Με αφορμή την αναδρομή έκθεση του "βασιλιά" της pop art, η Tate Eats δημιουργεί ‘Flavours from "The Factory"’.
Ένα μενού με περίεργα και ενδιαφέροντα ονόματα έχει συνθέσει ο Επικεφαλής σεφ στο εστιατόριο της Tate Modern, Jon Atashroo, αντλώντας έμπνευση από τον Andy Warhol. Το ‘Flavours from "The Factory" συμπίπτει με την αναδρομική έκθεση για τον "βασιλιά" της pop art που φιλοξενείται στην γκαλερί (13 Μαρτίου έως 6 Σεπτεμβρίου 2020) και αποτελεί την πρώτη εις βάθος κατάδυση στον κόσμο του Warhol μετά από δύο δεκαετίες.

Ο καλλιτέχνης είχε μια περίεργη σχέση με το φαγητό. "Με ενδιέφερε ιδιαίτερα η κοινωνική πίεση που ένιωθε ο Warhol όταν έτρωγε έξω, αλλά και το φαγητό ως επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο έργο και τη ζωή του", εξηγεί ο Atashroo. "Το μενού μου βασίζεται γύρω από αυτό, ενώ ενσωματώνει μια σειρά γαστρονομικών ανακαλύψεων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου".

Είναι ευρέως γνωστό, για παράδειγμα, ότι ο Warhol αγαπούσε τα γλυκά. Ήταν λάτρης των φρούτων (με μια ιδιαίτερη προτίμηση στα κεράσια), των πλούσιων επιδορπίων και λίγων ακόμα πιάτων. Το μενού του Atashroo περιλαμβάνει τέσσερα γλυκά, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για "τη μέση", όπως το αγαπημένο πρωινό του Warhol, Kellogg's Corn Flakes (το οποίο είναι γνωστό ότι έτρωγε όταν ξυπνούσε νωρίς το απόγευμα και που το 1964 αποθανάτισε με το έργο του). Ακολουθώντας το signature στυλ του - να συνδυάσει λαχταριστά υλικά με ασυνήθιστες τεχνικές - ο chef πρόσθεσε τα δημητριακά σε μία ελαφριά πανακότα.

Ο σεφ συνεχίζει με ένα μενού αλμυρών που καταγράφει την αδιαφορία του Warhol για το συμβατικό φαγητό. Το "Tuna Fish Disaster" - εμπνευσμένο από τη μεταξοτυπία του καλλιτέχνη το 1963 που απεικονίζει την ιστορία δύο κυριών που πέθαναν από ένα μολυσμένο τόνο σε κονσέρβα και το βρώσιμο ‘Pâté for the Cat’ - μια αναφορά σε ένα απόσπασμα που δηλώνει ότι η γάτα του κομμωτή του Warhol "έτρωγε το περίφημο πατέ του, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα" μας δίνουν μια γεύση από το μενού και τις ιστορίες πίσω από τα πιάτα.

Μπορείς να δειπνήσεις όπως ο Andy Warhol στο επίπεδο 9 της Tate Modern, παράλληλα με μια επίσκεψη στην έκθεση, αλλά και να απολαύσεις το Warhol's Favourite Frozen Hot Chocolate στα καφέ της γκαλερί.
Φωτογραφίες: Tate Modern