Κάθε γαστρονομικό φεστιβάλ είναι κάτι παραπάνω από βραβευμένους σεφ που δημιουργούν καινοτόμες γαστριμαργικές προτάσεις. Είναι μία γιορτή. Μία συνδιαλλαγή συστατικών, τεχνικών, ιδεών, προτάσεων οι οποίες σε fine περιπτώσεις σερβίρονται σε ονειρικά σκηνικά με μαγευτική θέα και φιλοξενία πέντε αστέρων. 4 εμβληματικά γαστρονομικά φεστιβάλ επιστρέφουν στη θερινή μας πραγματικότητα, δίνοντας γεύση στις δικές μας καλοκαιρινές στιγμές.
Η πέμπτη φορά του Greek Chefs Abroad
5 χρόνια υψηλής γαστρονομίας και ευφάνταστης δημιουργικής πορείας συμπληρώνει ο θεσμός (πλέον) των Mar-Βella Collection, ο οποίος κάθε χρόνο φέρνει στα πολυτελή Elix και Nido Έλληνες σεφ που διαπρέπουν στο εξωτερικό μετά την απόφαση τους να αναζητήσουν τη γαστρονομική τους έκφραση abroad.
Ως κεντρικό στοιχείο του φετινού προγράμματος, οι σεφ δημιουργούν πρωτοποριακά μενού 5 σταδίων, που περιλαμβάνουν ένα signature πιάτο, μία παραδοσιακή ελληνική συνταγή με σύγχρονη προσέγγιση, ένα πιάτο που αξιοποιεί μοριακές ή fusion τεχνικές, ένα πιάτο εμπνευσμένο από το προσωπικό τους ταξίδι στο εξωτερικό, και ένα που συμβολίζει το μέλλον της ελληνικής γαστρονομίας.

Το φεστιβάλ ξεκινά το Σάββατο 28 Ιουνίου υποδεχόμενο τον Γιώργο Καταρά στο εστιατόριο Pearl του Elix. Ο ταλαντούχος κύριος Καταράς έχει εργαστεί σε κορυφαία εστιατόρια, όπως το Geranium στην Κοπεγχάγη, ενώ το δικό του Michelin-starred εστιατόριο στο Amsterdam έκλεισε λόγω πανδημίας. Σήμερα, διευθύνει το CUE Amsterdam, ένα πρωτοποριακό listening bar που συνδυάζει γαστρονομία και μουσική.
Στις 12 Ιουλίου, ο Ιταλοέλληνας σεφ και συγγραφέας με βάση την Ιταλία, Giorgio Pintzas Monzani, παρουσιάζει το δικό του μενού, ένα ισορροπημένο κράμα ανάμεσα στις εγχώριες γεύσεις και το αποτύπωμα της γείτονος χώρος στο Apaggio του Nido, ενώ την Πέμπτη 24 Ιουλίου στον ίδιο χώρο, προσγειώνεται ο βραβευμένος με αστέρι Michelin και ισχυρές περγαμηνές Τάκης Παναγάκης.

Μετά από το απαραίτητο καλοκαιρινό διάλειμμα, ο Αρσένιος Φουρκιώτης ετοιμάζει το δικό του μενού, αντλώντας έμπνευση μέσα από τις σύγχρονης ελληνικής κουζίνας δημιουργίες του στο δικό του bistrot, Le Greq στο Ελσίνκι, στις 29 Αυγούστου στο εστιατόριο Pearl. Μία ημέρα μετά (30 Αυγούστου), ο διεθνής Νίκος Κουλούσιας, ο Έλληνας σεφ που κατάφερε να μαγειρέψει ακόμα και στον γάμο του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle, ενορχηστρώνει τη δική του γαστρονομική εμπειρία στο Apaggio του Nido, (υπο)γράφοντας τον επίλογο του φεστιβάλ.
Ο Nobu Matsuhisha και το ομώνυμο φεστιβάλ του (ξανά) στην Πάρο
Είναι το γαστρονομικό φεστιβάλ που οι λάτρεις της κουζίνας του Nobu Matsuhisa, ενός από τους πιο επιδραστικούς και δραστήριους σεφ-φαινόμενο παγκοσμίως, αγάπησαν ιδιαίτερα την περασμένη χρονιά – για αυτό, και φέτος, παρουσιάζει τη δεύτερη εκδοχή του. Από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου, το Matshuhisa Paros, εντός του Avant Mar, υποδέχεται τον κορυφαίο Mr.Matsuhisa σε ένα ταξίδι γεύσεων και άριστης τεχνικής.

Για τρεις ημέρες, ο διακεκριμένος σεφ θα βρίσκεται στο Matsuhisa Mykonos για να μυήσει τους επισκέπτες του εστιατορίου σε ένα γαστριμαργικό ταξίδι με special dishes που ακολουθούν τις εκλεπτυσμένες Nobu style τεχνικές, με περισσότερες πληροφορίες να ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια και τον... ουρανίσκο σου.
Culinary Journeys στο καλύτερο σημείο της Κρήτης
Στο κατώφλι της έβδομης χρονιάς τους, τα Culinary Journeys στο Daios Cove εξελίσσονται σε έναν πολυδιάστατο γαστρονομικό θεσμό που υφαίνει ένα πλούσιο μωσαϊκό πολιτισμών και γεύσεων. Με τη συμμετοχή κορυφαίων σεφ βραβευμένων με αστέρια Michelin από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η φετινή διοργάνωση αναδεικνύεται σε μια πραγματική γιορτή καινοτομίας και δημιουργικότητας που οδηγεί τους επισκέπτες σε μία συναρπαστική διαδρομή γευστικών εμπειριών.

Αποτίοντας φόρο τιμής στην παγκόσμια και ελληνική γαστρονομική σκηνή, τα Culinary Journeys 2025 υποδέχονται εξέχοντες σεφ από πλέον αναγνωρισμένες διευθύνσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού στα εστιατόρια του Daios Cove, Ocean Restaurant και RHO. Ανάμεσά τους οι πολυβραβευμένοι Jean-Philippe Blondet του Alain Ducasse at The Dorchester στο Λονδίνο και ο Amaury Bouhours από το Le Meurice στο Παρίσι (29 Ιουνίου), ο Kei Kobayashi του τριάστερου Kei Restaurant επίσης στην Πόλη του Φωτός (13 Ιουλίου), ο Ángel León του τριάστερου Aponiente στην Κάντιθ (24 Ιουλίου), αλλά και ο Paco Méndez από το μισελενάτο COME στη Βαρκελώνη (21 Αυγούστου).

Το line-up συνεχίζεται στις 28 Αυγούστου με την Αγγελική Χαραμή, του εστιατορίου Omnia στο Kastelruth και μία από τις πλέον καινοτόμες σεφ στην plant-based γαστρονομία. Στις 11 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη (ανα)λαμβάνει ο Jean-Philippe Berens, σεφ στο εστιατόριο-αποκάλυψη Ducasse sur Seine που πήρε διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς στην διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του Παρισιού το 2024, ενώ το φινάλε των Culinary Journeys έχει ελληνική υπογραφή και κάτι από την εκλεπτυσμένη γεύση του Γιώργου Σαμοϊλη της Cantina στη Σίφνο και του Γκίκα Ξενάκη του Aleria στην Αθήνα (22 Σεπτεμβρίου).

Η Gourmet εκδοχή του Sani
Περισσότερα από 20 αστέρια Michelin και σπουδαίες προσωπικότητες που κατάφεραν να τα αποσπάσουν μέσω της δουλειάς τους υποδέχεται φέτος το Sani Gourmet, στο ειδυλλιακό σημείο του λόφου Σάνης στη Χαλκιδική. Από τις 11 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου, το διεθνούς φήμης Sani Gourmet επιστρέφει στο Sani Resort και υποδέχεται στη φετινή εκδοχή του πέντε εμβληματικούς σεφ από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οι Yannick Alléno (11 Ιουλίου), Gaggan Anand (25 Ιουλίου), Virgilio Martínez (1 Αυγούστου), Daniel Boulud (8 Αυγούστου) και Emma Bengtsson (22 Αυγούστου) δημιουργούν αποκλειστικά για τους επισκέπτες μοναδικά μενού γευσιγνωσίας, εμπνευσμένα από την κουζίνα της Γαλλίας, της Ινδίας, του Περού, της Νέας Υόρκης και της Σκανδιναβίας αντίστοιχα.

Με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, το Sani Resort συνεχίζει να στηρίζει τοπικούς παραγωγούς, ενσωματώνοντας την ελληνική γαστρονομική ταυτότητα σε κάθε πιάτο, ενώ κάθε γευστική εμπειρία θα συνοδεύεται από προσεκτικά επιλεγμένα κρασιά, που θα ενώνουν αρμονικά ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες υψηλής ποιότητας.