Υποδεχόμαστε τον πρώτο μήνα του νέου έτους με σπουδαίες και ευφάντασες γαστρονομικές εκδηλώσεις σε σημαντικές διευθύνσεις της Αθήνας.
Στο μυαλό μου, ο Ιανουάριος αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να ενδώσω σε νέα ξεκινήματα. Να δοκιμάσω καινούργια πράγματα, να διευρύνω τα – γαστρονομικά – μου σύνορα, να απολαύσω μερικές εκδηλώσεις που μεταξύ μας τόσο συχνά δεν γίνονται. Είναι ιδιαίτερες, σπάνιες και άκρως γευστικές. Προκειμένου να έρθεις κι εσύ στην παρέα μας, συγκεντρώσαμε 5 κορυφαία event για τους λάτρεις της γεύσης, του κρασιού και της ζαχαροπλαστικής. Σημείωσε ημερομηνίες!
Γυναικείος αέρας στη διάσημη Hytra της πόλης
Κυκλαδίτικος αέρας ετοιμάζεται να αιχμαλωτίσει το υψηλότερο σημείο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Η Νικολέττα Δελατόλα-Φωσκόλου εισβάλλει στην κουζίνα του εμβληματικού εστιατορίου Hytra Restaurant & Bar με αποσκευές τις συνταγές που ετοιμάζει κάθε θέρος στο νησί της Τήνου και περγαμηνές τις εμπνευσμένες δημιουργίες και την αγάπη της για την ελληνική κουζίνα. Στο πλευρό του σεφ Γιώργου Φελεμέγκα, η διακεκριμένη μαγείρισσα και συγγραφέας σερβίρει ένα μενού γευσιγνωσίας, το οποίο – μεταξύ άλλων – τα πιάτα που την έκαναν διάσημη και ξακουστή.

Η Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου ασχολείται με την παραδοσιακή μαγειρική της Τήνου και των Κυκλάδων για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Έχει δημοσιεύσει βιβλία ευπώλητα και γευστικά, εμφανιστεί σε εκατοντάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές, προσκληθεί και μαγειρέψει κυκλαδίτικα φαγητά στη μεταπτυχιακή σχολή μαγείρων του Culinary Institute of America at Greystone (Καλιφόρνια, ΗΠΑ), στον Κύκλο των Οινοφίλων ΟΙΝΕΑ (Αθήνα), στη ΜΙΛΗΤΟ (Θεσσαλονίκη), στον Πολιτιστικό Κύκλο των Φιλελλήνων της Βασιλείας (Ελβετία), στο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές" (Σίφνος), στο Φεστιβάλ Γεύσης και παράδοσης Αιγαίου (Πάτμος). Το ραντεβού δίδεται για τις 17 Ιανουαρίου, ενώ οι κρατήσεις πραγματοποιούνται τόσο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Hytra Restaurant & Bar όσο και τηλεφωνικά.
Let's Smash It All The Way!
Ζουμερό και απολαυστικό, το μπέργκερ του Smash'n'Bun το αναγνωρίζεις από την πρώτη μπουκιά. Και δεν σταματάς μέχρι να γευτείς κάθε ίχνος του πολυσχιδούς – και άρτιου σε πρώτες ύλες – DNA του. Ο Μιχάλης Νουρλόγλου το ξέρει και το υπογράφει.

Για τα τρίτα του γενέθλια, η νούμερο ένα διεύθυνση ποιοτικού Street Food στην πόλη ετοιμάζει κάτι τόσο ιδιαίτερο, όσο τα εθιστικά μπέργκερ που σερβίρει σε καθημερινή βάση. Ένα τριμηνιαίο event – ραντεβού με βραβευμένους σεφ, οι οποίοι δημιουργούν για τις ανάγκες του Smash'n'Bun το δικό τους αγαπημένο μπέργκερ. Η αρχή γίνεται τον Ιανουάριο με τον Άνταμ Κοντοβά, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη – Φεβρουάριο και Μάρτιο – αναλαμβάνουν ο Έκτορας Μποτρίνι και ο Βασίλης Μουρατίδης αντίστοιχα.

Το μπέργκερ του Άνταμ Κοντοβά θα αποτελείται από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά με τυροκαυτερή, τσένταρ, ντομάτα, γαλλική σαλάτα, τραγανό κρεμμύδι και κίμτσι συνδυάζοντας ελληνικές, ευρωπαϊκές, αλλά και ασιατικές γεύσεις, στις οποίες ο σεφ έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Το Φεβρουάριο τη σκυτάλη θα πάρει ο Έκτορας Μποτρίνι με ένα κρεάτινο μπέργκερ από μοσχαρίσιο κιμά που, θυμίζοντας την κερκυραϊκή παστιτσάδα, θα αποτίει φόρο τιμής στον τόπο καταγωγής του, το νησί των Φαιάκων. Τον Μάρτιο, ο Βασίλης Μουρατίδης δημιουργεί ένα μπέργκερ Caprese που θα αποτελείται από μοσχαρίσιο μπιφτέκι, pesto, ντομάτα, τηγανιτή mozzarella, ρόκα και μαγιονέζα με λιαστή ντομάτα. Ραντεβού σε καθημερινή βάση στην Πατριάρχου Ιωακείμ, 48 στον αριθμό.
Brunch με γλυκιά υπογραφή
Κάτι γλυκό μάς ετοιμάζει κάθε Κυριακή το Athénée. Η εμβληματική διεύθυνση του κέντρου της πόλης υποδέχεται τον ταλαντούχο Δημήτρη Οικονομίδη σε μία τρυφερή σύζευξη ανέμελης ζαχαροπλαστικής και προσιτής φιλοξενίας. Με γεύσεις βανίλιας, σοκολάτας, αμυγδάλου και φουντουκιού, οι πρώτες Κυριακές του '24 προμηνύονται αξέχαστες καθώς ο pastry architect φέρνει τη μαγεία της τέχνης του στο lobby του Athénée. Έκπληξη του μενού η μους καρύδας με καραμελωμένο ανανά.

Η μοναδική αισθητική που χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Οικονομίδη και τους συνεργάτες του ξετυλίγεται μαεστρικά στα πιάτα, τα οποία μάς προ(σ)καλούν να τα γευτούμε κάθε Κυριακή του πρώτου μήνα του έτους. Το ραντεβού με τα γλυκά – έργα τέχνης δίνεται, δηλαδή, στις 21 και 28 Ιανουαρίου.
Τα ελληνικά αποστάγματα στο ποτήρι σου
Τσίπουρο, τσικουδιά, ούζο, παραδοσιακά και μη λικέρ, ελληνικά αποστάγματα φιάλης υπόσχονται να ηρεμήσουν ή να εξιτάρουν τους γευστικούς μας κάλυκες μέσα από ένα Φεστιβάλ που την προηγούμενη χρονιά αγαπήθηκε όσο λίγα. Στις 21 Ιανουαρίου, οι λάτρεις των ελληνικών ποτών δοκιμάζουν, ανακαλύπτουν και εκτιμούν τη διαφορετικότητα επώνυμων γηγενών ποτών και spirits. Αρκεί να δώσουν το παρών στο Ωδείο Αθηνών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ελληνικό Απόσταγμα θα πλαισιωθεί από ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις. Στο χώρο της έκθεσης, ένα μπαρ με τέσσερις mixologists θα σε περιμένει να δοκιμάσεις συναρπαστικά κοκτέιλ με βάση αγαπημένα ελληνικά αποστάγματα και Food Pairing βουτηγμένα στην παράδοση with a twist.
Η Σπονδή μάς ξεναγεί στα κελάρια της
Μπορεί να ακουστεί αρκετά δημοσιογραφίστικο κλισέ, όμως, η Σπονδή είναι πράγματι μία από τις εστιατορικές διευθύνσεις που οι συστάσεις περιττεύουν. Την αναγνωρίζεις από την interior design ιδιοσυγκρασία της, τη θαυμάζεις για τη σύνθεση – μα συνάμα απλή – κουζίνα της, τη ξεχωρίζεις για την ανόθευτη ένωσης γεύσης, τέχνης και απαράμιλλης θέας.

Τον φετινό Ιανουάριο, η Σπονδή δίνει στους φανατικούς επισκέπτες της τη δυνατότητα να γίνουν μέλη μίας υπεύθυνα εθιστικής ιστορίας με πρωταγωνιστές τα εκλεκτά κρασιά και τα ασύγκριτου κάλλους κελάρια της. Σπάνιες μέσα από το χρόνο ετικέτες συνδυάζονται με τέχνη και αρμονία από τον executive σεφ Arnaud Bignon σε ένα storytelling το οποίο μόλις άρχισε να ξετυλίγεται. Ποδαρικό κάνει στις 19 Ιανουαρίου το κελάρι του κτήματος Γεροβασιλείου, ενώ ακολουθούν το κτήμα Λαζαρίδη και Αργυρού, Φεβρουάριο και Μάρτιο αντίστοιχα.