September 2025
X

Full Moon Dinner by MF

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Life

Τι να φάω πριν και μετά το τρέξιμο; Οι συμβουλές της διατροφολόγου

15.09.2024
Τι να φάω πριν και μετά το τρέξιμο; Οι συμβουλές της διατροφολόγου iStock

Όσο καλύτερη είναι η διατροφή σου, τόσο καλύτερη είναι η απόδοσή σου. Να τι συνιστά η διαιτολόγος Δήμητρα Γλυνού πριν και μετά τον αγώνα δρόμου.

Συνεργάστηκε η Δήμητρα Γλυνού, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος (Ιnstragram: @dimitra_glunou).

Η διατροφή σε έναν αγώνα δρόμου έχει κυρίαρχο ρόλο. Όσο αυξάνεται η ένταση της άσκησης και παρατείνεται η διάρκειά της δημιουργούνται φυσιολογικές μεταβολικές διαδικασίες στο σώμα, όπως η αύξηση θερμοκρασίας, η μείωση ολικού σωματικού νερού, η μείωση ηπατικού και μυϊκού γλυκογόνου, η μείωση του λίπους του σώματος, η μεταβολική φθορά, η κόπωση, η καταπόνηση και η εξάντληση. Οι διατροφικές συστάσεις έχουν στόχο να διατηρήσουν την ενέργεια που χάνεται και να αυξήσουν το χρόνο της δραστηριότητας. 

Πριν τον αγώνα

Οι υδατάνθρακες

Η φόρτιση υδατανθράκων έχει ως στόχο την αύξηση αποθεμάτων μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου σε επίπεδα μεγαλύτερα από τα φυσιολογικά και τη σταθερή συγκέντρωση γλυκόζης πλάσματος σε αθλήματα μεγάλης διάρκειας, όπως το τρέξιμο.

  • Οι συστάσεις: Ο υδατάνθρακας που χρειάζεται ο οργανισμός στο προ-αγωνιστικό γεύμα είναι από 1 έως 4 γρ. υδατάνθρακες ανά κιλό βάρους.
  • Το είδος: Θα πρέπει να είναι υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που δεν προκαλούν απότομη αύξηση επιπέδων ινσουλίνης και παρέχουν για παρατεταμένο χρόνο γλυκόζη στον οργανισμό.
  • Οι παράπλευρες απώλειες: Δώσε προσοχή στη μειωμένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν γαστρεντερικά προβλήματα.
  • Οι επιλογές: Ψωμί ή φρυγανιές ολικής αλέσεως, βρόμη, μακαρόνια ή ρύζι ολικής αλέσεως, μέλι, καλαμπόκι φρέσκο, μπανάνα, πλιγούρι

 

Η πρωτεΐνη

Οι πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο ενεργού υποστρώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης σε αθλήματα αντοχής και βαριές προπονήσεις και λειτουργούν σαν καύσιμο.

  • Οι συστάσεις: Η πρωτεΐνη που χρειάζεται το σώμα είναι 1-1,2 γρ. πρωτεΐνη ανά κιλό σωματικού βάρους, με τη μέγιστη δόση να αφορά περιόδους χαμηλής ενεργειακής πρόσληψης ή περιόδους τραυματισμού.
  • Το είδος: Θα πρέπει να επιλέγονται τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας μέσω πολλαπλών γευμάτων.
  • Οι επιλογές: Γαλακτοκομικά προϊόντα (κατά προτίμηση χαμηλών λιπαρών) όπως γιαούρτι και τυρί, άπαχο κρέας όπως φιλέτο γαλοπούλας ή κοτόπουλο ή μοσχάρι φιλέτο, ψάρι, αβγό

 

Δείτε περισσότερα στο shape.gr

BEST OF NETWORK