Σε 10 λεπτά, χωρίς ψήσιμο!
Είναι οι πιο νόστιμες, υγιεινές και οικονομικές μπάρες granola που έχεις δοκιμάσει. Θα τις φτιάξεις μόνη σου και θα τις απολαμβάνεις στο πρωινό σου ή σαν ένα θρεπτικό σνακ που θα γεμίσει ενέργεια (και όχι τύψεις).
Θα χρειαστείς:
1/4 φλιτζ. βούτυρο (για να είναι ακόμα πιο θρεπτικές, χρησιμοποίησε βούτυρο αμυγδάλου ή άλλων ξηρών καρπών)
1/4 φλιτζ. μέλι
1/3 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
2 φλιτζ. βρόμη
1 φλιτζ. τραγανά δημητριακά πρωινού από ρύζι
1 βανίλια
2 κουτ. σ. κομματάκια σοκολάτας
Πώς θα τις φτιάξεις
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε τη βρόμη με τα δημητριακά. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάλε το βούτυρο, το μέλι και την καστανή ζάχαρη και άφησέ τη σε μέτρια φωτιά μέχρι το μίγμα να αρχίσει να κοχλαζει. Τότε χαμήλωσε τη θερμοκρασία και άφησέ το για 2 λεπτά. Πρόσθεσε τη βανίλια και ανακάτεψε καλά. Ρίξε το μίγμα με το βούτυρο στο μπολ με τη βρόμη και τα δημητριακά και ανακάτεψε ώστε να πάει παντού. Ρίξε το περιεχόμενο σε ένα ορθογώνιο ταψί στο οποίο έχεις βάλει λαδόκολλα και πίεσέ το με την πίσω μεριά ενός κουταλιού για να έχει ομοιόμορφο πάχος περίπου 2 εκατοστών. Ρίξε από πάνω τα κομματάκια σοκολάτας και πίεσέ τα ελαφρά να ενσωματωθούν. Άφησε το ταψί σε θερμοκρασία δωματίου για δύο ώρες και στη συνέχεια κόψε το περιεχόμενο σε μακρόστενες μπάρες, τις οποίες θα τυλίξεις μία μία σε λαδόκολλα και θα διατηρήσεις σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Κι ένα μυστικό: Εάν οι μπάρες δεν κόβονται καλά και "σπάνε" μάλλον δεν έχεις βράσει αρκετά το βούτυρο, με το μέλι και τη ζάχαρη. Σ'΄αυτή την περίπτωση είτε θα βάλεις το ταψάκι στο ψυγείο για 20 λεπτά ώστε να σταθεί καλύτερα το μίγμα είτε αντί για μπάρες θα φτιάξεις μπάλες δημητριακών, δηλαδή θα το πλάσεις σαν κεφτεδάκια -θα είναι το ίδιο νόστιμο!