματος.

Τι δε θέλεις να ξαναδείς στη μόδα;

Να σκοτώνονται ζώα. Το βρίσκω απαράδεκτο. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Τα υποκατάστατα δέρματος που χρησιμοποιούμε είναι 24 φορές λιγότερο ρυπογόνα για το περιβάλλον από τα ζωικά δέρματα. Ακόμα και οι ψεύτικες γούνες σήμερα είναι τόσο καλής ποιότητας, που δεν υπάρχει λόγος να φοράμε αληθινές. Είναι πολύ πιο επίκαιρο να φοράμε γούνες χωρίς γούνα!

Τι ελπίζεις για το μέλλον;

Να ενωθεί ο κόσμος της μόδας, αφού οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να θεσπίσουν νόμους αποτελεσματικούς για την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, θα πρέπει να παρέχεται κρατική υποστήριξη σε brands που χρησιμοποιούν οργανικό βαμβάκι ή ανακυκλωμένο πολυεστέρα, όπως, για παράδειγμα, φορολογικές απαλλαγές στην εισαγωγή τέτοιων υλικών, αφού το κόστος μπορεί για κάποιους να είναι απαγορευτικό. Και θα το ξαναπώ, δε χρειάζεται να γίνει καμία έκπτωση στο στυλ. Πρέπει και μπορούμε να αποδείξουμε ότι μια επιχείρηση με ηθική συνείδηση μπορεί να είναι ταυτόχρονα υγιής και επικερδής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>
window.addEventListener('message', function(event){ console.log("Message received from the child: " + event); });