Ο εγγονός της Rosita Missoni κυκλοφόρησε το βιβλίο που θέλουμε επειγόντως στην κουζίνα μας
(κεντρική φωτογραφία: Francesco Maccapani)
Δεν είναι καθόλου περίεργο που όταν ονειρευόμαστε λαχταριστή αυθεντική μακαρονάδα το μυαλό μας πάει κατευθείαν στην Ιταλία. Η χώρα της Μεσογείου είναι η γενέτειρα των ζυμαρικών και ένας από τους λόγους που έχει κερδίσει την καρδιά των foodies. Για τους Ιταλούς άλλωστε το φαγητό δεν αποτελεί απλώς μία βασική ανάγκη αλλά τρόπο ζωής. Φημίζονται για τα ξακουστά οικογενειακά τους τραπέζια τα οποία κάθε φορά γεμίζουν με τις πιο γευστικές ιταλικές λιχουδιές.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η οικογένεια Missoni η οποία όχι μόνο αναγνωρίζεται για την προσφορά της στη μόδα παγκοσμίως -με σήμα κατατεθέν τα iconic πλεκτά με ζιγκ ζαγκ- αλλά είναι ακόμη γνωστή για την προσήλωσή της στις οικογενειακές παραδόσεις. Μία από αυτές, που ξεκίνησαν από τον Ottavio και τη Rosita Missoni και συνεχίζεται από τα εγγόνια τους Margarita, Francesco και Teresa είναι τα περίφημα οικογενειακά τους τραπέζια.
Πρόσφατα ο Francesco Maccapani, εγγονός της Rosita Missoni, κυκλοφόρησε το The Missoni Family Cookbook, ένα βιβλίο μαγειρικής που περιέχει αυθεντικές ιταλικές συνταγές και καταγράφει την παράδοση της οικογένειας στο φαγητό από τα 70s έως σήμερα.
Παρακάτω ακολουθούν δύο αυθεντικές ιταλικές συνταγές από την οικογένεια Missoni!

Σαλάτα Siciliana
(4 μερίδες)
Υλικά
2 βολβοί μάραθου
2 πορτοκάλια ξεφλουδισμένα και κομμένα
3 πρέζες θαλασσινό αλάτι
μία μεγάλη χούφτα ελιές Taggiasca
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες peperoncino
παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Πλύνε τον μάραθο και στη συνέχεια κόψε τα φύλλα κρατώντας μόνο τους βολβούς. Στη συνέχεια κόψε τους βολβούς στη μέση (κατά πλάτος) και έπειτα κάθετα (κατά μήκος).
2. Βάλε σε ένα μπολ τα πορτοκάλια και πίεσε για βγει ο χυμός. Ρίξε σε ένα βαθύ πιάτο τον μάραθο, τα πορτοκάλια και πρόσθεσε αλάτι. Τοποθέτησε γύρω γύρω τις ελιές, ρίξε από πάνω το peperoncino και ανακάτεψε.
3. Τέλος, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο και σέρβιρε αμέσως!
Gnocchi Verdi
(6 μερίδες)
Υλικά για τα gnocchi
5 κιλά φρέσκο σπανάκι
1 1/2 τυρί ρικότα
3 μεγάλοι κρόκοι αυγού
150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
Υλικά για το βούτυρο αρωματισμένο με φασκόμηλο
1 μπάρα ανάλατο βούτυρο
6 φύλλα φρέσκου φασκόμηλο
φρέσκο τριμμένο τυρί parmigiano reggiano
Οδηγίες για τα gnocchi
1. Αφού πλύνεις καλά το σπανάκι, βράσε νερό σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και πρόσθεσε το μέσα. Μαγείρεψέ το για περίπου δύο λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια στράγγιξέ το με ένα σουρωτήρι.
2. Για να στραγγίξει περισσότερο σχημάτισε με τα χέρια σου μικρές μπάλες με το σπανάκι και πίεσε δυνατά. Στη συνέχεια ρίξε σε ένα μπλέντερ το σπανάκι και κόψε το μέχρι να ομογενοποιηθεί. Πρόσθεσε μετά την ρικότα, τους κρόκους αυγών, το αλεύρι και το μοσχοκάρυδο. Τέλος, ρίξε αλάτι και πιπέρι και χτύπησε ξανά μέχρι το μείγμα να δέσει.
3. Ρίξε λίγο από το αλεύρι που σου έχει μείνει σε μία καθαρή επιφάνεια, σε ένα φύλλο ψησίματος και στα χέρια σου. Σχημάτισε το μείγμα σε μικρά μπαλάκια, πασπάλισε από πάνω αλεύρι και τοποθέτησε τα στο φύλλο ψησίματος.
4. Βάλε αλατισμένο νερό σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μεσαία με υψηλή φωτιά για να βράσει και πρόσθεσε τα gnocchi στην κατσαρόλα ανά μερίδα. Βράσε κάθε μερίδα για δύο με τρία λεπτά ή μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια.
5. Με μία τρυπητή κουτάλα βγάλε τα gnocchi από την κατσαρόλα και άσε τα στην άκρη να στραγγίξουν.
Οδηγίες για το βούτυρο με φασκόμηλο
1. Βάλε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και άφησέ το να λιώσει. Πρόσθεσε τα φύλλα φασκόμηλου και σωτάρισέ τα για 2 με 3 λεπτά.
2. Σέρβιρε κάθε μερίδα τοποθετώντας 5 με 6 gnocchi σε ρηχό πιάτο και πασπάλισε με παρμεζάνα και έπειτα με το ζεστό βούτυρο φασκόμηλου ώστε να λιώσει το τυρί.
Καλή απόλαυση!
*συνταγές: MyDomaine