Το ποτό της γιορτής και λίγα πράγματα που πρέπει να ξέρεις γι' αυτό
Η σαμπάνια είναι ένα πολύ ευγενικό ποτό για να της φέρεσαι ως αμερικανός ράπερ, ως θριαμβευτής σε GP της F1 ή ως καψουρεμένος με μια τραγουδίστρια νεόπλουτος.
Τα μυστικά της είναι χιλιάδες και η γνώση τους προϋποθέτει εκτενή ενασχόληση με το ποτό που εφηύρε ένας καλόγερος και τυποποίησε μια χήρα! Εμείς φροντίσαμε να επικεντρώσουμε στα πιο βασικά.
Πώς να την επιλέξεις
Ανάλογα με το βαθμό γλυκύτητάς τους, οι σαμπάνιες χωρίζονται σε:
> Extra Brut (λιγότερα από 6 γρ. ζάχαρης ανά λίτρο).
> Brut (λιγότερα από 12 γρ.).
> Extra Dry (12 με 17 γρ.).
> Sec (17 με 32 γρ.).
> Demi-sec (32 με 50 γρ.).
> Doux (50 γρ.).
Πώς θα την προσφέρεις
Κρύα, αλλά όχι παγωμένη, τοποθετημένη σε σαμπανιέρα με πάγο. Γεμίζεις κατά το ήμισυ το ποτήρι (το τέλειο ποτήρι για τη σαμπάνια είναι η "τουλίπα", το οποίο πλένεται μόνο με ζεστό νερό), οσμίζεσαι το περιεχόμενο και το κατεβάζεις αργά. Ξέχνα τον άσπρο πάτο.
Η μοναδική σαμπάνια που συνυπάρχει με παγάκια σε ποτήρι είναι η Moet Ice Imperial.
Με τι δεν ταιριάζει
Η σαμπάνια δε "δένει" με ζυμαρικά (με άσπρη ή κόκκινη σάλτσα), με το χοιρινό ή το μοσχαρίσιο κρέας σε οποιαδήποτε μορφή, με ψητά ψάρια και με τη σοκολάτα. Όσο ασυνήθιστο κι αν μοιάζει, συνοδεύει υπέροχα το σούσι και τα υπόλοιπα ασιατικά πιάτα, ενώ τα μεγάλα της "δεσίματα" είναι με τον αστακό, τις φράουλες και το φουαγκρά.
Διάβασε περισσότερα στο Askmen.gr