Ένα λιγότερο γνωστό φύλλο λαχανικού, πλούσιο σε ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικά, παίζει βασικό ρόλο στη διατροφή και την υγεία μετά την ηλικία των 50.
Σε ορισμένες ασιατικές χώρες, οι άνθρωποι παίρνουν το θέμα με τη διατροφή τους πολύ σοβαρά, επιλέγοντας θρεπτικά και υγιεινά πιάτα. Αυτό ισχύει για την Ιαπωνία, αλλά και για τη Νότια Κορέα. Χώρες όπου υπάρχουν επίσης πολλοί αιωνόβιοι. Άλλωστε, η κορεατική κουζίνα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικά.
Στο βιβλίο μαγειρικής "Korea, Essential Dishes and a Culinary Journey" η συγγραφέας Luna Kyung επισημαίνει μια τροφή που είναι λίγο γνωστή στη Δύση, αλλά εκτιμάται στην Κορέα και την Ιαπωνία για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες.
Το μυστηριώδες φυτό
Πρόκειται για τα φύλλα Shiso που είναι κόκκινα (μοβ) ή πράσινα. Είναι επίσης γνωστά ως "φύλλα perilla”.
Αυτό το φυλλώδες λαχανικό καταναλώνεται σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία ως καρύκευμα ή συμπλήρωμα. Μάλιστα, το συγκεκριμένο φυτό παράγει ένα βρώσιμο έλαιο, το έλαιο perilla το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι ένας πραγματικός συμπυκνωτής ωμέγα-3. Ως υπενθύμιση, αυτό το απαραίτητο λιπαρό οξύ συμβάλλει στη σωστή λειτουργία, αλλά και στη διατήρηση των κυττάρων.
To έλαιο perilla είναι επίσης αναγνωρίσιμο για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και επιτρέπει, όταν καταναλώνεται τακτικά, να καταπολεμήσει τους καρδιοαγγειακούς κινδύνους.
Για να επωφεληθείτε από όλα τα οφέλη και να διασφαλίσετε μια πολύ καλή πρόσληψη ωμέγα-3, αρκεί να καταναλώνετε 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού ελαίου perilla την ημέρα.
Επίσης είναι εύκολο να ενσωματωθεί στη καθημερινή διατροφή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τα καρυκεύματα, για τις βινεγκρέτες ή τις μαρινάδες σου. Ωστόσο, συνιστάται να μην το χρησιμοποιείς για το μαγείρεμα των τροφών και να το διατηρείς στο ψυγείο, καθώς είναι πολύ ευαίσθητο στην οξείδωση.