Σαρδέλες tempura: μια συνταγή που δίνει στα γιαπωνέζικα "τηγανητά" μεσογειακό αέρα
Η tempura είναι μια κατηγορία γιαπωνέζικων πιάτων με βάση τα λαχανικά και τα θαλασσινά. Κοινή συνισταμένη τους είναι η εμβάπτισή τους σε ένα κουρκούτι (tempura) και το τηγάνισμά τους για λίγο σε καυτό και μπόλικο λάδι (stir fry). Οικείες για μας γεύσεις δηλαδή, τις οποίες δε γνωρίζω πότε και ως τι τις απολαμβάνουν οι Ιάπωνες, αν, για παράδειγμα, τις παραγγέλνουν ως πρώτα πιάτα στις ταβέρνες τους ή αν έτσι τρώνε τον μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου. Γνωρίζω όμως, όπως και οποιοσδήποτε άλλος έχει γευματίσει σε ιαπωνικό εστιατόριο, πως η tempura είναι ελαφρύτερη από το δικό μας κουρκούτι, πιο "κριτσανιστή" και λιγότερο ελαιώδης –είναι πιο λεπτή κι από μία μόνο στρώση της σφολιάτας–, παρ’ ότι γίνεται κι αυτή αναμιγνύοντας αλεύρι, νερό και έναν κρόκο αβγού.
H tempura είναι δώρο των Πορτογάλων εμπόρων προς τον ιαπωνικό λαό: Τηγάνιζαν αλευρώνοντας απλώς μέχρι που οι Πορτογάλοι τους έδειξαν τα peixinhos da horta, τα "ψάρια από τον κήπο", λαχανικά δηλαδή τηγανισμένα με κουρκούτι, και πολύ ενθουσιάστηκαν.
Διάβασε περισσότερα στο askmen.com