Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για μία από τις πιο δημοφιλείς σάλτσες του πλανήτη, που όρισε μέχρι και το street food μίας ολόκληρης πόλης
Η λέξη teriyaki (ή τεριάκι αν προτιμάς τα ελληνικά) είναι συνδυασμός των ιαπωνικών λέξεων teri (λάμψη) και yaki (στη σχάρα ή ψητό) και ουσιαστικά αφορά μία μαγειρική τεχνική που χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου για φαγητά που ψήνονται στη σχάρα με ένα γλάσο από σάλτσα σόγιας, mirin (ιαπωνικό γλυκό κρασί ρυζιού) και ζάχαρη.
Ασφαλώς, όπως κάθε άλλη συνταγή, μπορεί κι αυτή να παραλλαχθεί ελαφρώς ή περισσότερο, με πιο διαδεδομένη την εκδοχή που τη θέλει να φτιάχνεται με μέλι, τζίντζερ και σάλτσα σόγιας, ενώ πάντοτε μπορούν να προστεθούν έξτρα υλικά όπως σουσάμι ή σκόρδο, που όμως απέχουν αρκετά από την ιαπωνική γαστρονομική παράδοση. Στην Ιαπωνία, χρησιμοποιείται συνήθως με ψάρι και ειδικότερα με παλαμίδα, σολομός, πέστροφα και σκουμπρί, με τη δυτική προσέγγιση να δείχνει μία σαφή προτίμηση προς το κρέας, λευκό και κόκκινο.
Διάβασε τη συνέχεια στο esquire.com.gr