December 2025
X

Full Moon Dinner by MF

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Life

Bone Broth: Αυτό το food trend είναι βγαλμένο από την κουζίνα της γιαγιάς σου

Bone Broth: Αυτό το food trend είναι βγαλμένο από την κουζίνα της γιαγιάς σου

Και είναι ιδανικό για το κρύο



Το ιδανικό (και υγιεινό) φαγητό του χειμώνα δεν είναι πράσινο, ούτε vegan, αλλά βγαλμένο από την κουζίνα της γιαγιάς σου. Kale, smoothies και juice cleanses μπαίνουν στο περιθώριο, για το πραγματικό ελιξίριο που είναι ζεστό, έχει τη γεύση κρέατος κι έχει κερδίσει τόσο τους chef όσο και τους foodies. Το bone broth (ζωμός κρέατος) θεωρείται μία από τις πιο θρεπτικές τροφές και φτιάχνεται από κόκαλα ζώων (συνήθως μοσχάρι ή κοτόπουλο) που έχουν σιγοβράσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη γεύση και τα καλύτερα δυνατά οφέλη. 

Μόνο που πλέον δεν χρειάζεται να περιμένεις ατελείωτες ώρες για να βράσει, αφού έρχεται συσκευασμένος όπως οι χυμοί φρούτων ή το γάλα. Η εταιρία Pacific υπερηφανεύεται για τις συνταγές της, καθώς επίσης και για τον old fashioned τρόπο παρασκευής του ζωμού, με μία πιο γκουρμέ προσέγγιση όμως (βλέπε ζωμό κοτόπουλο με lemongrass), η Real Bone Broth επιμένει οργανικά και η ισπανική Aneto δίνει την επιλογή χωρίς γλουτένη.

Bone Broth: Αυτό το food trend είναι βγαλμένο από την κουζίνα της γιαγιάς σου - εικόνα 1
Pacific Bone Broth

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το τι συνιστά έναν ζωμό κρέατος, με τις περισσότερες να συμφωνούν ότι δεν είναι πολύ διαφορετικός από το υγρό που απομένει μετά το βράσιμο των οστών σε νερό, συνήθως με αρωματικά όπως κρεμμύδια, σκόρδο και βότανα. Υπό αυτή την έννοια, ο ζωμός κρέατος είναι τόσο παλιός όσο και τα ίδια τα εστιατόρια. Σε άρθρο του eater.com, αναφέρεται ότι στα μέσα του 18ου αιώνα στη Γαλλία, οι ταξιδιώτες σταματούσαν σε πανδοχεία για να ξεκουραστούν τη νύχτα. Κάποια στιγμή, οι ξενοδόχοι άρχισαν να μοιράζουν μπολ με ζωμό - τότε ονομαζόταν restoratifs. Η πρακτική αυτή και το όνομα οδήγησε στη λέξη εστιατόριο: ένα μέρος για να αποκατασταθεί η υγεία και η ευεξία κάποιου. 

Στο βιβλίο της The Invention of the Restaurant, η συγγραφέας Rebecca Spang σημειώνει ότι από τα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα, "εκείνοι που ήταν ευαίσθητοι και υποτίθεται ότι υπέφεραν, έκαναν την εμφάνισή τους σε αυτά τα νεοσύστατα μέρη, γνωστά ως “restaurateurs” δωμάτια κι έπιναν το κονσομέ τους (ο ζωμός στα γαλλικά). Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ αυτού του τόσο παλιού φαγητού με το τωρινό bone broth; 

Συνέχεια στη σελίδα 2


Ο ζωμός κρέατος έχει αποκτήσει πλέον άλλη δυναμική. Ο νεοϋορκέζος chef Marco Canora άνοιξε ένα μικρό takeaway έξω από το εστιατόριο του στο East Village, με την ονομασία Brodo (ο ζωμός στα ιταλικά), και ξεκίνησε να διανέμει ζωμό κοτόπουλου, μοσχαριού και γαλοπούλας με extras όπως μεδούλι, χυμό ginger και ψημένο σκόρδο πουρέ, καταφέρνοντας έτσι, μόνο μέσα σε λίγες εβδομάδες, να σχηματίζονται ουρές έξω από το Brodo. Ο ζωμός έγινε όμως ιδιαίτερα δημοφιλής και στο Los Angeles - το μέρος που αγαπά την paleo diet – καθώς θεωρείται ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της διατροφής που είναι βασισμένη σε αυτή των προγόνων μας. 


Bone Broth: Αυτό το food trend είναι βγαλμένο από την κουζίνα της γιαγιάς σου - εικόνα 2
Ζωμός από το Aneto

Ο ζωμός κρέατος δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία “ελιξίριο” καθώς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, κολλαγόνο και κερατίνη – τα δύο τελευταία μάλιστα κάνουν θαύματα στο δέρμα, όπως επίσης και τα υγιή λιπαρά.Οι διαιτολόγοι που ειδικεύονται στην Paleo diet ισχυρίζονται ότι αυτή η μακρά διαδικασία μαγειρέματος - από 12 έως 48 ώρες – διαλύει τα οστά, απελευθερώνει θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, και κάνει πιο εύπεπτα απαραίτητα συστατικά, όπως το κολλαγόνο, η ζελατίνη και η γλυκοζαμίνη. 

Γιατί το bone broth δεν μοιάζει με τον ζωμό που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική; “Ο ζωμός μπορεί να είναι κύβος, σκόνη ή ζωμός λαχανικών, φρέσκος ή σε κονσέρβα. Αναφερόμαστε σε αυτόν ως “ζωμός κρέατος” για να εξασφαλίσουμε ότι ο κόσμος θα τον διαφοροποιήσει” τονίζουν οι αδερφές Jasmine και Melissa Hemsley, υπέρμαχοι του bone broth και συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής, οι οποίες μεγάλωσαν πίνοντας τον ζωμό που τους έφτιαχνε η Φιλιππινέζα μητέρα τους. 

Bone Broth: Αυτό το food trend είναι βγαλμένο από την κουζίνα της γιαγιάς σου - εικόνα 3
Το Βραστό

Οι φανατικοί της Paleo σε Νέα Υόρκη, Los Angeles και Λονδίνο έχουν ήδη αντικαταστήσει τον καφέ ή το τσάι τους με ένα ποτήρι ζωμό κρέατος. Αν όμως η ιδέα του να πιεις ζωμό κρέατος από μία χάρτινη συσκευασία σού φαίνεται κάπως περίεργο - η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να παραγγείλεις από το Amazon, καθώς το συσκευασμένο bone broth είναι ένα προϊόν ξένο για την ελληνική αγορά, Το Βραστό στο Χαλάνδρι σερβίρει το ομώνυμο πιάτο του, δίνοντάς σου την επιλογή να πιεις τον ζωμό ξεχωριστά σε μπολάκι. Υπάρχει βέβαια πάντα και η επιλογή να ανατρέξεις στις συνταγές της γιαγιάς σου και να το φτιάξεις με τα χεράκια σου.


BEST OF NETWORK