Σε μία καθημερινότητα που αναδομείται on repeat, υπάρχουν μερικά σταθερά ραντεβού. Παντός καιρού. Το ραντεβού μας με τον πολιτισμό, την τέχνη, τη γεύση, το design, την αισθητική. Τη συνάντηση με το #theaftertaste, το οποίο κάθε εβδομάδα ξεχωρίζει τα καλύτερα από όσα συμβαίνουν στην πόλη που δεν σταματά να (ανα)γεννάται μέσα από την ύπαρξη της.
Είδαμε:
Τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου. Η Michelle Fuller (Emma Stone) έχει μία ζωή την οποία αρκετοί θα ζήλευαν. Ξυπνά πολύ νωρίς – πριν ο ήλιος προλάβει να ανατείλει, γυμνάζεται σε καθημερινή βάση, φορά μόνο κοστούμι στη δουλειά το οποίο συνδυάζει με Louboutin γόβες, μένει σε ένα αρχιτεκτονικά άρτιο σπίτι – απόρροια της καλής οικονομικής κατάστασης που της εξασφαλίζει η θέση της CEO που κατέχει σε σημαντική φαρμακευτική εταιρία. Υπερβολικά φιλόδοξη και ανάγωγη, η Michelle αγκαλιάζει την υπερ-εργασία, υπερασπίζεται (μόνο για τους τύπους) τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στη σύνθεση του προσωπικού, αποφεύγει να συνομιλεί με οποιονδήποτε δεν θεωρεί ότι έχει τον ίδιο τρόπο σκέψης με εκείνη.

Όλα θα αλλάξουν όταν ένας συνωμοσιολόγος - μελισσοκόμος, ο Teddy (Jesse Plemons) αποφασίσει με την βοήθεια του μικρότερου αδερφού του, να την απαγάγει. Οι δυο τους είναι πεπεισμένοι ότι η Fuller είναι ένα ανθρωπόμορφο ερπετοειδές υψηλής νοημοσύνης από την Ανδρομέδα – έναν εξωγήινο πλανήτη - , το οποίο ήρθε στη γη να την εξαλείψει, ξεκινώντας από τις μέλισσες και επεκτείνοντας τη δράση της στους ανθρώπους. Το τραυματικό οικογενειακό τους παρελθόν, το οποίο αποδίδουν στην προαναφερθείσα γυναίκα μετατρέπει το παράτολμο σχέδιο τους σε λογικό. Τουλάχιστον, στον δικό τους τρόπο σκέψης. Με περιθώριο τρεις μόλις ημέρες μέχρι την πανσέληνο, ο Teddy υποβάλλει τη Fuller σε κάθε είδους δοκιμασίες και σκληρές πράξεις προκειμένου να τον φέρει σε επαφή με τον επικεφαλής των Ανδρομεδιανών, έτσι ώστε να διαπραγματευτεί το μέλλον μας στον πλανήτη τους. Η Michelle, όμως, δεν λυγίζει.

Αυτή είναι η υπόθεση της Βουγονίας, της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου. Βασισμένη στην cult κωμωδία φαντασίας "Save the Green Planet" ("Jigureul Jikyeora", 2003) του Νοτιοκορεάτη Τζανγκ Τζουν-ουάν, η νέα κινηματογραφική πρόταση του Έλληνα σκηνοθέτη ανάγει το παράλογο σε φυσιολογικό και το φυσιολογικό σε παράλογο. Κάτι που ο ίδιος γνωρίζει όσο λίγοι δημιουργοί στη μεγάλη οθόνη. Είναι περιπέτεια η Βουγονία, διασκεδαστική και γοργή στην εξέλιξη των γεγονότων, με γραμμική αφήγηση, υπολανθάνοντα μηνύματα και μία περιέργεια – με την έννοια της απορίας – που διατηρείται ζωντανή μέχρι και το φινάλε. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το τέλος της ιστορίας και πόσο κοντά η εκ πρώτης όψεως αλλόκοτη σκέψη θα αγγίξει την αλήθεια. Δεν σε κουράζει. Αντιθέτως, η φωτογραφία και η μουσική συνθέτουν μία ευχάριστη εμπειρία θέασης, ενώ κάθε ρόλος προσθέτει τη δική του πινελιά στην τελική ιστορία – άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο.

Απαιτεί την προσοχή σου η Βουγονία. Όχι, τόσο για να αντιληφθείς τις εξελίξεις, όσο για να διακρίνεις τον κοινωνικό σχολιασμό που υποβόσκει των διαλόγων. Η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική ανισότητα, η πάλη ανάμεσα στο ιδεατό και το ρεαλιστικό, η επιδίωξη ισότητας σε έναν κόσμο που κάνει τα πάντα για την αποφύγει, η προστασία της φύσης και κάθε στοιχείου της διαπραγματεύονται και σχολιάζονται με έναν ευφυή έμμεσο τρόπο σε πλήρη συγχρονισμό με το weirdness του Λάνθιμου. Οι αντιθέσεις – κωμικό και δραματικό ύφος, λογικό και παράλογο, σπουδαίο και ασήμαντο, φανταστικό και πραγματικό – συνυπάρχουν ισορροπημένα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτή η ισορροπία είναι που κάνει τη Βουγονία γοητευτική. Δεν θα είχε άδικο.
Δοκιμάσαμε:
Τη γεύση ενός listening bar. Έχουν μία σαγήνη στα μάτια μου τα γαστρονομικά σημεία με χαμηλό φωτισμό. Ίσως επειδή η ήπια ένταση του φωτός συγχρονίζεται σχεδόν αυτόματα με τη διάθεσή μου, μειώνοντας το στρες και κλείνοντας το μάτι στην πιο χαλαρή εκδοχή του εαυτού μου. Η σωστή μουσική βοηθά.

Το Okupa Kitchen & Listening Bar είναι μία από αυτές τις διευθύνσεις. Το ανακάλυψα νωρίς - αρκεί να σκεφτείς ότι στις 15 του μήνα γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια. Το ξεχώρισα για τη διαφορετική εμπειρία που προσφέρει, το επισκέφτηκα ξανά πριν από λίγες ημέρες για να πάρω μία γεύση από το νέο – χειμερινό αυτή τη φορά – μενού του. Ο πυρήνας του παραμένει ίδιος: μία γευστική πρόταση με sharing φιλοσοφία, συνταγές που ακροβατούν ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και ορισμένες ευχάριστες προσθήκες. Στις τελευταίες, συγκαταλέγονται σίγουρα οι γαρίδες, οι οποίες σερβίρονται ωμές με σάλτσα jalapeno και πίκλα από εσαλότ για την απαραίτητη πικάντικη εσάνς – μία πρόταση που εκτός από γεύση, προσθέτει στο τραπέζι και χρώμα. Ο επικεφαλής chef, Νίκος Δραντάκης, έχει κάνει καλή δουλειά.

Η αρχή της dining εμπειρίας γίνεται με έναν ισορροπημένο ταραμά με αυγοτάραχο και πατατάκια από ζατάρ για τη συνοδεία, αν και το αρκετά ψημένο – άρα και τραγανό – προζυμένιο ψωμί, καθώς και τα καψαλισμένα λαχανικά του ταιριάζουν πολύ. Ο συνδυασμός των τριών αυτών πρώτων πιάτων δημιουργεί ένα δροσιστικό αποτέλεσμα με σωστή οξύτητα στη γεύση. Φυσικά, ανάμεσα στα tidbits σου μπορείς να απολαύσεις είτε ένα από τα cocktails που φτιάχνονται μία ανάσα μακριά από το τραπέζι σου ή τον άνετο πορτοκαλί καναπέ είτε ένα ποτήρι κρασί – το Okupa διαθέτει μία ενημερωμένη λίστα με καλές επιλογές από τον εγχώριο και διεθνή αμπελώνα. Καλοδουλεμένο και το ceviche λαβράκι με τραγανή γλυκοπατάτα στην επιφάνεια, αλλά και το burger καβούρι το οποίο έχει διατηρηθεί – ευτυχώς – από την προηγούμενη γευστική κάρτα.

Οι πατάτες bravas με το μπούκοβο στην κορυφή και τη σάλτσα τομάτας στη βάση, αυτοί οι μικροί τραγανιστοί κύβοι, είναι το συνοδευτικό που "κουμπώνει" με κάθε κυρίως. Εμείς, επιλέξαμε το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής – σωστά ψημένο τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, ενώ το λιγκουίνι με αυγοτάραχο είναι το πιάτο που θα δοκιμάσω την επόμενη φορά. Μέχρι τότε, το strawberries & cream, ένας πειραγμένο cheesecake με σορμπέ φράουλας θα υπογράφει το φινάλε μίας hi-fi εμπειρίας, όπου ήχος, ambience και γεύση συνθέτουν ένα ελκυστικό μωσαϊκό για τις πρωινές ώρες, τις περισσότερες βραδινές, τις συζητήσεις πάνω από οινικές αναμείξεις και τη μουσική που επιλέγουν κάθε εβδομάδα οι guest Djs.
Ακούσαμε:
Το νέο single ενός διαφορετικού καλλιτέχνη. Χρειάζεσαι μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να αντιληφθείς το μουσικό ύφος του You, της νέας πρότασης του Kállay Saunders. Η αρχή γίνεται ήρεμα, σχεδόν ψιθυριστά με κάθε στίχο να ανεβάζει αρμονικά την ένταση μέχρι την κορύφωση του ρεφρέν. Μία δυναμική, σύγχρονη σύνθεση που συνδυάζει την εκφραστική R&B/ Soul φωνητική με την εκρηκτική ενέργεια της ροκ, ένα ενδιαφέρον μουσικό κοκτέιλ εμπνευσμένο από τους Imagine Dragons και τον Teddy Swims.
Το You είναι pop/rock, έχει uptempo διάθεση, συναισθηματικό υπόβαθρο και ίσως ένα από τα πιο ταιριαστά σε μελωδία βίντεο κλιπ. Σε αυτό, ο Αμερικανο-ούγγρος καλλιτέχνης κινείται στη φύση αναλογιζόμενος την κοινή του διαδρομή με τη γυναίκα που αγαπά. Κάπως έτσι, το τελικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από μία Western/ Outlaw αισθητική και κινηματογραφική ματιά.
Κλείνουμε θέση:
Στο The Dolli για το κυριακάτικο μας τραπέζι. Πριν από λίγες ημέρες, σκεφτόμουν τo περσινό φθινόπωρο και τη ξεχωριστή Κυριακή που είχα περάσει, αυτή την εποχή, στο The Dolli's Rooftop Restaurant, το εστιατόριο που συνδυάζει απρόσκοπτη θέα στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλης και επιμελημένη γεύση σε μία elevé ατμοσφαίρα. Το Sunday Table, όπως ονομάζεται η γαστρονομική πρόταση που το πολυβραβευμένο ξενοδοχείο του ομίλου Grecotel παρουσιάζει τα μεσημέρια της Κυριακής, επιστρέφει.

Ισορροπώντας με ιδιαίτερη μαεστρία ανάμεσα στο brunch και το lunch, το Sunday Table είναι μία μοναδική τελετουργία γεύσης και χαλάρωσης. Ένα γεύμα σε οικογενειακό στιλ κάτω από το φως της Αττικής, με φόντο την Ακρόπολη και συνδαιτυμόνες όσους αγαπούν να εξερευνούν την πόλη. Φρέσκες ωμές δημιουργίες, αριστοτεχνικό sushi και στρείδια, θαλασσινά και σαλάτες σε μπουφέ πλάι σε αγαπημένα πιάτα και εκλεκτά επιδόρπια που ξαναγεννιούνται μέσα από τη σύγχρονη ματιά των σεφ του The Dolli συνθέτουν μία one-of-a-kind εμπειρία γεύσης με φροντίδα, φαντασία και σύντομα εορταστική μαγεία. Από την Κυριακή 16 Νοεμβρίου και για λίγα κυριακάτικα ραντεβού από τις 13:30 έως 16:30. Κάνε το απαραίτητο reservation εδώ.