Beauty Stars With Attitude
"Είσαι τόσο καλός όσο εκείνοι που ντύνεις”, συνήθιζε να λέει. Ο άνθρωπος που συστηνόταν απλώς ως Halston -χωρίς μικρό όνομα και χωρίς επίθετο- υπήρξε μια συναρπαστική και κάπως μυστηριώδης φιγούρα που σημάδεψε τον κόσμο της μόδας, και όχι μόνο. Ντυμένος πάντα στα μαύρα και με γυαλιά ηλίου να καλύπτουν τα πράσινα μάτια του, εκτός από ταλαντούχος ντιζάινερ, ήταν και μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές στη νυχτερινή ζωή της Νέας Υόρκης, μέχρι το θάνατο του από AIDS τον Μάρτιο του 1990.
Τα πρώτα χρόνια στη Νέα Υόρκη
Ο Roy Halston Frowick γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1932 στην Αϊόβα και έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1958. Ήταν είκοσι έξι ετών και ήδη κάπως γνωστός σε ένα μικρό κύκλο, χάρη στη φήμη που είχε κερδίσει ως σχεδιαστής καπέλων στο Σικάγο. Εκεί τον ανακάλυψε ένας άνθρωπος της βιομηχανίας της μόδας -στο κομμωτήριο του εραστή του, όπου είχε στήσει το εργαστήριό του- και τον κάλεσε στη Ν. Υόρκη για να εργαστεί για τη γνωστή πιλοποιό της εποχής Lilly Daché. Όμως εκείνος, αμέσως μόλις πάτησε το πόδι του στο Μανχάταν έψαξε να βρει τον σχεδιαστή Charles James, τον οποίο ο ίδιος αποκαλούσε "Λεονάρντο ντα Βίντσι της μόδας”. Ο 50χρονος, τότε, James έγινε ο μέντοράς του, επηρεάζοντάς τον βαθιά σε ό,τι αφορούσε το δημιουργικό πνεύμα του και παρουσιάζοντάς τον σε έναν μεγάλο κύκλο με σημαντικές κοινωνικές και επιχειρηματικές επαφές.
Όπως ο Halston, είχε κι εκείνος ξεκινήσει σχεδιάζοντας καπέλα πριν γίνει γνωστός στο χώρο της μόδας ως ο εκκεντρικός δημιουργός που δεν δίσταζε να ξοδέψει μήνες δουλειάς και δεκάδες χιλιάδες δολάρια προκειμένου να κάνει το μανίκι ενός φορέματος να πέφτει ακριβώς όπως το είχε φανταστεί. Σε όλη την καριέρα του έφτιαξε μόλις 200 κομμάτια, τα οποία ο ίδιος αντιμετώπιζε όπως ένα γλύπτης ή ένας ζωγράφος βλέπει τα έργα του. Ο Balenciaga τον είχε χαρακτηρίσει ως "έναν από τους μεγαλύτερους couturier στον κόσμο” και θεωρείται μέχρι σήμερα ένας από εκείνους τους ντιζάινερ που συνέβαλαν στο να αναβαθμιστεί η μόδα σε υψηλή τέχνη. Σε εκείνον ήταν μάλιστα αφιερωμένο το ΜΕΤ Gala το 2014 που είχε θέμα "Charles James: Beyond Fashion"
Αλλά ο James ήταν επίσης ένας εγωπαθής, παρανοϊκός άνθρωπος που κυκλοφορούσε συχνά μεθυσμένος και κατέστρεψε πολύ νωρίς τη ζωή και την καριέρα του. Όταν γνωρίστηκε με τον Halston είχε ήδη χάσει την περιουσία του (περισσότερες από μία φορές) και πίστευε εμμονικά ότι άλλοι έκλεβαν τα σχέδιά του και είχε ξεκινήσει μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες εναντίον τους. Κάποτε είχε στείλει σε έναν εκπρόσωπο μιας από εταιρείες του χώρου ο οποίος είχε καταθέσει εναντίον σε κάποιο από τα πολλά δικαστήρια ένα κουτί ανθοπωλείου που, μόλις, το άνοιξε, βγήκαν από μέσα εκατοντάδες έντομα. Όμως, πάνω από όλα, ήταν αληθινός καλλιτέχνης. Και ο Halston γοητεύτηκε αμέσως από την εκκεντρική όσο και ιδιοφυή προσωπικότητά του και επηρεάστηκε από εκείνον όσο από κανέναν άλλον. Επιδίωξε να υιοθετήσει ό,τι εκείνος λάτρευε. Και οι ορχιδέες -το αγαπημένο λουλούδι του James- έγιναν όχι μόνο και το δικό του αγαπημένο λουλούδι αλλά και το σήμα του brand του.
"Ο Halston έμαθε πολλά από τον Charles James για το σχεδιασμό και τον κόσμο του στυλ", διηγείται η Lilly Daché, "και πιθανώς και πολλά άλλα πράγματα”. Παρόλο που αργότερα ο Halston προσπάθησε να επαναφέρει στη φήμη τον αυτοκαταστροφικό μέντορά του, δεν τα κατάφερε. Ο James κατηγόρησε και εκείνον ότι έκλεβε τα σχέδιά του και τελικά βρέθηκε νεκρός το 1978 στο κρεβάτι του ξενοδοχείου του, περιτριγυρισμένος από πιάτα με χαλασμένο φαγητό, βρώμικα ρούχα και υπέροχα σκίτσα μόδας που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ
Η αναγνώριση
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 και ενώ ο Haslton είχε αποχωρήσει από τη Daché και εδραζόταν για το Bergdorf Goodman απέκτησε μια διάσημη θαυμάστρια: τη Diana Vreeland, τη θρυλική συντάκτρια μόδας του Harper's Bazaar και της Vogue. "Του έλεγα "είδα στον ύπνο μου ένα καπέλο χτες", του το περιέγραφα και, μα το Θεό, το έφτιαχνε ακριβώς ίδιο. Πιθανότατα ήταν ο μεγαλύτερος σχεδιαστής καπέλων στον κόσμο και έκανε μαγικά με τα χέρια του”, λέει η Vreeland.
Εκείνη όμως που τον έκανε διάσημο δεν ήταν άλλη από την Jackie Kennedy. Μέλλουσα Πρώτη Κυρία τότε -αλλά και μελλοντικό fashion icon- η Jackie είχε μια απέχθεια για τα καπέλα, καθώς θεωρούσε ότι το κρανίο της ήταν πολύ μεγάλο και δεν της πήγαινε να φοράει κάτι στο κεφάλι. Ήταν όμως ένα απαραίτητο κομμάτι του dress code που επιβαλλόταν για τις εμφανίσεις της στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του συζύγου της, John Kennedy.
Ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό -το μεγάλο κεφάλι της- ήταν που την έκανε να εμπιστευτεί τόσο πολύ τον Halston. Γιατί ο σχεδιαστής είχε ακριβώς το ίδιο μέγεθος κεφαλιού και πριν στείλει τα καπέλα που είχε φτιάξει για την Jackie τα φορούσε ο ίδιος με τις ώρες και κοιταζόταν σε διάφορους καθρέφτες ώστε να βεβαιωθεί ότι δείχνουν σωστά από κάθε πιθανή γωνία.
Στα μέσα Νοεμβρίου του 1960, λίγο μετά την εκλογή του JFK στις προεδρικές εκλογές, η Jackie ενημέρωσε τον personal shopper της στο Bergdorf Goodman ότι ήθελε να φτιάξει από εκεί την γκαρνταρόμπα της ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και παρήγγειλε μια σειρά από ρούχα τα οποία ήθελε να είναι έτοιμα στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν θα έμπαινε στο νοσοκομείο για να γεννήσει το δεύτερο παιδί της. Και ενώ οι σχεδιαστές που συνεργάζονταν με το πολυκατάστημα εργάζονταν πυρετωδώς, ξαφνικά, η ίδια ενημερώθηκε από το σύζυγό της ότι θα ήθελε η γκαρνταρόμπα της να σχεδιαστεί από τον Oleg Cassini που ήταν προσωπικός φίλος του αδερφού του, Josheph (άλλοι θεώρησαν ότι η πρόθεση του νέου Προέδρου ήταν να καλοπιάσει τον αδερφό του σχεδιαστή, Igor, ο οποίος ήταν ένας γνωστός αρθρογράφος εφημερίδων). Έτσι, παρόλο που δέχτηκε να φορέσει στην ορκωμοσία του συζύγου της το σύνολο με την υπογραφή Cassini, απαίτησε να το συνοδέψει με το οβάλ καπέλο σε στυλ "pillbox” που είχε σχεδιάσει ο Halston και είχε συμπεριληφθεί στην πρόταση του Bergdorf Goodman για το outfit της ορκωμοσίας.
Εκείνο το καπέλο που σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο JF Kennedy έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα πιο iconic κομμάτια που χαρακτήρισαν το στυλ της Jackie. Το αξεσουάρ αυτό έχει μάλιστα συνοδευτεί από πολλές ιστορίες -όπως αυτή που αναφέρει ότι η Πρώτη Κυρία του έκανε κατά λάθος μια τσάκιση όταν το πήρε στα χέρια της, κάτι που αν και δεν υπήρχε στο αρχικό σχέδιο, όλοι όσοι αργότερα κόπιαραν το καπέλο την συμπεριέλαβαν στις "αντιγραφές” τους. Ή την άλλη που θέλει τον Oleg Cassini να διεκδικεί το copyright για το σχεδιασμό του καπέλου -ένας ισχυρισμός τον οποίο η ίδια η Jackie κατέρριψε απαντώντας στην ερώτηση "ποιος είναι ο δημιουργός του” με μια λέξη: "Halston”.
Διάβασε τη συνέχεια στο harpersbazaar.gr
Φωτο: Ewan MacGregor, ενσαρκώνει τον Halston στη σειρά του Netflix, Splash News/Ideal Image
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr