Μία ομάδα chef διαφορετική από τις άλλες και μία εξωτική συνταγή
Tip The Chef είναι μια multi-culti μαγειρική ομάδα που απαρτίζεται από επαγγελματίες μάγειρες και ζαχαροπλάστες. Αλλά, αυτή η μαγειρική ομάδα διαφέρει αρκετά από τις υπόλοιπες. Η ιδέα γεννήθηκε τον χειμώνα του 2012, όταν μία παρέα μαγείρων πήρε την απόφαση να μοιραστεί και με άλλους την αγάπη και τις ικανότητες της στη μαγειρική. Δεδομένου όμως του υψηλού κόστους που καλείται να αντιμετωπίσει κανείς στη σύσταση μίας ανάλογης εταιρείας, ο ελληνολιβανέζος chef και βασικό μέλος της ομάδας, Fahd, πρότεινε να βάλουν το οικονομικό κομμάτι σε δεύτερη μοίρα και να επικεντρωθούν στο καλό φαγητό και τη μαγειρική.
Η ιδέα είναι απλή: Επικοινωνείς με τους Tip The Chef για μια εκδήλωση που θέλεις να διοργανώσεις στο σπίτι σου και αποφασίζετε μαζί το menu, τη θεματολογία, την παρουσίαση και όλες τις σχετικές λεπτομέρειες. Μόλις καταλήξετε, οι Tip The Chef σού υπολογίζουν το κόστος για τις πρώτες ύλες, κάνουν τα ψώνια και την ημέρα του event έρχονται και μαγειρεύουν στο σπίτι σου. Οι υποχρεώσεις του εκάστοτε οικοδεσπότη είναι να πληρώσει το κόστος τον υλικών και να παρέχει στην ομάδα χώρο για να μαγειρέψουν. Μόλις τελειώσει το event και είναι όλοι χορτάτοι και χαμογελαστοί, τότε αποφασίζεις με τι ποσόν θα ανταμείψεις τους μάγειρες για τη δουλειά τους. Εξού και το όνομα Tip The Chef.
«Αποφασίσαμε ότι η οικονομική κρίση δεν θα ήταν ανασταλτικός παράγοντας για να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Είμαστε σε μια χώρα που αγαπάει το καλό φαγητό, την παρέα και τη διασκέδαση. Θέλαμε να συμμετέχουμε σε όλο αυτό και να θυμίσουμε ότι η μαγειρική είναι διασκέδαση και δεν χρειάζεται να είναι πάντα μια στημένη ή υποχρεωτική διαδικασία που συνοδεύει ένα event, και για αυτό δεν είναι λίγες οι φορές που το party μεταφέρεται στην κουζίνα. Πολλές φορές, θα έρθει κάποιος με ένα μπουκάλι κρασί, θα καθίσει μαζί μας και θα συζητήσουμε ανταλλάζοντας γνώμες και γνώσεις γύρω από το αντικείμενο”.
“Κερδίζουμε καινούριους φίλους, συλλέγουμε εμπειρίες και μαθαίνουμε καινούρια πράγματα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Μέσα από την ιδέα του Tip The Chef, εξελιχθήκαμε σαν άνθρωποι αλλά και σαν μάγειρες. Η προσπάθειά μας να αποδίδουμε στο επιθυμητό επίπεδο, ήταν, και συνεχίζει να είναι, ένα μεγάλο εγχείρημα όταν μαγειρεύουμε σε καινούριο και άγνωστο χώρο/περιβάλλον κάθε φορά. Βέβαια, η μεγαλύτερη ανταμοιβή όλων είναι η εμπιστοσύνη που σου δείχνουν οι οικοδεσπότες και το γεγονός ότι συμμετέχεις κι εσύ στη χαρά τους και συνεισφέρεις σε αυτή”.
Σήμερα, δυόμιση χρόνια μετά την ίδρυση του Tip The Chef,, η ομάδα έχει μεγαλώσει. Δίπλα στον Fahd, βρίσκεται ο Βασίλης ο οργανωτικός, η Μάνθα που αγαπά τα γλυκά, ο Θανάσης ο βετεράνος, η Γιοχάνα, η βενεζο-ιταλίδα ζαχαροπλάστης, ο Παναγιώτης που είναι 'πασπαρτού' και ο Νίκος ο βενιαμίν της παρέας. “Δίπλα μας βρίσκεται όμως και μια πληθώρα συναδέλφων που είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν και να μας υποστηρίξουν όποτε τους το ζητήσουμε. Μια ομάδα διαφορετικών ανθρώπων, με διαφορετικές εμπειρίες και επιρροές αλλά με ένα κοινό όραμα για το καλό φαγητό. Αυτή η ομάδα γεννήθηκε, μεγάλωσε και εξελίχθηκε χάρη στην υποστήριξη όλων των ανθρώπων που πίστεψαν σε αυτό το διαφορετικό project”.
Συνέχεια στη σελίδα 2
Είναι αυτή, λοιπόν, η υποστήριξη στην προσπάθειά τους που τους παρακινεί να τολμήσουν ένα καινούριο, μεγαλύτερο και ανατρεπτικό project. Kαι αν όλα πάνε καλά, από το φθινόπωρο θα είναι η δική τους σειρά να σε φιλοξενήσουν στον χώρο τους. Με τις λέξεις 'Tip' και 'Chef' στο όνομά τους, ήταν αναπόφευκτο να τους ζητήσουμε και ένα 'tip' για το επόμενο τραπέζι που θα κάνουμε στους φίλους μας. “Επιλέξτε πιάτα που σας αρέσουν και μαγειρέψτέ τα με αγάπη και όρεξη. Αυτά είναι και τα δύο κύρια συστατικά για ένα απολαυστικό τραπέζι”. Όπως επίσης και η αγαπημένη τους παρεϊστικη συνταγή:
Παέγια με τρίχρωμη κινόα

Τι θα χρειαστείς
350 γρ. φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κύβους
150 γρ. λουκάνικο τσορίθο ψιλοκομμένο
2 γαρίδες
300 γρ. τρίχρωμη κινόα (σε καταστήματα τροφίμων στην κεντρική αγορά της Αθήνας)
½ λίτρο ζωμό κοτόπουλο
3 κουταλιές της σούπας κατεψυγμένο αρακά
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένες πιπεριές φλωρίνης
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλιά του γλυκού καπνιστή πάπρικα
½ κουταλιά του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
½ κουταλιά του γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Αλάτι/πιπέρι
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση
Σε μία ρηχή κατσαρόλα βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει.
Τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και το αποσύρουμε σε ένα πιάτο.
Στο ίδιο λάδι βάζουμε το λουκάνικο και μετά τις γαρίδες και τα τσιγαρίζουμε 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τον ζωμό (να είναι χλιαρός) την κινόα, τον αρακά, τον πελτέ ντομάτας και όλα τα μπαχαρικά μας.
Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό, βάζουμε το κοτόπουλο, τις γαρίδες και το λουκάνικο, και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά - προσθέτουμε ζωμό αν χρειαστεί.
Το αποσύρουμε από τη φωτιά, το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, τις πιπεριές και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
*Tip (of) The Chef
Πριν ξεκινήσεις το συγκεκριμένο πιάτο, δοκίμασε τον χρόνο που βράζει η κινόα. Η τρίχρωμη κινόα αποτελείτε από διαφορετικές ποικιλίες και πρέπει να είσαι σίγουρη για τον χρόνο βρασίματος που θα χρειαστεί.
Info
www.tipthechef.gr