top article

Θα μπορούσαμε να μιλάμε πάλι για τα κλασικά και τα αναμενόμενα: Πώς ξεκίνησε, ποιες ήταν οι δυσκολίες, ποια είναι τα όνειρά της, τι κάνει στον ελεύθερό της χρόνο, πώς διαχειρίζεται την επιτυχία της, πώς νιώθει με το νέο της άλμπουμ – επί τη ευκαιρία, νιώθει εξαιρετικά. Αλλά θα ήταν πολύ άνισο. Κι αυτό γιατί μια τέτοια συζήτηση με τη Νατάσσα Μποφίλιου θα άφηνε απέξω όλα τα άλλα, που είναι πολύ πιο σημαντικά. Όσοι την ξέρουν καλά, για παράδειγμα, γνωρίζουν την επιμονή της στην ουσία των πραγμάτων. Γνωρίζουν πως η Νατάσσα παλεύει για τη δύναμη της ομάδας.

Πως δεν της φτάνει απλά να έχει ωραία φωνή και να λέει χαριτωμένα ή εμπορικά ερωτικά τραγούδια. Ξέρουν πόσο πολύ θέλει να κινητοποιεί τον κόσμο με τη φωνή της. Ή, για να είμαι σαφής, να τον αλλάξει. Προς το καλύτερο. Είτε μιλάμε για το απώτερο μέλλον ή για το εδώ και τώρα, διεκδικώντας μια δικαιότερη καθημερινότητα μέσα από τα απλά και τα αυτονόητα. Συναντιόμαστε στο σπίτι της με αφορμή το νέο άλμπουμ Η εποχή του θερισμού, που μόλις κυκλοφόρησε. 

Το ηχογράφησε μαζί με τους σταθερούς συνοδοιπόρους της, τον συνθέτη Θέμη Καραμουρατίδη και τον στιχουργό Γεράσιμο Ευαγγελάτο. Οι τρεις τους μοιράζονται ισόποσα την επιτυχία αλλά και την ευθύνη για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα άλμπουμ αυτών των ημερών, καθώς στις μέρες των σινγκλ αυτή η παρέα ανήκει στους λίγους που επιμένουν στη λογική των άλμπουμ. Το συγκεκριμένο μάλιστα κυκλοφορεί στη νέα της δισκογραφική στέγη, που προς τιμήν της ανέλαβε –στην εποχή μας– να στηρίξει την ιδέα της οπτικοποίησης όλων των τραγουδιών μαζί, σαν να ανήκουν στην ίδια ταινία.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την οπτικοποίηση της δικής μας συνάντησης, δίνω κάποια στοιχεία: Καθόμαστε σε μια μικρή ζεστή τραπεζαρία στο σαλόνι.  Γύρω παράθυρα, διακριτικά φυτά εσωτερικού χώρου, ένα μικρό ηλεκτρικό πιάνο στο βάθος, ένα διακοσμητικό παραβάν λίγο πιο πίσω, μικρές φωτογραφίες σε κάδρα...

Η Νατάσα Μποφίλιου θέλει να κινητοποιεί τον κόσμο με τη φωνή της

Οι άνθρωποί σου;

Ναι, Οι γιαγιάδες μου, τα αδέρφια μου, οι γονείς μου, οι φίλοι μου. Όλοι σε κάδρα, όλοι σε φωτογραφίες. 

Πιστεύεις στους ανθρώπους;
Απόλυτα.

Πιστεύεις στις ομάδες;
Απόλυτα.

Πιστεύεις ότι οι πυρήνες αλλάζουν τον κόσμο;
Και βέβαια. Και λόγω ιδεολογίας αλλά και επειδή το έχω δει στην πράξη, στη δική μου ζωή. Η μητέρα μου με μεγάλωσε με δύο αρχές: οι αξίες θέλουν μονολιθική αφοσίωση και να βάλω στο λεξιλόγιό μου τη λέξη "αρνούμαι".


Πόσες παγίδες γύρω μας καλούμαστε να αρνηθούμε;
Άπειρες. Θεωρώ ότι ένας λάθος δρόμος δεν παίρνεται απλά σε μια κομβική στιγμή. Οι άνθρωποι διαβρώνονται από την καθημερινότητα. Είναι τα μικρά πράγματα που κάνουν τη διαφορά. Από το αν βαρεθείς να πας μέχρι τον κάδο να πετάξεις το σκουπίδι σου ή αν βαρεθείς να ανακυκλώσεις ή αν θα μιλήσεις άσχημα σ’ εκείνον που σου σερβίρει καφέ επειδή εκείνο το πρωί έχεις τα νεύρα σου. Στο να φερθείς συμφεροντολογικά σε έναν άνθρωπο που αγαπάς.

Σε έβλεπα τις προάλλες σε μια τηλεοπτική συνέντευξη. Μου άρεσε που δεν ήθελες δημόσια να μιλήσεις για το αν θέλεις να κάνεις παιδιά από σεβασμό προς όσες γυναίκες νιώθουν άβολα με τέτοιες ερωτήσεις. Σου βγήκε αυθόρμητα;
Ναι. Δεν τα σκέφτομαι όλα αυτά από πριν. Αλλά, ξέρεις, όλα αυτά προκύπτουν επειδή έχω καθαρές θέσεις στο μυαλό μου. 

Και η καθαρή θέση έχει τίμημα.
Όλα τα συγκεκριμένα πράγματα έχουν ένα τίμημα. Όταν διαλέξεις ένα δρόμο, έχεις χάσει την ευκαιρία να πάρεις έναν άλλο, να στρίψεις σε ένα μονοπάτι που θα σε φωνάξουν από την άλλη μεριά.
 

Τι έχεις κερδίσει με αυτή τη στάση;
Τους φίλους μου. Μέσα σ’ αυτούς βάζω τον Γεράσιμο και τον Θέμη, άρα και το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Και το σύντροφό μου (σ.σ. ο δισκογραφικός παραγωγός και παραγωγός του άλμπουμ Χρήστος Κορτσέλης). Μπορείς να μου καταλογίσεις πάρα πολλά, αλλά δεν μπορείς να μου καταλογίσεις πως δεν είμαι συνεπής.

Δεν έχεις μπει ποτέ δηλαδή στο δίλημμα ή τους φίλους ή κάτι άλλο, ενδεχομένως πιο φανταχτερό.
Έχω βρεθεί αντιμέτωπη με τέτοιου είδους επιλογή, αλλά δεν έγινε ποτέ δίλημμα. Από την αρχή της πορείας μας υπήρχε πάντα η επιλογή να τραβήξει ο καθένας ένα δικό του δρόμο, καλύτερο από εκείνον που θα τραβούσαμε και οι τρεις. Όταν, για παράδειγμα, ήμασταν έτοιμοι να κυκλοφορήσουμε το Εν λευκώ, ένας πολύ μεγάλος συνθέτης μού πρότεινε ένα σπουδαίο δίσκο – το όνειρο κάθε καινούριας και φιλόδοξης τραγουδίστριας! Κι όμως, δεν πέρασε καν από το μυαλό μου να το σκεφτώ ως πρόταση. Του απάντησα ότι είμαστε μια τριάδα τριών πανάγνωστων
και ετοιμάζουμε ένα δίσκο. Αυτό είναι προϊόν μιας απολυτότητας, αλλά είναι και ο λόγος που φτάσαμε ως εδώ.

Ας μείνουμε στο εδώ, στο σήμερα, στα τραγούδια σας, που κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα και οπτικοποιημένα, με ενιαία αισθητική.
Ε, είναι προφανής ο συνειρμός με τα στάχυα λόγω της εποχής του θερισμού. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα στάχυα ήρθαν επειδή θέλαμε κάτι κίτρινο. Όλη η ομάδα ήθελε να δώσουμε την αίσθηση του φωτός, σαν αυτό που βλέπουμε τον Ιούλιο. Μας το προκάλεσε εξάλλου και ο ήχος του δίσκου. Ήταν η ανάγκη μας μετά την καραντίνα, που ήταν όλα τόσο κλειστά.
 

Υπήρξε ένα κομμάτι του εαυτού σου που κάπως απόλαυσε την καραντίνα;
Πέρασα πολύ ωραία. Γιατί με το σύντροφό μου, τον άνδρα μου, είμαστε πολύ καλά μαζί, έχουμε φτιάξει ένα σπίτι έτσι όπως το θέλουμε, μιλούσαμε και καθημερινά με τους φίλους μας, τις οικογένειές μας, δε νιώσαμε ούτε μόνοι ούτε ανυπεράσπιστοι, νιώθαμε ασφαλείς.

Αυτή η πολύτιμη ασφάλεια που μας δίνουν οι άνθρωποι.
Θα έλεγα, ένα δίκτυο ανθρώπων με τους οποίους μοιράζεσαι τη ζωή σου. Ό,τι κι αν έρθει, νιώθεις ότι μπορείς να το ξεπεράσεις μαζί τους. Αυτό το "μαζί", που είναι λίγο κλισέ και λίγο γραφικό, είναι η μόνη λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα, είτε κοινωνικό είτε πολιτικό, είτε προσωπικό είτε καλλιτεχνικό. Αυτός είναι ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινείται η ζωή μου.

Νιώθεις ευγνωμοσύνη στη ζωή σου;
Μόνο αυτό νιώθω. Τίποτε άλλο. Από τα πιο ισχυρά συναισθήματα που αισθάνομαι. Μια αίσθηση φοβερής πληρότητας. Με όλα τα προβλήματα, έτσι...

Όπως λέει και ο στίχος σε ένα από τα νέα σας τραγούδια, "Ποτέ ξανά δεν ένιωσα..."
"...πως πήρα όσα έδωσα". Ναι. Για να νιώσεις αυτή την πληρότητα, πρέπει να έχεις εκπαιδευτεί μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις. Αν αυτό δεν έχει ξεκινήσει από την οικογένεια ή από την οικογένεια που επέλεξες όταν μεγάλωσες, δε θα μπορέσεις να επιλέξεις και τη σχέση εκείνη που θα σε κάνει να νιώσεις αυτό το συναίσθημα. 

Και οι άνθρωποι που δεν έχουν μεγαλώσει σε τέτοια οικογένεια;
Τη βρίσκουν. Έχω γύρω μου τέτοιους ανθρώπους. Καμία οικογένεια όμως δεν είναι ιδανική. Εγώ έχω μια ταραχώδη οικογενειακή ζωή. Έχω πάρει σπουδαία πράγματα μεν, αλλά έχω ζήσει και δράματα. Δεν υπάρχει μόνο μια διάσταση. Απλά εγώ επέλεξα να κρατήσω τη διάσταση που θα με ανυψώσει. Να διδαχτώ από τα δράματα και τα τραύματα.

Έχω την αίσθηση πως αυτό το κάνεις συχνά, να επιλέγεις δηλαδή τι κρατάς από κάθε κατάσταση.
Ναι. Αλλά δεν παραμυθιάζομαι, έχω μια μεγάλη ικανότητα να εντοπίζω το ωραίο μέσα σε ένα σύνολο, χωρίς αυταπάτες. Αυτό που λέει κι ο Γεράσιμος στο Εκατοστό – είναι λες και το έχω γράψει εγώ το τραγούδι, είναι η βιογραφία μου. Λέει: "Εγώ θα βρω την ομορφιά και στην
πιο άγρια καταιγίδα".

Ας συνεχίσουμε έτσι, με τους στίχους των νέων σας τραγουδιών. Θα ήθελα να ακούσω τους συνειρμούς σου.
Πάμε.

Στο τραγούδι Ιθάκη λέει κάποια στιγμή "του σπιτιού τους το λαθάκι σήκωσε πια μπαϊράκι".
Αυτός ο στίχος ανήκει στους καλύτερους στίχους του Γεράσιμου. Και μου προκάλεσε το πρώτο μεγάλο κλάμα που έριξα όταν το άκουσα – για μένα αυτό είναι κριτήριο για το αν ένα τραγούδι είναι διαπεραστικό. Είναι γραμμένο για όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους που μεγαλώνουν σε ένα συντηρητικό περιβάλλον, αλλά αποφασίζουν να ζήσουν ελεύθεροι. Σε αυτά τα "λαθάκια" οφείλουμε πολλά απ’ όσα έχουμε κατακτήσει, από τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι την υψηλή τέχνη.

Από την Άπνοια τώρα. Στίχος: "Ν’ ανθίσουνε τα γόνατα".
Όταν είσαι σκυμμένος και γονατιστός με όλα αυτά που σου συμβαίνουν, εκεί ξαφνικά η γη βγάζει λουλούδια. 

"Αγάπη πες με – όπως και να λέγομαι".
Αυτό που θέλουμε όλοι: να είμαστε αγάπη. Με μια υπερβατική έννοια.

Τι μπορεί να "θερίσει" ένας νέος στην εποχή που διανύουμε;
Πρώτον, το ότι δεν υπάρχουν πια ταμπού. Έλεγαν παλιότερα, δεν έχει νόημα να κυνηγάς τα όνειρά σου, βρες μια δουλειά. Ε, αυτό έχει καταργηθεί πια. Και δίνει σε έναν νέο την ελευθερία που η δική μου γενιά δεν είχε. Δεύτερον, δηλώνεις αυτό που είσαι και ξεκινάς τη ζωή σου με καθαρό πρόσωπο. Τρίτον, την εποχή της αμηχανίας να την αξιοποιήσουμε σαν γνώση. Δε μας έβγαλε πουθενά το μοντέλο που ακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η γνώση είναι πολύτιμη γι’ αυτό που θα χτίσουμε από εδώ και πέρα.

φωτογραφίες: Κώστας Αυγούλης

Η συνέντευξη της Νατάσας Μποφίλιου δημοσιεύθηκε αρχικά στη Madame Figaro Νοεμβρίου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>