Οι μυρωδιές της ελληνικής κουζίνας κατακτούν τους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας
“Kalimera” κινείται στα πρότυπα της παγκόσμιας τάσης που θέλει πλέον το καλό φαγητό να τρώγεται έξω στον δρόμο. Στη δική του περίπτωση, ο Τηλέμαχος, δημιουργός της επιχείρησης, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μάθουν οι κάτοικοι του Λονδίνου τι σημαίνει σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Το "Kalimera" επισφραγίζει την αυθεντικότητα των υλικών του μέσα από συνεργασίες με εισαγωγείς/διανομείς ελληνικών προϊόντων, ενώ σύντομα θα διατίθεται προς πώληση το οικογενειακό παρθένο ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται στην καντίνα.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα του kalimera και από ποιους απαρτίζεται;
To "Kalimera" ξεκίνησε από ένα παράπονο. Εργαζόμουν στο City του Λονδίνου όπου, λόγω των ρυθμών, είθισται να κάνουμε σύντομο διάλειμμα για μεσημεριανό, το οποίο συνήθως θα το φάμε στα γρήγορα ή/και μπροστά στον υπολογιστή μας. Είχα προσέξει ότι εγώ, όπως κι όλοι οι συνάδελφοι μου, τρώγαμε στα ίδια μέρη συνέχεια, με το ίδιο μη εναλλασσόμενο μενού. Επίσης, δεν υπήρχε καμία προσφορά ελληνικού φαγητού στην ευρύτερη περιοχή, κι αυτό μολονότι η ελληνική κουζίνα απολαμβάνει αρκετά καλή φήμη. Αυτό σε σχεδιασμό με το ότι πάντα ήθελα να στήσω τη δική μου επιχείρηση, δημιούργησε το «Kalimera».
.jpg?maxwidth=800)
Ο Τηλέμαχος, δημιουργός του Kalimera
.jpg?maxwidth=800)
Υπήρξαν δυσκολίες που σας έκαναν να το ξανασκεφτείτε;
Όπως σε οποιοδήποτε εγχείρημα, έτσι και στο συγκεκριμένο υπήρξαν δυσκολίες σε κάθε φάση της ανάπτυξης του. Δυστυχώς ποτέ τίποτα δεν συμβαίνει όπως θα έπρεπε και αυτό, ορισμένες φορές μπορεί να δράσει αποτρεπτικά. Είχα όμως την πεποίθηση ότι υπάρχει τρόπος για να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και με αυτόν τον γνώμονα συνέχιζα.
Ποιες περιοχές εξυπηρετεί;
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε το κεντρικό/ανατολικό Λονδίνο, Shoreditch (Hoxton St Market) και City (Broadgate Circle) και σύντομα θα αυξήσουμε τις αγορές όπου θα δίνουμε το “παρών”.
.jpg?maxwidth=800)
Τι επιλογές βρίσκουμε στο μενού;
Στο “Kalimera” προσφέρουμε σύγχρονο ελληνικό φαγητό: αποδομημένο μουσακά και παστίτσιο (και σε χορτοφαγική εκδοχή), σουβλάκι κοτόπουλο με αβοκάντο τζατζίκι και μαριναρισμένο σουβλάκι αρνί με πικάντικη μελιτζανοσαλάτα (τα δύο σε πίτα ολικής αλέσεως). Επίσης σαλάτα σπανάκι με παντζάρια και σως πετιμέζι ενώ για επιδόρπιο προσφέρουμε ρυζόγαλο από γάλα αμυγδάλου.
Τα συγκεκριμένα τα προσφέρουμε στην καντίνα ή στον επαγγελματικό και προσωπικό χώρο του καθενός (συσκέψεις, εορτές κτλ.). Το μενού αυτό θα αναπτυχθεί στο προσεχές μέλλον, έχουμε πολλές και νόστιμες ιδέες! Πολύ σύντομα θα έχουμε προς πώληση και το δικό μας οικογενειακό παρθένο ελαιόλαδο με το οποίο μαγειρεύουμε.
.jpg?maxwidth=800)
Τι αγαπούν περισσότερο οι Λονδρέζοι;
Τις αυθεντικές μας γεύσεις και το γεγονός ότι το φαγητό μας είναι πολύ υγιεινό και δεν είναι βαρύ.
Συνεργάζεστε με άλλους Έλληνες που ασχολούνται με το φαγητό στο Λονδίνο;
Εκτός από την Αφροδίτη και τους προμηθευτές μου, συνεργάζομαι επίσης με δυο Έλληνες σεφ με τους οποίους κάνω την προετοιμασία και πώληση του φαγητού.
Η Ελληνική γαστρονομία ήταν σχεδόν απούσα από την λονδρέζικη γαστρονομική σκηνή, με εξαίρεση την κυπριακή πτυχή της και αυτή στην πιο παραδοσιακή της εκδοχή . Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν ξεκινήσει διάφορες πολύ αξιόλογες προσπάθειες από βετεράνους αλλά και νεοαφιχθέντες. Το κοινό έχει απαντήσει θετικά στις περισσότερες από αυτές τις προσπάθειες κι αυτό είναι πολύ θετικό. Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος και ζήτηση για ποιοτική προσφορά κι η ελληνική γαστρονομία έχει πολύ να προσφέρει σ’αυτόν τον χώρο.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Θέλω το “Kalimera” να ορθοποδήσει και να σταθεί γερά. Για αυτό απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά και συνεχή εγρήγορση. Έχω πολλά και διάφορα στο μυαλό μου αλλά πηγαίνω ένα βήμα τη φορά.