Απ’ τα Γιάννενα ως τη Φλώρινα κι απ’ τα Χανιά ως τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και την Αλεξανδρούπολη, η γεύση της Ελλάδας χαράζει τις δικές της διαδρομές.
Tα εστιατόρια και οι ταβέρνες των χειμερινών προορισμών της Ελλάδας χαράζουν τις δικές τους διαδρομές, με την πυξίδα της να στρέφεται σε μοναδικές γαστρονομικές τροχιές. Μοντέρνα εστιατόρια σε ζωηρές κωμοπόλεις ή παραδοσιακές ταβέρνες στη μέση του βουνού; Η παράδοση (με ή χωρίς twists) και η αυθεντική νοστιμιά είναι και φέτος σταθεροί συνταξιδιώτες μας σε ένα γαστρονομικό οδοιπορικό που δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε!
"Χρύσανθος": Η ηπειρώτικη κουζίνα ως οικογενειακή υπόθεση

Στην πιο όμορφη βεράντα με θέα στη λίμνη, στο νησάκι και στα Γιάννενα, μόλις 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης, η ταβέρνα "Χρύσανθος" της οικογένειας Μηλιώτη τιμά τη γιαννιώτικη κουζίνα και σερβίρει νόστιμα παραδοσιακά πιάτα, καλοψημένα κρεατικά και εξαίσιες πίτες. Δυόμισι δεκαετίες τώρα αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή στέκια των Γιαννιωτών, αλλά και κάθε επισκέπτη που αναζητά καλό φαγητό και σπιτική φιλοξενία. Με την ακούραστη και πάντα δημιουργική Αριστέα Μυλιώτη στο τιμόνι της κουζίνας, κάθε πιάτο φτιάχνεται με ιδιαίτερη αγάπη, φροντίδα, αλλά και μαεστρία, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει τόσο στις πίτες (κοθρόπιτα, μπατσαριά, πρασόπιτα) και στα μαγειρευτά τους (δοκιμάστε οπωσδήποτε τους λαχανοντολμάδες) όσο και στα κρεατικά από την απίθανη μοσχαροκεφαλή στη γάστρα μέχρι τις μπριζόλες, τα μπιφτέκια και τα παϊδάκια ή την πιο μοντέρνα μοσχίδα, Black Angus κ.ά., η οικογενειακή προσπάθεια του "Χρύσανθου", όσο κι αν αναβαθμίζεται σε στιλ, παραμένει βαθιά παραδοσιακή. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τιμήθηκε με το Βραβείο Ελληνικής Παραδοσιακής Κουζίνας 2023 από το "αθηνόραμα".
Chef’s tip: "Με μια πλούσια λίστα κρασιών και ετικέτες που υμνούν τον τοπικό αμπελώνα, απολαύστε ένα προς ένα τα πιάτα μας σε οινικά ταιριάσματα που θα σας ενθουσιάσουν".

Αμφιθέα Ιωαννίνων, 2651081892
"Ναουμίδης": Η γεύση της λίμνης στο πιάτο

Μια όμορφη και νοικοκυρεμένη αυλή και μια κομψά φροντισμένη σάλα. Μια μαγική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα. Μια κουζίνα υπερτοπική και νόστιμη, υπό την επιμέλεια του Άγγελου, του μεγάλου αδερφού της οικογένειας Ναουμίδη. Στην ακριτική Φλώρινα και το χωριό του Αγίου Παντελεήμονα, το ομώνυμο εστιατόριο με τη σημαντική παράδοση στα γευστικά δρώμενα της Βόρειας Ελλάδας εξακολουθεί να μπλεντάρει και να εξελίσσει όλα τα δυνατά του στοιχεία, αξιοποιώντας πάντοτε τα καλούδια της επιδραστικής οικογενειακής βιοτεχνίας και του αγροκτήματος, τα λιμνίσια deli, καθώς και το πλήθος των τοπικών συνταγών. Λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την εποχικότητα και την καλύτερη δυνατή κάθε φορά πρώτη ύλη, ο "Ναουμίδης" γοητεύει ουρανίσκους με προτάσεις όπως η πέστροφα σε ξύλα αχλαδιάς με φρέσκα χορταρικά, το φλωρινιώτικο κεμπάμπι και η γαρίδα με πιπερόκαμα ή κόκκινη κολοκύθα.