Η Κατερίνα Νανοπούλου θέλει να μας μάθει να τρώμε σωστά
“Το bubbles & avocados είναι ένα site που σχετίζεται με έναν διαφορετικό για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο ζωής και διατροφής, απομακρυσμένο από επεξεργασμένες τροφές και αφιερωμένο στα τρόφιμα που προσφέρει η φύση. Όχι, δεν είμαι σεφ, ούτε διατροφολόγος, ούτε γυμνάστρια. Είμαι μία ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, αλλά μιας και πάντα λάτρευα το γράψιμο και την δημοσιογραφία κατέληξα να έχω εργαστεί σε περιοδικά, ραδιόφωνο και τώρα να είμαι Life Editor στην The Huffington Post Greece. Το όνομα έχει να κάνει εν μέρει με τη μανία που έχω μικρή με τις σαπουνόφουσκες και φυσικά με την αγάπη μου για τα αβοκάντο, τα οποία αποτελούν και μεγάλο μέρος της διατροφής μου. Είπα λοιπόν, να τα συνδυάσω και το αποτέλεσμα ήταν το bubbles & avocados”.
Το ξεκίνημα και η φιλοσοφία
“Ήμουν κι εγώ ένα από τα κορίτσια που από μικρή πάλευα με το βάρος μου. Είχα αυτό που λένε πολλοί «σώμα γιο-γιο», με αποτέλεσμα μία να χάνω κιλά και μία να τα ξαναπαίρνω. Μπορώ να πω ότι είχα δοκιμάσει τα πάντα. Κάποια στιγμή, πριν από 4 χρόνια, έμεινα άνεργη (και απλήρωτη), όπως τόσοι άλλοι. Τότε ήταν που αποφάσισα, προκειμένου να μην τρελαθώ, ότι εκείνη η χρονιά δεν θέλω να μείνει «στην ιστορία» ως η χρονιά που έμεινα άνεργη. Θα ήταν η χρονιά που έκοψα το κάπνισμα, που ξεκίνησα γυμναστήριο και αποφάσισα να αλλάξω όλο τον τρόπο ζωής μου. Τα έκανα όλα μαζί ως μία προσπάθεια καθολικής αλλαγής και ήταν η πρώτη φορά που κατάφερα να αντιμετωπίσω την διατροφή και την γυμναστική, όχι ως καταναγκαστική δίαιτα για να βάλω μπικίνι το καλοκαίρι και λύση για να είναι πιο λεπτά τα μπούτια μου, αλλά ως τρόπο ζωής, ως μία προσπάθεια να είμαι υγιής και δυνατή.
Ξεκίνησα με αργά βήματα. Άρχισα να διαβάζω σιγά σιγά πράγματα για την διατροφή και την υγεία και χωρίς να είμαι ειδικός, άρχισα να κόβω σταδιακά τις επεξεργασμένες τροφές. Ξεκίνησα από τη ζάχαρη, και το αλεύρι και τα γαλακτοκομικά ακολούθησαν. Μιας και στην Ελλάδα, δεν υπήρχε κάποιο site με αντίστοιχες συνταγές, δηλαδή χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα (clean), άρχισα να ψάχνω στο εξωτερικό, να πειραματίζομαι στην κουζίνα και να φτιάχνω φαγητά για να μπορώ να τα τρώω. Επειδή, φίλοι, γνωστοί και συνάδελφοι στο γραφείο με ρωτούσαν συνέχεια τι τρώω και αν μπορώ να τους δώσω τη συνταγή για το λαχταριστό κέικ σοκολάτας που τους κέρασα στα γενέθλιά μου, αποφάσισα να δημιουργήσω το bubbles & avocados, ένα site που θα έχει μέσα όλες τις συνταγές αλλά και την φιλοσοφία του τρόπου ζωής που ακολουθώ”.
“Η υγιεινή διατροφή δεν ισοδυναμεί με δίαιτα”
“Δεν είμαι διαιτολόγος, αλλά προσπαθώ να “εκμεταλλευτώ” τις σπουδές μου στην ψυχολογία στην διατροφή μου. Το πιο σημαντικό είναι να μην συνδέεις το φαγητό με το άγχος και τις ενοχές. Η δεύτερη αρχή που ακολουθώ είναι τα τρόφιμα που βάζω καθημερινά στο πιάτο μου να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα. Με τις φυσικές τροφές, δεν μπορείς να κάνεις λάθος! Όταν ξεκίνησα να κάνω αυτή τη διατροφή, έτρωγα αβοκάντο σχεδόν κάθε μέρα και ξηρούς καρπούς και πολλοί ήταν εκείνοι που μου έλεγαν να προσέχω μην παχύνω ή πάθω τίποτα. Γεγονός που είναι κάπως αστείο να το ακούς από κόσμο που καταναλώνει κάθε μέρα αναψυκτικά, τσιπς κλπ. Παρ' ολ' αυτά έχω μάθει να μην αγχώνομαι. Και τις παρασπονδίες μου θα κάνω και θα πάω έξω για φαγητό και θα φάω και παραπάνω. Έχω υιοθετήσει το 80-20 (δηλαδή 80% της διατροφής μου να είναι clean και 20% να είναι οτιδήποτε άλλο) και με έχει βοηθήσει πολύ, ώστε και να μην νιώθω ότι μου λείπει κάτι ή δεν “πρέπει” να φάω κάτι.
“Η υγιεινή διατροφή δεν ισοδυναμεί με δίαιτα”
“Δεν είμαι διαιτολόγος, αλλά προσπαθώ να “εκμεταλλευτώ” τις σπουδές μου στην ψυχολογία στην διατροφή μου. Το πιο σημαντικό είναι να μην συνδέεις το φαγητό με το άγχος και τις ενοχές. Η δεύτερη αρχή που ακολουθώ είναι τα τρόφιμα που βάζω καθημερινά στο πιάτο μου να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα. Με τις φυσικές τροφές, δεν μπορείς να κάνεις λάθος! Όταν ξεκίνησα να κάνω αυτή τη διατροφή, έτρωγα αβοκάντο σχεδόν κάθε μέρα και ξηρούς καρπούς και πολλοί ήταν εκείνοι που μου έλεγαν να προσέχω μην παχύνω ή πάθω τίποτα. Γεγονός που είναι κάπως αστείο να το ακούς από κόσμο που καταναλώνει κάθε μέρα αναψυκτικά, τσιπς κλπ. Παρ' ολ' αυτά έχω μάθει να μην αγχώνομαι. Και τις παρασπονδίες μου θα κάνω και θα πάω έξω για φαγητό και θα φάω και παραπάνω. Έχω υιοθετήσει το 80-20 (δηλαδή 80% της διατροφής μου να είναι clean και 20% να είναι οτιδήποτε άλλο) και με έχει βοηθήσει πολύ, ώστε και να μην νιώθω ότι μου λείπει κάτι ή δεν “πρέπει” να φάω κάτι.

Το κόστος του clean eating και το μυστικό της σωστής οργάνωσης
“Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κάποιο κόστος σε όλο αυτό, αλλά δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει με σωστό προγραμματισμό. Συχνά με κοροϊδεύουν επειδή λέω ότι “πέταξα κάτι στον φούρνο”, αλλά είναι αλήθεια. Μαγειρική δεν σημαίνει απαραίτητα φτιάχνω παστίτσιο ή κάτι άλλο χρονοβόρο και δύσκολο. Οι γλυκοπατάτες, το κοτόπουλο, τα αβγά, το μπρόκολο, οι σαλάτες, τα όσπρια κλπ είναι φαγητά που δεν απαιτούν ούτε πολύ χρόνο, ούτε είναι δύσκολα. Θέλουν, σίγουρα, όμως διάθεση. Επίσης, η καλή διατροφή θέλει προγραμματισμό και μπόλικα τάπερ! Εγώ συνήθως μαγειρεύω κάθε δύο μέρες και πηγαίνω στο γραφείο με τα ταπεράκια μου. Πρωινό, μεσημεριανό και σνακ είναι όλα έτοιμα από το βράδυ. Όσο για το κόστος είναι και αυτό πιο υψηλό, αλλά όχι τόσο πολύ όσο νομίζει κανείς. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι όποιος ακολουθεί μία πιο clean διατροφή σημαίνει ότι δεν αγοράζει αναψυκτικά, σνακ, τσιπς ή σοκολάτες. Δεν παραγγέλνει delivery και δεν συνηθίζει να είναι συνέχεια στο μηχάνημα στο γραφείο για να πάρει κάτι να φάει. Μπορεί το αλεύρι αμυγδάλου πχ να είναι ακριβό, αλλά τα φαγητά αυτά δεν είναι για κάθε μέρα, αλλά για μία στο τόσο. Η καθημερινή διατροφή είναι βασισμένη στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια και λιγότερο το κρέας και το ψάρι. Έτσι, μακροπρόθεσμα το κόστος δεν είναι τόσο μεγάλο”.
Συνέχεια στη σελίδα 2
Πώς θα υιοθετήσεις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες
“Αρχικά, θα πρότεινα να βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις μία διατροφή που δεν μπορεί να σου γίνει τρόπος ζωής. Για μένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης, και ειδικά της «κρυφής» που βρίσκεται ακόμα και σε πολλά τρόφιμα που ο κόσμος θεωρεί υγιεινά, κάτι για το οποίο “χτυπάνε καμπανάκι” και πολλές έρευνες και επιστήμονες. Νομίζω αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Από' κει και πέρα, όσο το δυνατόν περισσότερα φρέσκα τρόφιμα καταναλώνουμε που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία τόσο το καλύτερο! Για να γίνει αυτό, καλό θα ήταν να αρχίσει κανείς να διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζει”.
“Το πιο βασικό λάθος είναι η πεποίθηση ότι η υγιεινή διατροφή ισοδυναμεί με την δίαιτα. Η υγιεινή διατροφή είναι τρόπος ζωής και όχι η λύση για να χάσεις κιλά. Οι δίαιτες εξπρές, το γεγονός ότι δεν βάζουμε τη σωματική άσκηση και την κίνηση στην καθημερινότητάς μας και το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε το φαγητό, είτε ως κάτι που το τρώμε για να νιώσουμε καλά, είτε ως κάτι που μας προκαλεί τύψεις και καταπίεση. Επίσης, πολλές φορές παρατηρώ ότι πολλοί προτιμούν light προϊόντα, επειδή δεν έχουν καθόλου ή λίγες θερμίδες, αντί για φυσικά τρόφιμα που μπορεί να έχουν παραπάνω θερμίδες (όπως τα αβοκάντο), που όμως είναι πολύ καλύτερα από άποψη ποιότητας”.
“Αρχικά, θα πρότεινα να βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις μία διατροφή που δεν μπορεί να σου γίνει τρόπος ζωής. Για μένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης, και ειδικά της «κρυφής» που βρίσκεται ακόμα και σε πολλά τρόφιμα που ο κόσμος θεωρεί υγιεινά, κάτι για το οποίο “χτυπάνε καμπανάκι” και πολλές έρευνες και επιστήμονες. Νομίζω αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Από' κει και πέρα, όσο το δυνατόν περισσότερα φρέσκα τρόφιμα καταναλώνουμε που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία τόσο το καλύτερο! Για να γίνει αυτό, καλό θα ήταν να αρχίσει κανείς να διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζει”.
“Το πιο βασικό λάθος είναι η πεποίθηση ότι η υγιεινή διατροφή ισοδυναμεί με την δίαιτα. Η υγιεινή διατροφή είναι τρόπος ζωής και όχι η λύση για να χάσεις κιλά. Οι δίαιτες εξπρές, το γεγονός ότι δεν βάζουμε τη σωματική άσκηση και την κίνηση στην καθημερινότητάς μας και το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε το φαγητό, είτε ως κάτι που το τρώμε για να νιώσουμε καλά, είτε ως κάτι που μας προκαλεί τύψεις και καταπίεση. Επίσης, πολλές φορές παρατηρώ ότι πολλοί προτιμούν light προϊόντα, επειδή δεν έχουν καθόλου ή λίγες θερμίδες, αντί για φυσικά τρόφιμα που μπορεί να έχουν παραπάνω θερμίδες (όπως τα αβοκάντο), που όμως είναι πολύ καλύτερα από άποψη ποιότητας”.
“Ο λόγος που ξεκίνησα το bubbles & avocados ήταν για να μοιραστώ τον δικό μου τρόπο ζωής, τους προβληματισμούς μου, τις δυσκολίες μου, το «ταξίδι» μου μέχρι σήμερα και πολλές διαφορετικές αλλά νόστιμες συνταγές. Δεδομένου ότι μεγαλώνοντας ήμουν ένα παιδί του καναπέ και πίστευα ότι ποτέ δεν θα μπορούσα να κάνω αυτά που κάνω σήμερα, αν το bubbles & avocados εμπνεύσει έστω και έναν να σηκωθεί από τον καναπέ του, να αγαπήσει τον εαυτό του, να αλλάξει τον τρόπο ζωής του και να ανακαλύψει ότι η ζωή μπορεί να είναι γλυκιά και απολαυστική, ακόμα κι αν δεν έχει ζάχαρη, θα είναι η καλύτερη εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει”.
Γεμιστά σοκολατάκια με πάστα φουντουκιού

Υλικά
1 φλιτζ. κακάο
1 φλιτζ. λάδι καρύδας λιωμένο
2/3 φλιτζ. μέλι
½ κουτ. του γλυκού βανίλια
2/3 φλιτζ. πάστα φουντουκιού (ή αμυγδάλου)*
*Την πάστα φουντουκιού/ αμυγδάλου μπορείτε να την φτιάξετε και μόνοι σας χτυπώντας στο μίξερ φουντούκια/ αμύγδαλα με λίγο λάδι καρύδας. Εγώ χρησιμοποίησα έτοιμη πάστα την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε στα βιολογικά καταστήματα.
Εκτέλεση
Λιώνουμε το λάδι καρύδας είτε σε μπεν μαρί, είτε στον φούρνο μικροκυμάτων.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι καρύδας, το κακάο και προσθέτουμε το μέλι και την βανίλια, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σε ένα ταψί για μάφιν τοποθετούμε χάρτινες θήκες μάφιν (ή σιλικόνης αν έχουμε).
Σε κάθε θήκη για μάφιν βάζουμε μία κουταλιά της σούπας από την σοκολάτα. Προσθέτουμε μία κουταλιά του γλυκού πάστα φουντουκιού και άλλη μία κουταλιά της σούπας σοκολάτα.
Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Θα έχουμε 12 γεμιστά σοκολατάκια.
Info
Φωτογραφίες: Γιάννης Μακρογιαννέλης