Σε μία καθημερινότητα που αναδομείται on repeat, υπάρχουν μερικά σταθερά ραντεβού. Παντός καιρού. Το ραντεβού μας με τον πολιτισμό, την τέχνη, τη γεύση, το design, την αισθητική. Τη συνάντηση με το #theaftertaste, το οποίο κάθε εβδομάδα ξεχωρίζει τα καλύτερα από όσα συμβαίνουν στην πόλη που δεν σταματά να (ανα)γεννάται μέσα από την ύπαρξη της.
Είδαμε:
Τη Μαρία Ναυπλιώτου σε μία μυσταγωγική στιγμή. Η ποίηση της Σαπφούς έχει συναίσθημα. Ένα σύστημα αξιών και εμπειριών, βασισμένο στο πάθος, την τόλμη, την ηρεμία, εκείνη τη σαγήνη που μέσα της χωρά αμφιβολία και βεβαιότητα σε μία εναλλασσόμενη ισορροπία. Αυτή είναι η δύναμή της, ίσως και ο λόγος που η παρουσία της ποιήτριας η οποία γεννήθηκε και έζησε στη Λέσβο παραμένει σημαντική μέχρι και σήμερα, 2500 χρόνια περίπου από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή, αλλά παρέμεινε παρούσα. Μέσα από τα γραπτά της, τις γλυκές εξομολογήσεις, τις τρυφερές σαν άλλο ερωτικό χάδι προτάσεις, οι οποίες τοποθετημένες στη σωστή σειρά αποκτούν ρυθμό και νόημα.

Στον επιβλητικό χώρο του Ιερού των Μέσων, ένα αρχαιολογικό τοπόσημο με ξεχωριστή ενέργεια - μία εξαγνιστική αύρα σε αγγίζει όσο βαδίζεις στο "σώμα" του, κάτω από το ζεστό φεγγάρι του Ιουλίου η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου και ο συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου παρουσίασαν ένα, αποκλειστικά σχεδιασμένο για το φινάλε του φετινού Sappho Lesvos Festival, δρώμενο αφιερωμένο στον λεκτικό πλούτο της Λέσβιας ποιήτριας. Οι νότες συνάντησαν τις λέξεις σε μία μυσταγωγική συνδιαλλαγή μουσικής και λόγου. Ένα λυρικό ensemble.

Ντυμένη στα λευκά, σε μία λιτή αλλά ουσιαστική ενδυματολογική πρόταση, η Μαρία Ναυπλιώτου έντυσε με τη φωνή, την παρουσία, τα εκφραστικά της μέσα ορισμένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά της ψυχοσύνθεσης της δημιουργού ποιήματα της Σαπφούς, με τον Θοδωρή Οικονόμου να τη συνοδεύει στο πιάνο σε μία αλληλεπίδραση που άγγιξε τις πιο ευαίσθητες χορδές ενός κοινού που ήταν συντονισμένο όχι με αυτό που έβλεπε, αλλά με εκείνο που βίωνε. Λέξη λέξη, νότα νότα, οι δύο καλλιτέχνες παρουσίασαν μία ψυχεδελική πρόταση, η οποία συνδύασε βαθειά τρυφερότητα με πηγαίο δυναμισμό, γεννώντας ισορροπία.

Προηγήθηκε ένα επιμορφωτικό αφιέρωμα στη Λυρική ποίηση, σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Φιλολόγων Λέσβου, με σημαντικούς επιστήμονες. Η αρχή έγινε με τον Regius Καθηγητή Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Cambridge Tim Whitmarsh, ενός κορυφαίου Βρετανού κλασικού φιλόλογου που από τον Απρίλιο του 2023 κατέχει μία από τις αρχαιότερες και πιο τιμητικές έδρες στην Ευρώπη, θεσπισμένη από τον Ερρίκο Η' το 1540. Εξειδικευμένος στη λογοτεχνία και τον πολιτισμό των Ελλήνων, ο καθηγητής πραγματοποίησε μία ενδιαφέρουσα ιχνηλάτηση της παρουσίας της Σαπφούς από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι και σήμερα. Την σκυτάλη πήρε ο Γεώργιος Π. Τσομής, Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας με εξειδίκευση στη Λυρική και Επική Ποίηση στον Τομέα της Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φραγκφούρτης, οποίος ανέλυσε το έργο της ποιήτριας και τα υπολανθάνοντα μηνύματα του έργου της. Για την "10η Μούσα" και την ποίηση της μίλησε επίσης η Μυτιληνιά συγγραφέας Μαρία Βρανά‑Παπαλά, η οποία συμμετείχε στην πολυφωνική έκδοση "Σαπφώ, Λόγος και Ποίηση". Μία εξαιρετικά ενορχηστρωμένη πολιτιστική βραδιά με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να ανεβάζει τον πήχη ακόμα υψηλότερα - όπως μόνο εκείνη γνωρίζει.
Δοκιμάσαμε:
Ένα γευστικό ραντεβού στα ιταλικά. Η εμπειρία στο Giacomo στην Κηφισιά ξεκινά από τη στιγμή που ένα μέλος του ευγενέστατου προσωπικού ανοίγει με χάρη τη μεγάλη πόρτα διάπλατα. Είτε για να σταθείς στην εντυπωσιακή σάλα, βγαλμένη από ταινία εποχής με πρωταγωνιστές εκείνους τους ήρωες που συνειδητά δομούν τον βίο τους με φινέτσα και τόλμη, είτε για να τη διαβείς προκειμένου να βρεθείς στη Casa του: έναν φιλόξενο, ανθισμένο κήπο με ιταλικό ταμπεραμέντο και δροσιστική γεύση. Τα τραπεζοκαθίσματα κινούνται σε κλασική χρωματική παλέτα, η μουσική στη σωστή ένταση, ο φωτισμός τις βραδινές ώρες σε chic ειδυλλιακή διάθεση. Ένα ambience εφάμιλλο εκείνου που συναντάς σε βραβευμένες διευθύνσεις της γείτονος χώρας.

Δεν είναι τυχαίο. Τα εστιατόρια που ανήκουν στην οικογένεια της S | One Hospitality μεριμνούν για την προσωπικότητά τους. Και το Casa Giacomo – μία από τις αγαπημένες διευθύνσεις των Βορείων – δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Στον εσωτερικό χώρο, τα λαμπερά κρύσταλλα από τους πολυελαίους δημιουργούν μία σχεδόν κινηματογραφική αντανάκληση με τις μαρμάρινες λεπτομέρειες και το tablewear κάθε ροτόντας. Ένα ενδιαφέρον παιχνίδισμα, το οποίο κορυφώνεται όταν το ποτήρι σου συναντηθεί με το κρασί της επιλογής σου – η λίστα είναι πραγματικά εντυπωσιακή με τις επιλογές να μην χαρακτηρίζονται από φλυαρία, αλλά ουσιαστική εκπροσώπηση βραβευμένων terroir μέσα από σημαντικές ετικέτες.

Ένα welcome drink, συνοδευόμενο από κλασικές μελωδίες, έργα τέχνης, πορτρέτα φωλιασμένα σε χρυσές κορνίζες, antique design αντικείμενα, τα οποία μοιράζονται το ίδιο ατού με τη γεύση του. Εκείνο του να μη ξεθωριάζουν, να μην αλλοιώνεται η ουσία τους, όσο ο χρόνος κυλά. Στο μενού του, το Giacomo δομείται πάνω σε ιταλικές σταθερές: την πίτσα, τις pasti και antipasti επιλογές, τα starters, το ριζότο, το ψάρι, το κρέας και τις σαλάτες, οι οποίες με τη σειρά τους αγκαλιάζουν την εποχικότητα και τη φρέσκια πρώτη ύλη. H burrata με φρέσκα τοματίνια είναι άκρως θερινή, ενώ η επιλογή με τη gorgonzola ανάμεσα σε καρδιές μαρουλιού και τα τραγανιστά proscuitto chips είναι ιδανική για όσους αγαπούν τις πιο spicy εσάνς και παραμονές στον ουρανίσκο, ακόμα κι αν αφορά τη σαλάτα.

Το vitello tonnato είναι ισορροπημένο με το τρυφερό carpaccio μοσχαριού γάλακτος να συμπληρώνει την κρέμα τόνου στον σωστό βαθμό. Συνεχίσαμε με κριθαρότο καραβίδας, ένα πιάτο που απαιτεί την προσοχή του chef και μία χειρουργικής ακρίβειας εστίαση στη λεπτομέρεια. Την είχε. Με πλούσιο "σώμα", μεστό όσο του αρμόζει, το συγκεκριμένο κριθαρότο είναι μία από τις επιλογές που πρέπει να δοκιμάσεις. Από την κάρτα των ζυμαρικών, ξεχωρίζουν επίσης το θερινό fettuccine promodoro με φρέσκο – φυσικά – βασιλικό και το linguine al fredo με τρούφα σε κάθε πιρουνιά.

Με λεπτή ζύμη, ναπολιτάνικη αύρα, απλά εξαιρετική, η pizza στο Casa Giacomo είναι πιο απολαυστική αν επιλέξεις την caprese, αλλά και τη rucola e proscuitto με σάλτσα τομάτας, proscuitto di Parma, ρόκα και parmigianno reggiano – έναν συνδυασμό συστατικών που φέτος το καλοκαίρι με έχει "κερδίσει". Οι λάτρεις των θαλασσινών θα γοητευτούν από τον ψητό σολομό ή το μυλοκόπι και του κρέατος από την cotolleta alla milanese. Φινάλε με ένα από τα καλύτερα τιραμισού της πόλης και μερικές κουταλιές δροσιστικού μιλφέιγ semifreddo. Κι ένα κλείσιμο ματιού στις θερινές στιγμές που ακολουθούν, ειδικά αν ξεκινούν από τη Λεβίδου 11.
Ξεχωρίσαμε:
Μία Wine & Dine σύμπραξη. Ένα σημαντικό οίνο-γαστρονομικό ραντεβού (από εκείνα που αγαπάς και ξεχωρίζω) πραγματοποιείται την προσεχή Τετάρτη - στις 23 του μήνα - στο Island Club & Restaurant, στο καλύτερο και πιο πολυτελές σημείο της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Το fine living τοπόσημο υποδέχεται το διάσημο Morlet Family Vineyards από τη Napa Valley της Καλιφόρνιας, για μία βραδιά γεμάτη αρώματα, γεύσεις και αρμονικούς συνδυασμούς με φόντο τη φαινομενικά αέναη θάλασσα και τα superyachts που πραγματοποιούν τη στάση τους.

Οι εκλεκτές, σπάνιες ετικέτες του Morlet — με τη γαλλική φινέτσα και την Καλιφορνέζικη δυναμική — θα πλαισιωθούν από ένα ειδικά σχεδιασμένο pairing menu του ταλαντούχου σεφ Νίκου Σκλήρα, σε συνεργασία με τη καταξιωμένη ομάδα sommelier, που υπόσχεται να αναδείξει μοναδικά τον χαρακτήρα κάθε κρασιού. Μία βραδιά με γαλλική δεξιοτεχνία και γεύση από το ποθητό σε συλλέκτες terroir της Καλιφόρνιας. Στις 20:00.

Ημέρες πολιτισμού εν πλω. Κάτι σημαντικό ρίχνει άγκυρα στον Πειραιά. Κυριολεκτικά. Το Art Explora Festival, ένα πολιτιστικό φεστιβάλ που γεννήθηκε από το ομώνυμο ίδρυμα την περασμένη χρονιά με στόχο να (μετα)φέρει τον πολιτισμό σε κάθε σημείο του χάρτη καταφθάνει στο λιμάνι του Πειραιά από τις 3 έως τις 12 Οκτωβρίου. Μαζί του και το πρώτο πλωτό μουσείο στον κόσμο.


Οι εκδηλώσεις του Art Explora Festival πραγματοποιούνται τόσο πάνω στο πλωτό μουσείο, όσο και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στην προκυμαία, καθώς και σε μια σειρά από χώρους στην καρδιά των πόλεων που το φιλοξενούν, ενώ σε κάθε χώρα-σταθμό συνεργάζεται και με τοπικούς καλλιτέχνες, επιμελητές εκθέσεων, πολιτιστικά ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Το συναρπαστικό πρόγραμμά του περιλαμβάνει καινοτόμες οπτικές και ηχητικές εγκαταστάσεις, εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, εικαστικές εκθέσεις, καθώς κι ένα πλούσιο πρόγραμμα ζωντανών δράσεων: συναυλίες, περφόρμανς, σύγχρονο χορό, συζητήσεις και εργαστήρια. Ραντεβού εκεί!