Η Ελένη Ψυχούλη μας συστήνει την "αληθινή" πλευρά του νησιού σε 48 ώρες
Φιλόξενοι άνθρωποι, γραφικά χωριά, υπέροχο φαγητό, προϊόντα που ξεχωρίζουν, υψηλή γαστρονομία και μία ιστορία που ενώνει διαφορετικές χρονικές περιόδους και κουλτούρες συνθέτουν μία Ρόδο που ουδεμία σχέση έχει με την εικόνα που ίσως έχουμε στο μυαλό μας οι περισσότεροι για το νησί.
Πίσω από τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα μπαρ με τις νέον αγγλικές επιγραφές, τις πλαστικοποιημένες εικόνες με κοκτέιλ που περιέχουν τόνους blue curacao και καθετί κλισέ που βρίσκεις σε κάθε δημοφιλή τουριστικό προορισμό, υπάρχει μία "αληθινή" πλευρά που μόλις δεις θα αγαπήσεις για πάντα. Η Ελένη Ψυχούλη γνώρισε και ερωτεύτηκε ακαριαία τη Ρόδο πριν από 22 χρόνια. Τώρα, μετουσιώνει τα χρόνια που γέμισαν με φίλους, τραπεζώματα και ιστορίες, σε ένα οδοιπορικό γεύσης που ενώνει το χθες με το σήμερα.
Σε συνεργασία με την Ελένη Ψυχούλη, το Rodos Palace και η οικογένεια Καμπουράκη, σε μία προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής και γαστρονομικής κληρονομιάς του νησιού τους, προσφέρουν πακέτα εμπειριών σε ταξιδιώτες που θέλουν να γευτούν και να νιώσουν τη δική τους Ρόδο.
Θέλοντας να προσφέρει πραγματικές εμπειρίες, το Rodos Palace εγκαινιάζει το abav2, μια νέα άποψη για τη φιλοξενία, για εκείνους που θέλουν να βιώσουν την εμπειρία της Ρόδου, όπως δεν την έχει ζήσει κανείς μέχρι τώρα. Η φιλοξενία εδώ αποκτά μια εντελώς καινούρια προοπτική, που αποτυπώνεται στα δωμάτια και τις πολυτελείς σουίτες, που ανακαινίστηκαν φέτος από την εταιρία Ηotel Concept & Interior Design Δήμου & Συνεργάτες, τις ιδιαίτερες υπηρεσίες που προσαρμόζονται σε κάθε προσωπική ανάγκη, την πιο σύγχρονη τεχνολογία σε ντιζάιν φόντο αλλά και την πρόκληση να ζήσει κανείς σαν ντόπιος, τα πιο κρυμμένα μυστικά του νησιού.
48 ώρες στη Ρόδο δεν ήταν σε καμία περίπτωση αρκετές για να χωρέσουν όσα πρέπει να ζήσεις στο νησί, ήταν όμως ένα επαρκές χρονικό διάστημα για να πάρω την καλύτερη δυνατή γεύση. Μαγευτικό ηλιοβασίλεμα με θέα μόνο το γαλάζιο, γαστρονομικές περιπλανήσεις, γνωριμίες με ανθρώπους που ξεπερνούν τα όριά τους και δοκιμάζονται σε νέες προκλήσεις, θαρραλέες γυναίκες που κρατούν παραδόσεις χρόνων, κουβέντες για καπετάνιους, ιταλούς και πειρατές και φυσικά μικρές δόσεις ηρεμίας και χαλάρωσης κατάφεραν να χωρέσουν σε 2 μέρες (και κάτι).
Οι Απολλωνιάτισες
Στο χωριό Απόλλωνα, που βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του λόφου του Προφήτη Ηλία, πολύ κοντά στο ψηλότερο όρος του νησιού τον Αττάβυρο. δραστηριοποιείται ο γυναικείος συνεταιρισμός "Απολλωνιάτισες". Σήμερα, οι 5 εναπομείναντες γυναίκες του συνεταιρισμού ζυμώνουν καθημερινά ψωμί, να φτιάχνουν μελεκούνι, γλυκά του κουταλιού, παξιμάδια, κουλούρια και μαρμελάδες, όλα χειροποίητα με τοπικές πρώτες ύλες.
Το μελεκούνι αποτελεί μήλον τις έριδος για τους Ροδίτες, καθώς το κάθε χωριό υποστηρίζει ότι φτιάχνει το καλύτερο. Με σουσάμι, μέλι και ολόκληρα αμύγδαλα στην πιο κλασική εκδοχή του, με εσπεριδοειδή και μπαχαρικά στην πιο αρωματική, ό,τι κι αν δοκιμάσεις, να είσαι σίγουρη ότι πρόκειται για μία σούπερ τροφή.
Το ελληνικό μαγειροτεχνείο Παράγκα
Στο ίδιο χωριό, ο Γιάννης Ευθυμίου έχει στήσει το δικό του "ελληνικό μαγειροτεχνείο", όπως το ονομάζει, στο μέρος όπου κάποτε στέγαζε τη λέσχη των Ιταλών αξιωματικών, προσφέροντας παραδοσιακές συνταγές, άρτια εκτελεσμένες. Οι ξυλόφουρνοι καίνε ασταμάτητα για να βγαίνουν μυρωδάτα καρβέλια και πίτες, τα γαπράκια τυλίγονται τόσο λεπτά που δεν πιστεύεις πώς γίνεται τόση λεπτοδουλειά, η φάβα δένει υπέροχα με τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια, τα κρέατα λιώνουν στο στόμα και τα λουκουμαδάκια με στάρι είναι το γλυκό που θέλεις να πάρεις μαζί σου στην Αθήνα.
Ο Μαυρίκος
Με ιστορία που ξεκινά το 1912, όταν ο παππούς Μαυρίκος επέστρεψε από τη Μασσαλία όπου διατηρούσε μπιστρό, η οικογένεια των Μαυρίκων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το καλό φαγητό. Τα αδέρφια Μιχάλης και Δημήτρης διατηρούν την τοπική παράδοση και κουλτούρα, δένοντάς τας όμως με μία κοσμοπολίτικη αρχοντιά. Σε ένα παραδοσιακό σπίτι της Λίνδου, απολαύσαμε τη ροδίτικη φιλοξενία στο έπακρο και δοκιμάσαμε τα πιο νόστιμα πιάτα του Μαυρίκου. Γαριδάκι λινδιακό, πατέ από γαρίδα, τζατζίκι με τις καλύτερες γευστικές ισορροπίες και φανταστική υφή, μελιτζάνες μυρωδάτες και την παραδοσιακή λακάνη – χοντρό κρέας με σπασμένο στάρι που ψήνεται για ώρες σε πήλινο σκεύος και συνηθίζεται να τρώγεται στις 29 Ιουνίου (αφού έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του μια μέρα πριν).
Με αναφορές στους New York Times, εξώφυλλο στο γερμανικό περιοδικό Stern και ένα πελατολόγιο που περιλάμβανε από τη Τζάκι Κένεντι μέχρι τους Pink Floyd, ο Μαυρίκος αποτελεί σήμα-κατατεθέν της ροδίτικης αλλά κατ’ επέκταση ελληνικής γαστρονομίας. Αν όμως πρέπει να μείνει στην ιστορία για κάτι, αυτό είναι η ευγένεια, το ήθος και η συνεχής προσπάθεια για το καλύτερο που διακρίνει τα δύο αδέρφια.
Ο Γιάννης Κατσιμπράκης στο Angela's Castle
Σε ένα παλιό αρχοντικό της παλιάς Πόλης μαγειρεύει ο Γιάννης Κατσιμπράκης (από τον θρυλικό Αλέξη), παντρεύοντας υπέροχα τις τοπικές γεύσεις. Αυγά χταποδιού σε μελάνι, καλαμάρι γεμιστό με φέτα, μαριναρισμένη λακέρδα και σαλάτα πεπόνι είναι μερικά από τα highlights, όσο η σούμα ρέει άφθονη.
Έλαφος Hotel
#accidentalywesanderson είναι η περιγραφή που ταιριάζει στο Έλαφος Hotel, ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα που χτίστηκε το 1929 από Ιταλούς αρχιτέκτονες και παραπέμπει σε Βόρεια Ευρώπη. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην κορυφή του Προφήτη Ηλία και είναι γνωστό σαν "Έλαφος και Ελαφίνα", καθώς το 1932 οικοδομήθηκε μία νέα πτέρυγα. Αξίζει σίγουρα μία στάση για να θαυμάσεις την αρχιτεκτονική του, καθώς είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο συγκρότημα μνημείων.
Μία δεύτερη στάση επιβάλλεται όμως και στο Σανατόριο που βρίσκεται στην Ελαιούσα και ονομάστηκε από πολλούς ως η "Σπίναλογκα της Ρόδου". Οι τοίχοι κρύβουν εκπλήξεις.
Η πανέμορφη Λίνδος.
Κρύα ντοματόσουπα και αλμυρό cheesecake για καλωσόριμα στα «12 Νησιά» του Rodos Palace.
Τα «12 Νησιά» το βράδυ, για ένα ονειρικό δείπνο.
Το Rodos Palace abav2 προσφέρει 12 πακέτα, σχεδιασμένα από την Ελένη Ψυχούλη, για να ζήσεις σαν ντόπιος.
Η θέα από ψηλά στις αναικαινισμένες σουίτες abav2.
O Ροδίτης Εxecutive Chef Νίκος Ζερβός, μαθητής του Ferran Adrià, συνδυάζει τα πιο εκλεκτά τοπικά προϊόντα και τις νέες τεχνικές σε μια κουζίνα που στο τέλος σου αφήνει τη μνήμη της σπιτικής γεύσης.
Οι "Απολλωνιάτισες" επί τω έργω.
Το μελεκούνι φτιάχνεται αποκλειστικά με σουσάμι και μέλι, χωρίς άλλα γλυκαντικά συστατικά.
Το οινοποιείο του Πιπέρη Παναγιώτη στα Απόλλωνα.
Ο Γιάννης Ευθυμίου, ιδιοκτήτης της Παράγκας.
Ο Μιχάλης Μαυρίκος μάς ανοίγει το σπίτι του στη Λίνδο.
Οι ροδίτικοι μεζέδες από τα χέρια του κυρίου Μαυρίκου.
Η εμπειρία του abav2 ολοκληρώνεται στο Rodos Palace.