Για να μπαίνεις στην κουζίνα με καλή διάθεση
Η κουζίνα έχει αναδειχθεί για πολλούς από εμάς σε μία μορφή ψυχοθεραπείας. Ξεσπάμε τα νεύρα μας στο ζύμωμα του ψωμιού, διώχνουμε τις αρνητικές σκέψεις όσο σοτάρουμε κρεμμυδάκι και νιώθουμε ευδαιμονία σε κάθε νόστιμη μπουκιά μιας συνταγής που πέτυχε. Μοιραζόμαστε τις δημιουργίες μας στο Instagram, προσκαλούμε και προκαλούμε φίλους να κάνουν το ίδιο και δίνουμε ραντεβού για online δείπνο με τους αγαπημένους μας. Ναι, η μαγειρική είναι ένα μικρό αντίδοτο στην παράνοια της κατάστασης κι ενίοτε ένα από τα λίγα καταφύγιά μας, μαζί με το διάβασμα. Και μπορεί να αναδειχθεί σε μία ακόμα πιο ευχάριστη διαδικασία - ακόμα και για όσους αναγκάζονται να μαγειρέψουν καθημερινά επειδή δεν υπάρχει plan b.
Διάβασε επίσης: Ρωτήσαμε την ειδικό: Τι τρώμε στην καραντίνα;
Άφησε απρόσμενα και περίεργα τρόφιμα να σε εμπνεύσουν
Αυτή είναι η φιλοσοφία της καθημερινής μαγειρικής και της τρέχουσας κατάστασης. Τα leftovers σου δίνουν ιδέες για να σκεφτείς μια νέα συνταγή και τα τρόφιμα που είχες ξεχασμένα στο ντουλάπι σου μπορούν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Ανακάλυψα ότι το crunchy αμυγδαλοβούτυρο του Wild Souls ταιριάζει τέλεια στο μείγμα για vegan pancakes και ότι μπορώ να φτιάξω ένα φανταστικό κέικ με ελάχιστα υλικά έχοντας ως βάση το ταχίνι κακάο. Επίσης, τα λαχανικά για ιμάμ, ταιριάζουν ιδανικά σε πίτα για ένα νόστιμο τυλιχτό - ιδανικό όταν δεν θέλεις να μαγειρέψεις. Η σπιτική πίτσα φτιάχνεται με την ίδια κόκκινη σάλτσα που θα έφτιαχνες για pasta (δύο σε ένα) και μπορείς απλά να προσθέσεις το τριμμένο τυρί που λήγει σε λίγες μέρες.
Το διαδίκτυο είναι ένα μαγικό μέρος για τη μαγειρική. Αρκεί να googlάρεις ένα υλικό για να εμφανιστούν δεκάδες ιδέες. Το Ugly Delicious του David Chung αρκεί για να σου ανοίξει την όρεξη και να σε σπρώξει μέχρι την κουζίνα με χαρά. Ο διάσημος chef θέλησε να καλύψει την απουσία του Lucky Peach με μία εκπομπή στο Netflix, που μιμείται αρκετά τη φιλοσοφία του Anthony Bourdain.
Είναι σημαντικό να περιορίζεις τις εξόδους σου για super market σε μία φορά την εβδομάδα και να στηρίζεις τα μαγαζιά της γειτονιάς σου. Ξεκίνα να μαγειρεύεις χρησιμοποιώντας αρχικά τα τρόφιμα που έχεις στην κουζίνα σου και ειδικά αυτά που έχουν μικρή διάρκεια ζωής, όπως λαχανικά και φρούτα. Είναι διασκεδαστικό να ενσωματώνεις στη μαγειρική σου και προϊόντα που δεν συνήθιζες να χρησιμοποιείς μέχρι πρότινος για να αλλάξεις τη ρουτίνα. Επίσης, μερικές φορές αρκεί να θυμάσαι τα πιο απλά: μια πολύχρωμη σαλάτα χρειάζεται διαφορετικά λαχανικά και μπόλικα μυρωδικά.
Εστίασε στα φρέσκα προϊόντα
Δεν έχει νόημα να αφήνεις τα φρέσκα προϊόντα να μένουν στα ράφια και να μάχεσαι για τις τελευταίες σακούλες των κατεψυγμένων λαχανικών. Με την κατανάλωση κονσερβοποιημένων και συσκευασμένων τροφίμων συνεχίζεις να ενισχύεις τις μεγάλες εταιρείες, αντί να υποστηρίζεις τους μικρούς παραγωγούς. Μπορείς να καταψύξεις μόνη σου φαγητά, έχεις περισσότερο χρόνο για να καθαρίσεις κρεμμύδια και να φτιάξεις φρουτοσαλάτες. Προμηθεύσου φρέσκα λαχανικά για να φτιάξεις νόστιμες σούπες και πολλές ακόμα συνταγές.
Μαγείρευε μικρές ποσότητες
Δεν έχει νόημα να μαγειρεύεις σε μεγάλες ποσότητες και να βάζεις φαγητά στην κατάψυξη, καθώς έτσι αυξάνεται η σπατάλη τροφίμων. Προτίμησε να μαγειρεύεις σε μικρές ποσότητες, έτσι θα έχεις φρέσκο φαγητό και κάθε μέρα μία νέα πρόκληση για να αφήσεις ελεύθερη τη φαντασία σου.
Διάβασε επίσης: 5 μυστικά για να διατηρείς την κουζίνα του σπιτιού σου καθαρή