Η ανάρτηση του Τούρκου επιχειρηματία, Nusret, προκαλεί αντιδράσεις και είναι μια (ακόμα) ευκαιρία για να συζητήσουμε τα αυτονόητα
Με μία λεζάντα που γράφει "Very important meeting", ο Τούρκος επιχειρηματίας Nusret, γνωστός και ως Salt Bae, μοιράστηκε μία εξοργιστική φωτογραφία με στοιβαγμένες αγελάδες και τον εαυτό του στη μέση ως άλλος μαέστρος να δίνει τον ρυθμό σε ζώα που προορίζονται για σφαγή. Η τραγική ανάρτησή του προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, εξοργίζοντας αφενός όσους ασπάζονται τον βιγκανισμό και αφετέρου τους σοβαρούς επαγγελματίες του χώρου και όλους όσοι λαμβάνουν υπόψη τους τα δικαιώματα των ζώων. Γιατί ακόμα και στον θάνατο, πρέπει να υπάρχει ηθική.

Η φωτογραφία του Nusret συγκέντρωσε δεκάδες αρνητικά σχόλια, με τους χρήστες να καταδικάζουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Πίσω όμως από τη θλιβερή αυτή εικόνα, προκύπτει ένα βασικό ζήτημα: αυτό της ηθικής και της βιωσιμότητας. Η συζήτηση για τη μαζική παραγωγή και κυρίως αυτή του κρέατος είναι ένα θέμα που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια. Η πλειοψηφία συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον αγώνα μιας μικρής μερίδας ανθρώπων να κάνουν τη διαφορά.
Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, ο Βασίλης και ο Σπύρος Λιάκος θέλησαν να κάνουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο, σε μία προσπάθεια να εκπαιδεύσουν το κοινό για το κρέας. Τόσο τα σεμινάρια που έχουν δώσει κατά καιρούς όσο και η εμμονή τους να γνωρίζουν και να επιλέγουν τα ζώα (αξιοσημείωτη η συνεργασία τους με τη φάρμα Κιβωτός του Δήμου, που διασώζει την αρχαία αγελάδα της Κατερίνης καθώς και τον αυτόχθονο μαύρο χοίρο) συμβάλλουν ώστε να αποκτήσουμε συνείδηση και γνώση.
Η ανάρτηση του Nusret είναι το "πρόσωπο" της μαζικής κτηνοτροφίας και του γρήγορου κέρδους εις βάρος της φύσης και των ζώων - ένα θέμα που πρέπει να αφορά τους κρεατοφάγους. "Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό με την κατανάλωση ψαριών και ζωικών πρωτεϊνών - το πρόβλημα αφορά στην αύξηση και την προμήθεια αυτών των πρωτεϊνών και το πώς τις χρησιμοποιούμε. Αφορά επίσης την προσοχή και την επίγνωση των διαδικασιών μέσα στις οποίες καταναλώνονται υπεύθυνα αυτά τα συστατικά. Το πρόβλημα ήταν πάντοτε σχετικά με τη διαφάνεια και την ενθάρρυνση των ανθρώπων να κάνουν τις δύσκολες ερωτήσεις στους αγρότες, τους παραγωγούς και τους προμηθευτές" έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στο harpersbazaar.gr ο Executive Chef του Camphors στο Cape Town, Michael Cooke, ο οποίος έχει κατακτήσει δύο φορές βραβείο βιωσιμότητας (Eat Out Woolworths Sustainability Award).
Ο chef και ιδιοκτήτης εστιατορίων Άρης Βεζενές έγραψε μια μακροσκελή ανάρτηση, καταδεικνύοντας τις τακτικές αλά Nusret και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εκλείψουν τέτοιου είδους πρακτικές. Θέλοντας μάλιστα να κάνει πιο σαφή τη θέση του, μοιράστηκε δύο φωτογραφίες με ελεύθερα ζώα σε φάρμες - δηλαδή σε ηθικές συνθήκες διαβίωσης από ανθρώπους που τα σέβονται. Όλο το νόημα όμως στην τελευταία του πρόταση: "Your pick, your decision!".