Κορυφαίοι Γάλλοι και Έλληνες σεφ δίνουν το παρών σε μία γιορτή ελληνογαλλικής φιλίας υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου και της Πρεσβείας της Γαλλίας στη χώρα μας.
Υπάρχουν μερικές πρώτες ύλες που συντίθενται καλύτερα όταν ανάμεσά τους εισχωρεί η αγάπη. Μερικές συνταγές που εκτελούνται ευκολότερα όταν το συναίσθημα μετουσιώνεται σε εκείνο που πολλοί – επαγγελματίες και μη – χαρακτηρίζουν ως πινελιά του σεφ. Και πολιτισμοί που μαγειρεύουν με την καρδιά τους.

Στη γαστρονομική τους ταυτότητα, η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται αυτό το χαρακτηριστικό σε έναν ευφυώς επιμελημένο βαθμό, ένα κράμα τεχνικής και συναισθητικής (ανά)μείξης σερβιρισμένο σε αληθινά νόστιμα πιάτα. Στην Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας, λοιπόν, είναι δύσκολο – έως αδύνατον – να μην παρατηρήσει κανείς ομοιότητες, γευτεί δεξιοτεχνίες, απολαύσει τη μαγεία του τραπεζιού, την τέχνη εκείνου του δείπνου που ενώνει και χορταίνει.

Με στόχο την προώθηση αυτής της κληρονομιάς, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνουν για πρώτη φορά φέτος μια εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας, από τις 25 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2024, με τίτλο "Merci Chef!". Μία εβδομάδα γεμάτη από στρείδια και σαμπάνια, φουαγκρά σε πολυδιάστατο masterclass, τυριά έντονα σε γεύση και χρώμα – αλμυρά και πιπεράτα, γλυκές δημιουργίες με επίγευση ισορροπημένα βουτυρένιου κρουασάν σαγηνεύουν τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές τις αισθήσεις σε μία ολιστική "αιχμαλωσία” με γαλλική υπογραφή.

Merci Chef εν συντομία
Έξι Γάλλοι σεφ, εκ των οποίων ένας βραβευμένος με αστέρι Michelin και τρεις βραβευμένοι Σεφ με την ανώτατη διάκριση M.O.F. (Meilleur Ouvrier de France – Καλύτερος Τεχνίτης της Γαλλίας) θα έρθουν στην Ελλάδα για να μοιραστούν τις γνώσεις τους με το ελληνικό κοινό.

Με βασική αρχή η γαλλική γαστρονομία να είναι προσβάσιμη σε όλους, η φρανκοφόν εβδομάδα γεύσης, το πρόγραμμα της εβδομάδας "Merci Chef!" περιλαμβάνει εκδηλώσεις που σχεδιάστηκαν για να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι: σχολεία, κέντρα εκπαίδευσης, μέσα ενημέρωσης, και φυσικά το ευρύ κοινό. Σκοπός της δράσης είναι να ενισχύσει την ελκυστικότητα των δύο χωρών μας, διαμέσου των τοπικών προϊόντων και των γαστρονομικών τους παραδόσεων. Υπό την καθοδήγηση του σεφ της Πρεσβείας, Jean-Marie Hoffmann, Γάλλοι και Έλληνες σεφ θα μαγειρέψουν μαζί τονίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ γαλλικής και ελληνικής κουζίνας.

Στο πλαίσιο μίας ολιστικής προσέγγισης που ξεκινά από τον ουρανίσκο και διαχέεται στη νόηση και τον εγκέφαλο, η πρωτότυπη εβδομάδα συμπεριλαμβάνει στο DNA της πληθώρα πολιτιστικών και φιλανθρωπικού χαρακτήρα εκδηλώσεων, αλλά και βραδιές γευσιγνωσίας με πρωταγωνιστές τα γαλλικά προϊόντα. Επίσης, οι Γάλλοι σεφ θα συμμετάσχουν και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε συνεργασία με ελληνικές σχολές εστίασης.

Η εναρκτήρια βραδιά, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, θα λάβει χώρα στο Avra Bar του Four Seasons Astir Palace Hotel στο πλαίσιο του The Great Sunday Club, παρουσία τou βραβευμένου "MOF" Maxime Hoerth, και των μπάρμαν Hugo Togni από το μπαρ Pompette στο Τορόντο, Corentin Gaudin και Nico de Soto από το μπαρ Danico στο Παρίσι.

Merci Chef και ιδού (!) οι εκδηλώσεις που ετοιμάζονται
Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024
(οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό κατόπιν πληρωμής)
18:30│Four Seasons Astir Palace Hotel – Avra Bar
ΒΡΑΔΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: "ΚΟΚΤΕΙΛΣ Α ΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ" (COCKTAILS À LA FRANÇAISE)
Παρουσία τou βραβευμένου "MOF" Maxime HOERTH, και των μπάρμαν Hugo TOGNI από το μπαρ Pompette στο Τορόντο, Corentin GAUDIN και Nico de SOTO από το μπαρ Danico στο Παρίσι.
Από 25/02 έως 01/03/2024
ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ από τον βραβευμένο "MOF" ζαχαροπλαστικής Arnaud LAHRER, σε συνεργασία με το ζαχαροπλαστείο Madame Fraise. Διαθέσιμο στις πλατφόρμες εξ αποστάσεως πώλησης.
ΚΟΚΤΕΙΛ Α ΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ από την Αγάπη Πετροπούλου στο μπαρ A for Athens cocktail bar & restaurant
Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024
09:00-13:00│ Τζάνειο Νοσοκομείο
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΦ ΙΑΚΩΒΟ ΑΠΕΡΓΗ | (ανοιχτή στο κοινό, κατόπιν πληρωμής)
Προετοιμασία του πιάτου της ημέρας από τον Σεφ Ιάκωβο Απέργη και δωρεά στο νοσοκομείο (400 σοκολάτες Cacao Barry και μια μηχανή κοπής λαχανικών του γαλλικού οίκου ROBOT-COUPE από την EMKΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ)
14:00-21:00│ Madonna Upper Market
ΕΚΔΗΛΩΣΗ " RACLETTE " | (ανοιχτή στο κοινό, κατόπιν πληρωμής)
Το Madonna Upper Market και η εταιρία Bridor μυούν το κοινό στον κόσμο της raclette και παρουσιάζουν τα προϊόντα της εταιρίας Bridor.
16:00-18:30│ Πρεσβεία Γαλλίας
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ " OΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ " | (συμμετοχή μόνο με πρόσκληση)
Η βραβευμένη "MOF" Σεφ ψαριών Eulalie RUS και η Σεφ του εστιατορίου Evi Evane στο Παρίσι Ντίνα ΝΙΚΟΛΑΟΥ προσκαλούν 30 βραβευμένους Σεφ σε μια παρουσίαση και γευσιγνωσία στρειδιών, οστράκων Saint-Jacques, γαλάζιου αστακού και καβουριών (Arapis Seafood), συνοδεία γαλλικών κρασιών (Trinity Wines).
20:00│Εστιατόριο " Άκρα"
ΜΕΝΟΥ 8 ΧΕΡΙΑ (menu à huit mains) | (ανοιχτή στο κοινό, κατόπιν πληρωμής)
Δείπνο από τον Σεφ John ARGAUD και τον Σεφ του εστιατορίου " Άκρα" Γιάννη Λουκάκη
Επιδόρπιο από την Σεφ Marie SIMON, παγκόσμια πρωταθλήτρια γλυκών τεχνών και τον Σεφ ζαχαροπλαστικής Σπύρο ΠΕΔΙΑΔIΤΑΚΗ, εστιατόριο " Άκρα".
Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024
11:00-14:00│ Σχολή Τουριστικών, Ξενοδοχειακών και Γαστρονομικών Σπουδών "Le Monde"
MASTER CLASS "ΦΟΥΑ ΓΚΡΑ" | (εκδήλωση φιλανθρωπικού / εκπαιδευτικού χαρακτήρα)
Ο Pascal BERNON, Σεφ του οίκου Rougié, σε συνεργασία με την εταιρεία De Gustibus, μοιράζεται με τους μαθητές τις συνταγές του με βασικό υλικό την πάπια.
13:00│ Πρεσβεία Γαλλίας
ΟΙΝΟΓΕΥΣΙΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ | (συμμετοχή μόνο με πρόσκληση)
Η Πρεσβεία της Γαλλίας και η Trinity Wines προσκαλούν τους Έλληνες σομελιέ σε μια "περιήγηση της Γαλλίας και των κρασιών της".
16:00-19:00│ Ξενοδοχείο Academias Hotel
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ MASTER CLASS: "OΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ" | (συμμετοχή μόνο με πρόσκληση)
Η βραβευμένη "MOF" Σεφ ψαριών Eulalie RUS και η Σεφ του εστιατορίου Evi Evane στο Παρίσι Ντίνα ΝΙΚΟΛΑΟΥ αποκαλύπτουν τα μυστικά των θαλασσινών: στρείδια, όστρακα Saint-Jacques, γαλάζιος αστακός και καβούρια. Σε συνεργασία με τις εταιρίες Arapis Seafood και Trinity Wines.
17:00-19:00│ Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – "Maya le Bistro"
ΜΠΑΡ ΜΕ ΚΡΟΥΑΣΑΝ | (ανοιχτή στο κοινό, δωρεάν)
Η Délifrance προσκαλεί το κοινό να δοκιμάσει γαλλικά κρουασάν.
17:30-20:30│ Σχολή Le Monde
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ MASTER CLASS: "ΦΟΥΑ ΓΚΡΑ" | (συμμετοχή μόνο με πρόσκληση)
Ο Pascal BERNON, Σεφ του οίκου Rougié, σε συνεργασία με την εταιρεία De Gustibus, μοιράζεται με τους επαγγελματίες τις συνταγές του με βασικό υλικό την πάπια.
18:00-19:00│Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – "Maya le Bistro"
ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΚΡΕΠΑΣ | (ανοιχτή στο κοινό, δωρεάν)
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκαλεί το κοινό να δοκιμάσει κρέπες.
19:00│Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Auditorium Theo Angelopoulos
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "À LA BELLE ÉTOILE". ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ | (ανοιχτή στο κοινό, δωρεάν)
Αυτοβιογραφική ταινία του Sébastien Tulard. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Στέλιο Παρλιάρο (Σεφ ζαχαροπλαστικής), Arnaud Larher (βραβευμένος MOF ζαχαροπλαστικής) και Marie SIMON (παγκόσμια πρωταθλήτρια γλυκών τεχνών). Ταινία με ελληνικούς υπότιτλους.
19.00│Ξενοδοχείο Academias Hotel – NYX rooftop
ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΣΤΡΕΙΔΙΑ | (ανοιχτή στο κοινό, κατόπιν πληρωμής)
Παρουσίαση και γευσιγνωσία στρειδιών από την βραβευμένη "MOF" Σεφ ψαριών Eulalie RUS.
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
09:30-11:30│ Ελληνογαλλική Σχολή Αθηνών "Άγιος Παύλος"
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ | (εκδήλωση φιλανθρωπικού / εκπαιδευτικού χαρακτήρα)
Η Σεφ ζαχαροπλαστικής βραβευμένη με τον τίτλο της "παγκόσμιας πρωταθλήτριας γλυκών τεχνών" Marie SIMON, μυεί τους μαθητές του δημοτικού σχολείου της Ελληνογαλλικής Σχολής Αθηνών "Αγιος Παύλος" (με πιστοποίηση LabelFrancÉducation) στα μυστικά της ζαχαροπλαστικής και της ισορροπημένης διατροφής.
10:00│Πρεσβεία της Γαλλίας
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΚΡΕΠΕΣ" | (εκδήλωση φιλανθρωπικού / εκπαιδευτικού χαρακτήρα)
Οι προσκεκλημένοι Σεφ ετοιμάζουν κρέπες για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Σε συνεργασία με τις εταιρίες Air France, Valrhona – Deals και Δειπνοσοφιστήριον.
Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024
10:00-15:00│ Cacao Barry Chocolate Academy
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ MASTER CLASS "ΣΟΚΟΛΑΤΑ " | (συμμετοχή μόνο με πρόσκληση)
Επαγγελματικό σεμινάριο σοκολάτας από τον βραβευμένο MOF ζαχαροπλαστικής Σεφ Arnaud LARHER, και τον Σεφ chocolatier Philippe MARAND.
11:30-14:00│ Σχολή Τουριστικών, Ξενοδοχειακών και Γαστρονομικών Σπουδών "Le Monde"
MASTER CLASS "ΤΥΡΙ" | (εκδήλωση φιλανθρωπικού / εκπαιδευτικού χαρακτήρα)
Η βραβευμένη MOF τυροκομίας Σεφ Laëtitia GABORIT μυεί τους μαθητές της σχολής στην επεξεργασία του τυριού, στον τρόπο παρουσίασης μιας πιατέλας τυριών και στον τρόπο συνδυασμού ενός γαλλικού τυριού με τοπικά προϊόντα.
Σε συνεργασία με το κατάστημα Nora’s Deli.
18:00-20:30│ Κατάστημα Nora’s Deli
ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΡΙ (εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, δωρεάν)
Με την βραβευμένη MOF τυροκομίας Σεφ Laëtitia GABORIT
20:00│Athens Capital Center Hotel - MGallery
ΔΕΙΠΝΟ 4 ΧΕΡΙΑ (Dîner à quatre mains) | (ανοιχτή στο κοινό, κατόπιν πληρωμής)
Με τον βραβευμένο με 1 Αστέρι Michelin Σεφ Johann CHAPUIS και τον Σεφ του εστιατορίου MGallery Δημήτρη Μπούτσαλη.