Νέες διευθύνσεις που καλό είναι να επισκεφτείς, μενού που πρέπει να δοκιμάσεις, γαστριμαργικές εμπειρίες που μπορείς να απολαύσεις στην πρωτεύουσα.
Τα καλοκαιρινά βράδια έχουν τη γεύση που επιλέγεις να τους δίνεις. Των εστιατορίων που χαλαρώνεις, επιβραβεύεις τον ουρανίσκο σου και ικανοποιείς τη γαστρονομική σου ανυπομονησία. Ώρα να ανανεωθείς. Να φρεσκάρεις την agenda σου, τις διευθύνσεις και να επεκτείνεις τα γαστριμαργικά σου σύνορα εντός πόλης. Για αυτό, κι εγώ σού συγκέντρωσα 5 νέες διευθύνσεις που πρέπει να επισκεφτείς asap!

Terroirist Athens | Το Χαλάνδρι αλλάζει πρόσωπο
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, τον τελευταίο καιρό, επιλέγουν το κέντρο του Χαλανδρίου για να χαλαρώσουν, να εκπνεύσουν το άγχος της καθημερινότητας και να εισπνεύσουν τα αρώματα της κουζίνας και του άρτια μαγειρεμένου φαγητού. Πιστό σε αυτή τη συλλογιστική, σε μια αστική μονοκατοικία της δεκαετίας του 60' με μεγάλη αυλή, άνοιξε την πόρτα του το νέο Wine n' Dine Bar της πόλης με την ονομασία "Terroirist". Ιδανικό για τις after – office εξόδους ή εκείνες που δίνουν παλμό στα καλοκαιρινά βράδια, το "Terroirist” αποτελεί δημιούργημα έμπειρων ανθρώπων που έχουν διαγράψει τη δική τους πορεία στον χώρο της γαστρονομίας και της εστίασης. Την wine list επιμελείται η οινολόγος Χρύσα Γιατρά ενώ πίσω από το μενού βρίσκεται ο διακεκριμένος chef Άγγελος Λάντος, ένας άνθρωπος με μαγειρική ευγένεια, δύο αστέρια Michelin και 17 χρόνια στη Σπονδή.



Αν και το μενού ανανεώνεται κάθε εβδομάδα με στόχο να αξιοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερες φρέσκες πρώτες ύλες εποχής, υπάρχουν μερικά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις οποιαδήποτε στιγμή βρεθείς στο "Terroirist". Το ήδη δημοφιλές τραχανότο με κοτόπουλο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το carpaccio γαρίδας, η μπρουσκέτα με sobrasada και brie, τα πλατό με ιδιαίτερα τυριά και αλλαντικά για το απαραίτητο wine pairing. Με τη μουσική να κινείται σε soul και blues ρυθμούς συμμετέχοντας ενεργά στη χαλαρή αλλά ποιοτική προσέγγιση του concept που σκοπό έχει να προσφέρει ένα χώρο διασκέδασης γύρω από το καλό κρασί και το ποιοτικό φαγητό και την Wine List να ξεπερνά τις 100 ετικέτες ακόμα να κάνεις κράτηση;
Θουκιδίδου 12, Χαλάνδρι | 2160046388
Dear Manouka | Η "καρδιά" της γεύσης χτυπάει στο Παγκράτι
Μπορεί ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο του 1890 να νοστιμίσει τα καλοκαιρινά μας βράδια; Αν βρίσκεται στην οδού Ηρώνδα και τον αριθμό 8, τότε ναι. Χρώματα, pop διάθεση και ένα εξαιρετικά κουρδισμένο μενού συγκροτούν το "Dear Manouka", τη νέα γαστρονομική πρόταση του Παγκρατίου. Το "Dear Manouka", το νέο wine bar-restaurant έχει ήδη αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις για την ποιότητα στην γεύση, τη λίστα κρασιών, τα κοκτέιλ και την funky fusion κουζίνα που ενέπνευσε και δένει αρμονικά με το ξεχωριστό περιβάλλον.



Από την αρχή μέχρι το τέλος του, το μενού διαθέτει στιβαρή ραχοκοκαλιά γεύσεων. Το χειροποίητο ψωμί μαζί με το βούτυρο και το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη εισαγωγή για το τί θα ακολουθήσει. Η απόλαυση συνεχίζεται με σαλάτα με σουσάμι και μούρα baby gem χειροποίητη ponzu από σουσάμι, και φράουλες, γεμιστό bao με γκοργκοντζόλα, κεράσι, χειροποίητο βούτυρο από μέλι και sriracha, bao bun με κατσίκι, χειροποίητη πίκλα αγγούρι και σάλτσα μάνγκο, σεβίτσε στείρας με γάλα τίγρης, φράουλες σε ζύμωση, lime και τραγανό καλαμπόκι, udon noodles με αχινό, σάλτσα ψαριού και μυρωδικά και στήθος καπνιστής πάπιας με ζου, ψητό παντζάρι και πουρέ καρότου. Τα γλυκά τα έχει επιμεληθεί ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου από το Zillers, με το ρυζόγαλο με coulis από κόκκινα φρούτα, μαρέγκα καρύδας και παγωτό κανέλα να θέτει την καλύτερη επίγευση. Μην παραλείψεις να συνοδεύσεις το dinner σου με κρασί. Εξάλλου, το "Dear Manouka" διαθέτει περισσότερες από ογδόντα ετικέτες από διεθνή και εγχώριο αμπελώνα.
Ηρώνδα 8, Παγκράτι | 2107293628
Atole | Υπάρχει Fine Dining μεξικάνικη κουζίνα;
Μπορεί όλο και περισσότεροι να αναζητούν ένα εστιατόριο με Tex Mex κουζίνα προκειμένου ο ουρανίσκος τους να πραγματοποιήσει ένα νοητό "ταξίδι” στη χώρα του Μεξικού, το Atole – μία νέα γαστρονομική πρόταση στο Κολωνάκι – εξελίσσει την μεξικάνικη κουζίνα στο επόμενο στάδιο. Όραμα του Δημήτρη Αφεντάκη – ενός ανθρώπου με γαστριμαργική περιέργεια και νόστιμα κίνητρα – ήταν να δημιουργήσει έναν σύγχρονο χώρο, ο οποίος θα απέβαλλε την street διάθεση του μεξικάνικου φαγητού δίνοντας του μία fine dining εκδοχή. Και τα κατάφερε. Εξάλλου, οι περγαμηνές του – οι οποίες περιλαμβάνουν σπουδές στην Ακαδημία του Noma και συνεργασία με την Rosio Sanchez, τη γυναίκα που άφησε την θέση της head pastry chef στο Noma για να ανοίξει το Sanchez, το κορυφαίο μεξικάνικο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη – δεν θα μπορούσαν να μην χαράξουν ένα μονοπάτι υψηλής γαστρονομικής εμπνεύσεως και καινοτομίας.



Atole στα ισπανικά σημαίνει ένα spicy ρόφημα από σοκολάτα, καλαμποκάλευρο, τσίλι και κανέλα. Στο μενού του ομώνυμου εστιατορίου της Γριβαίων ξεχωρίζουν οι χειροποίητες τορτίγιες nachos style, το φρυγανισμένο καβούρι, τα ψητά λαχανικά που συνοδεύονται από ιδιαίτερες salsa μεξικάνικης διάθεσης και τυρί ελληνικής προελεύσεως, αλλά και μερικά σιγομαγειρεμένα κρέατα. Στο Atole, τα cocktail μπαίνουν στον "πάγο" και παραχωρούν τη θέση τους στο κρασί, μιας και βασική αρχή του εστιατορίου είναι το Pairing του μεξικάνικου φαγητού με το διαχρονικά αγαπημένο ποτό. Cheers!
Γριβαίων 3, Κολωνάκι | 2103614961
Άκρα | Αέρας συμπρωτεύουσας στην "καρδιά" της πόλης
Τελικά, είναι τα Άκρα η Μούργα της Αθήνας; Με αυτή την πορεία και τις υψηλές προσδοκίες ξεκίνησε το δικό του ταξίδι στον χώρο της αθηναϊκής εστίασης η νέα πρόταση του Γιάννη Λουκάκη και του Σπύρου Πεδιαδιτάκη. Ένα μήνα και κάτι μετά, τα "Άκρα" κατάφεραν να τις ξεπεράσουν και να αποκαλύψουν τον καλύτερο γαστρονομικό τους εαυτό. Στο μενού πρωταγωνιστούν οι φρέσκες πρώτες ύλες, οι οποίες ανανεώνονται καθημερινά και επιλέγονται από βιολογικούς λαχανόκηπους από διάφορα σημεία της Ελλάδας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εξαιρετική ποιότητα τους.

Το μενού έχει λογική και βασικές αρχές. Τα Pre-desserts ακολουθούν τις Food Waste αρχές και φροντίζουν να ικανοποιούν τόσο τον απαιτητικό μας ουρανίσκο όσο και τον πλανήτη. Πρέπει να δοκιμάσεις τους κολοκυθανθούς με ξινόχοντρο και συκωταριά, το αρνάκι με άγριες αγκινάρες, τα αμπελοβλάσταρα με ξυνοτυράκι Σύρου, την Τσαουλιά, ψητή μπατάλα, μπόλικο λάδι και φλοίδες από χλωρό τυρί Κιμώλου και το παγωτό με αγελαδινό γάλα Θεσσαλίας και μια κρέμα με σοκολάτα παραγωγής τους, μέλι, σορμπέ χαμομήλι. Η γεύση της Ελλάδας στο πιάτο σου.
Αμύντα 12, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι | 2107251116
Memfis Athens | Παραδοσιακή γεύση με μοντέρνα twists
Δεν χρειάζεται να πάρεις το πλοίο της γραμμής ή να οδηγήσεις μέχρι την ακτή Βουλιαγμένης και την παραλιακή για να δώσεις ελληνική "γεύση" στις απογευματινές ή βραδινές σου εξόδους. Η θερινή κουζίνα των νησιών συναντά τις απαιτήσεις του γαστρονομικού κοινού της πρωτεύουσας δημιουργώντας πιάτα με το χρώμα του ταραμά, την απόλαυση κάθε λογής κεφτέδων - κλασικοί, με κολοκύθι ή ντομάτα - και την ένοχη τραγανότητα των φρέσκιας τηγανητής πατάτας με τριμμένο τυρί ή χωρίς.



Το μενού συμπληρώνουν πιάτα με αέρα νησιού, θαλασσινές νοστιμιές σε κλασικούς και σύγχρονους συνδυασμούς, αλλά και δροσιστικές σαλάτες με φρέσκα υλικά και new-age τρόπο σερβιρίσματος. Το σκηνικό ολοκληρώνεται με popart διάθεση και χρώμα παντού - από τις καρέκλες μέχρι τη διακόσμηση των τοίχων - αναδεικνύοντας τα Βριλήσσια σε έναν από όλους πιο funky νόστιμους προορισμούς του φετινού καλοκαιριού.
Θέτιδος 1, Βριλήσσια | 2108035326