Το Bijou, το κοκτέιλ-κόσμημα, θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Δες πώς θα το φτιάξεις.
Στην επανάσταση των κοκτέιλ τα τελευταία χρόνια πολλά κλασικά μείγματα ξεθάφτηκαν, ανακαινίστηκαν και προσαρμόστηκαν στους σύγχρονους ουρανίσκους. Κάποια από αυτά έχουν γίνει ήδη εξίσου κοινότοπα με το τζιν με τόνικ.
Το Bijou δεν είναι ένα από αυτά. Και είναι κρίμα γιατί το κοκτέιλ αυτό σε ταξιδεύει γευστικά: χαρίζει με την πρώτη μια λαμπρή γλυκύτητα, που γρήγορα εγκαταλείπει τη θέση της σε μια βελούδινη και απίστευτα περίπλοκη βοτανική γεύση, ενώ η επίγευση έρχεται με πικρές νότες.
Η συνταγή του 19ου αιώνα προέβλεπε ίσες ποσότητες γλυκού vermouth (η αρχική γλυκύτητα), Chartreuse (η βοτανική γεύση) και gin (οι πικρές νότες). Το κοκτέιλ ολοκληρώνουν μερικές σταγόνες μπίτερ πορτοκαλιού και φλούδα λεμονιού. Η Chartreuse είναι ένα πράσινο ποτό με υψηλούς οινοπνευματικούς βαθμούς, που παρασκευάζουν επί αιώνες από 130 διαφορετικά βότανα, φυτά και λουλούδια οι Γάλλοι μοναχοί της ομώνυμης μονής.
Το Bijou άλλαξε συνολικά κατεύθυνση στα κοκτέιλ, μιας και δημιουργήθηκε "...στις αρχές της δεκαετίας του 1880, όταν οι Αμερικανοί μπαρτέντερ, επιδιώκοντας να ανταποκριθούν σε μια πιο εκλεπτυσμένη και κοσμοπολίτικη πελατεία, στράφηκαν προς το vermouth και άλλα ευρωπαϊκά απεριτίφ, ντιζεστίφ και λικέρ ώστε να διευρύνουν το φάσμα των χρωμάτων στις παλέτες τους", όπως αναφέρει ο εμβληματικός συντάκτης της στήλης "Drinking" του αμερικανικού Esquire.
Το Bijou, παρ’ ότι υπήρξε ιδιαίτερα προσφιλές για χρόνια, εξαφανίστηκε σιγά σιγά, ίσως επειδή δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στις καινούριες γευστικές ανάγκες. Ακολούθησε ίσως και τη μοίρα του βερμούτ, που, ενώ οι σημερινοί 60άρηδες+ το γνώριζαν ως το μοναδικό ποτό των πάρτι, οι ψαγμένοι 40άρηδες και μικρότεροι άρχισαν να το γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια, όταν ξεκίνησαν παγκόσμια (και στη χώρα μας) να ανοίγουν βερμουτερίες.
Διάβασε περισσότερα στο Askmen.gr