Ο Αχιλλέας Πλακίδας έφερε λίγο Ελλάδα στην καρδιά του Βερολίνου στους τελικούς του World Class 2018 με δύο μοναδικά cocktails
Η καρδιά της παγκόσμιας mixology και bartending σκηνής χτύπησε δυνατά στο Βερολίνο, όπου διεξήχθη ο 10ος παγκόσμιος τελικός του World Class με σκοπό την ανάδειξη του World Class Bartender of the Year 2018. Νικητής ανακηρύχθηκε ο Αυστραλός Orlando Marzo, που με τα υπέροχα cocktails και τη συνολική παρουσία του κέρδισε τους κριτές και το κοινό. Φυσικά, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη μεγάλη και σημαντική γιορτή του ποτού με τον Έλληνα World Class Bartender 2018, Αχιλλέα Πλακίδα (ιδιοκτήτη του μπαρ Γορίλας στη Θεσσαλονίκη) να δίνει το δυναμικό "παρών" με μοναδικές δημιουργίες και να ξεχωρίζει ανάμεσα στους 56 φιναλίστ από κάθε γωνιά του κόσμου.

Πέντε πρωτότυπες και απαιτητικές δοκιμασίες τους περίμεναν και η δεύτερη έδωσε την ευκαιρία για να φέρει ο κάθε διαγωνιζόμενος μία ιδέα από τις γεύσεις και τα αρώματα της χώρας του στο προσκήνιο. Ήταν η δοκιμασία "Flavors of a Nation” με επίκεντρο το No.1 scotch whisky Johnnie Walker Black Label. Η ιδιαίτερη αυτή δοκιμασία ήταν εμπνευσμένη από τους τέσσερις γευστικούς πυλώνες που είναι άρρηκτα συνυφασμένοι με τη γεύση του Johnnie Walker Black Label: νότες καπνού, φρέσκα φρούτα, τροπικά φρούτα και κρεμώδης βανίλια. Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν δύο προτάσεις σερβιρίσματος. Η πρώτη πρόταση αφορούσε ένα Highball, το οποίο είχαν την ευχέρεια να το κάνουν όσο περίπλοκο ή απλό επιθυμούσαν. Η δεύτερη αφορούσε ένα cocktail serve, που να περιέχει γεύσεις που να αναδεικνύουν τη χώρα καταγωγής τους και να είναι παράλληλα αρμονικά συνδυασμένες με το Johnnie Walker Black Label.
Ο Αχιλλέας Πλακίδας ταξίδεψε στο Βερολίνο έχοντας στις αποσκευές του γεύσεις, αρώματα και αποστάγματα από την Ελλάδα, όπως μαστίχα, κάρδαμο, σαφράν, ροζ πιπέρι και λικέρ τεντούρα, και με βαθιά γνώση των υλικών, δημιουργικότητα και αστείρευτο ταλέντο για το πρώτο σκέλος της δοκιμασίας δημιούργησε το Highball serve "Gold Enough” και στη συνέχεια το Tiki serve "Women Can Do Too”. Για το Gold Enough δήλωσε χαρακτηριστικά "Το World Class για εμένα είναι ένας διαγωνισμός που ψάχνει serves που να κινούνται γύρω από την φιλοσοφία του "out of the box”. Αυτό ακριβώς προσπάθησα και εγώ να κάνω! Αρχικά έφτιαξα ένα απλό Highball Whisky & Soda απλά πειράζοντας την σόδα. Αναζητώντας τον τροπικό χαρακτήρα των φρούτων που βγάζει το Johnnie Walker Black Label, εμβάπτισα νερό καρύδας με σαφράν, κάρδαμο, μαστίχα και ροζ πιπέρι (μερικά από τα πιο συνηθισμένα ελληνικά μπαχαρικά) και στην συνέχεια το ανθράκωσα. Τέλος στο Highball πρόσθεσα διάλυμα κιτρικου οξέος για την οξύτητα και ένα σιρόπι από θυμαρίσιο μέλι για την εξισορρόπηση".

Μετά ο Αχιλλέας συνέχισε με το δροσερό "Women Can Do Too” για το οποίο μας είπε "Αυτό το serve πάτησε πάνω στη σκέψη ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα ίσως ακόμη να δυσκολεύονται να καταναλώσουν whisky και αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν προταθεί διαφορετικοί τρόποι σερβιρίσματος του spirit. Έτσι δημιούργησα ένα Tiki serve με βάση το Johnnie Walker Black Label, ένα λικέρ από βύσσινο και τεντούρα (πατρινό λικέρ με βάση τα μπαχαρικά, όπως η κανέλα και το μοσχοκάρυδο). Μετά έφτιαξα και πρόσθεσα ένα γάλα από καρύδι και φιστίκι Αιγίνης και για την εξισορρόπηση χρησιμοποίησα έναν λεμονο-ποιημένο χυμό από ανανά".
Θες να απολαύσεις κι εσύ αυτά τα μοναδικά serves; Τότε δεν έχεις παρά να πας μέχρι τη Θεσσαλονίκη- άμα είσαι ήδη εκεί ακόμα καλύτερα!- να επισκεφτείς τον Γορίλα, να καθίσεις αναπαυτικά στα ψηλά σκαμπό του bar και να αφήσεις τον Αχιλλέα να σε "ταξιδέψει" γευστικά στο σύμπαν του World Class μέσα από αυτά τα δύο μοναδικά του serves.