Μαγειρεύοντας στην κουζίνα του Yoleni's
Η Ντίνα Νικολάου δεν είναι μόνο εκπληκτική μαγείρισσα αλλά και φανταστική οικοδέσποινα. Στα σεμινάρια μαγειρικής που παραδίδει στον πολυχώρο του Yoleni's, η Ντίνα μάς συστήνει μοναδικά υλικά, φτιάχνει μπροστά μας νόστιμα, εύκολα και γκουρμέ πιάτα και δίνει το έναυσμα για οινοποσίες, γέλια και φωναχτές συζητήσεις.
Σε μία από αυτές τις συναντήσεις, λοιπόν, η chef μοιράστηκε μαζί μας 3 εξαιρετικές συνταγές με βασικό πρωταγωνιστή το ελληνικό χαβιάρι. Το Thesauri είναι μία από τις λίγες εταιρείες στον κόσμο που ασχολούνται με την παραγωγή οξυρρύγχων και χαβιαριού και αποτελεί τη μοναδική επιχείρηση στην Ελλάδα. Η εταιρία ακολουθεί πρότυπες συνθήκες παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο και τροφοδοτεί εδώ και αρκετά χρόνια τις ξένες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ. Το premium αυτό προϊόν αναδεικνύει ακόμα και τις πιο απλές συνταγές, αρκεί να συνοδεύεται από ποιοτικές πρώτες ύλες.
Amuse Bouche με πατάτες, σολομό και χαβιάρι

Προετοιμασία: 30'
Ποσότητα: 20 μερίδες
Υλικά
10 μικρές πατάτες, γαλλικές, καλά πλυμένες
200 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. σολομό καπνιστό, πολύ ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, πολύ ψιλοκομμένο
50 γρ. ελληνικό χαβιάρι Thesauri

Διαδικασία
Βάζω τις πατάτες σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό, τις βράζω για 15-20 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους) μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι εντελώς.
Τις στραγγίζω και τις αφήνω να κρυώσουν. Τις κόβω στη μέση και τις τοποθετώ σε μια μεγάλη πιατέλα.
Χτυπάω με το σύρμα την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει τη μορφή γιαουρτιού. Προσθέτω τον σολομό και το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύω καλά.
Με ένα κουταλάκι μοιράζω την κρέμα στις πατάτες και στολίζω με το χαβιάρι.
Amuse Bouche με μους αβοκάντο και χαβιάρι

Προετοιμασία: 30'
Ποσότητα: 8-10 μερίδες
Υλικά
200 γρ. κράκερς, τριμμένα
3 ώριμα αβοκάντο
χυμό από 1 λεμόνι
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
150 γρ. μαγιονέζα
1/4 ματσάκι εστραγκόν φρέσκο, ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. σούπας ξερό, τριμμένο
50 γρ. ελληνικό χαβιάρι Thesauri
Διαδικασία
Καθαρίζω τα αβοκάντο, τα κόβω σε κομμάτια και τα ραντίζω με τον χυμό λεμονιού. Βάζω τα κομμάτια στο μούλτι και προσθέτω το γιαούρτι. Πολτοποιώ μέχρι να γίνουν κρέμα (κατά διαστήματα σταματάω το μούλτι και σπρώχνω με ένα κουτάλι τα κολλημένα κομμάτια προς τα κάτω).
Αδειάζω την κρέμα σε ένα μπολ και προσθέτω τη μαγιονέζα και το εστραγκόν. Ανακατεύω απαλά και βάζω τη μους σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Μοιράζω τα θρυμματισμένα κράκερς σε ποτηράκια.
Γεμίζω με τη μους αβοκάντο και στολίζω με χαβιάρι.
Σερβίρω αμέσως.
Amuse Bouche με αγγούρι, μους γιαουρτιού και χαβιάρι
Προετοιμασία: 10'
Ποσότητα: 14-16 μερίδες
Υλικά
2 μεγάλα αγγούρια
1 μικρό αγγούρι, τριμμένο στον τρίφτη και καλά στυμμένο
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
200 γρ. παγωμένη κρέμα γάλακτος, ελαφρά χτυπημένη σε μορφή γιαουρτιού
1/2 ματσάκι άνηθο (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένα
Για το σερβίρισμα
50 γρ. ελληνικό χαβιάρι Thesauri
Διαδικασία
Πλένω καλά τα μεγάλα αγγούρια και τα σκουπίζω. Με ένα πίλερ ή με ένα μαχαίρι αφαιρώ τις λωρίδες εναλλάξ από τη φλοίδα, δημιουργώντας ένα "παιχνίδι" μεταξύ φλοίδας και ψίχας, ώστε να μοιάζει με ρίγες.
Κόβω το κάθε αγγούρι σε ροδέλες πάχους 1 1/2 - 2 εκ.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι με τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος, το τριμμένο αγγούρι και τον άνηθο. Βάζω τη μους στο ψυγείο για 30 λεπτά να παγώσει και την μεταφέρω σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Φτιάχνω μικρές "τουφίτσες" μους επάνω στις φέτες αγγουριών και στολίζω με το χαβιάρι και λίγα φύλλα άνηθου.