Δύο αγαπημένα εστιατόρια μοιράζονται μαζί μας τις σπεσιαλιτέ τους
Γεύσεις και αρώματα από τη θάλασσα και βότανα της ελληνικής γης πρωτοστατούν στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Ζητήσαμε από δύο αγαπημένα μας εστιατόρια να μοιραστούν μαζί μας 4 εύκολες συνταγές που ακολουθούν το εθιμοτυπικό της ημέρας με μία πιο ιδιαίτερη προσέγγιση.
To εστιατόριο Simul, με head chef τον Νίκο Θωμά,l προτείνει:

Υλικά για 1 μερίδα
1 καλαμάρι
Μισό πράσο (το άσπρο κομμάτι)
1 ρίζα κολοκάσι
Άνηθο
Μυρώνια
Λεμόνι
Λάδι
Αλάτι, Πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε το καλαμάρι.
Κόβουμε το πράσο και το μαραίνουμε σε λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσει.
Κόβουμε το μισό κολοκάσι σε πολύ μικρά κυβάκια και τα βράζουμε.
Το υπόλοιπο το βράζουμε όπως είναι και το πολτοποιούμε σε ένα μπλέντερ.
Σε πολύ καυτή σχάρα ψήνουμε το καλαμάρι για 2 λεπτά από κάθε πλευρά και το πράσο.
Μόλις ετοιμαστεί το κολοκάσι το τοποθετούμε σε ένα μπολ με λεμόνι, μυρωδικά και καρυκεύματα.
Καθαρίζουμε και κόβουμε το καλαμάρι. Πασπαλίζουμε με μυρωδικά και καρυκεύματα.
Στήνουμε πιάτο.
Xταπόδι Στιφάδο

Χταπόδι
Κοκκάρια
Κρεμμύδια
Ντοματίνια
Βαλσάμικο
Λάδι
Αλάτι, Πιπέρι
Γλυκάνισο, Δάφνη, Μπαχάρι, Ζάχαρη
Εκτέλεση
Πλένουμε το χταπόδι και το τοποθετούμε σε ένα ταψί με δαφνόφυλλα και μπαχάρι.
Σκεπάζουμε και ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Κάνουμε τα κοκκάρια γλασέ σε μια κατσαρόλα με νερό και ζάχαρη.
Στη σχάρα καίμε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν και μετά τα πολτοποιούμε μαζί με το γλυκάνισο.
Ψήνουμε τα ντοματίνια στον φούρνο με λίγο λάδι και αλάτι.
Βράζουμε το το βαλσάμικο μέχρι να κατέβει λίγο και να δέσει.
Μόλις ψηθεί το χταπόδι το περνάμε από πολύ δυνατή σχάρα και τέλος στήνουμε πιάτο.
*Simul, Υψηλάντου 63, Κολωνάκι, 210 7224737
Συνέχεια στη σελίδα 2
Η new age ταβέρνα το Αποστακτήριον προτείνει:
Γαριδομακαρονάδα σχάρας

Υλικά για 4 μερίδες
1/2 κιλό γαρίδες αποφλοιωμένες
1 πακέτο μακαρόνια
2 ματσάκια μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο
2 λεμόνια - μόνο το ξύσμα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
50 γρ βούτυρο
κόκκους από ροζ και πράσινο πιπέρι, περασμένους από γουδί
αλάτι/πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε 2 λεπτά πριν τον χρόνο που υποδεικνύει ο παρασκευαστής και κρατάμε μία κούπα από το νερό τους.
Παίρνουμε τον μαϊντανό, το ξύσμα από τα λεμόνια, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα πιπέρια και τα ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μπολ, μετά ρίχνουμε μέσα και τις γαρίδες και τις αφήνουμε να μαριναριστούν για 20'. Μετά ρίχνουμε μέσα και τα μακαρόνια και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε όλο το μείγμα σε ένα αλουμινόχαρτο, βάζουμε από πάνω το βούτυρο και κλείνουμε πολύ καλά το αλουμινόχαρτο.
Το βάζουμε σε δυνατή σχάρα για περίπου 10'.
Θραψαλομάνα τηγανιτή

Υλικά για 1 μερίδα
καλαμποκάλευρο για πανάρισμα
ηλιέλαιο για το τηγάνι
1 κρεμμύδι τριμμένο
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
χυμό από 1/2 λεμόνι
ελαιόλαδο για το τηγάνι
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι σε ελαιόλαδο ενώ παράλληλα σε βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ηλιέλαιο και το αφήνουμε να "κάψει". Μόλις τσιγαριστεί το κρεμμυδάκι σβήνουμε με το κρασί, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το χυμό από το λεμόνι και την μουστάρδα, αφήνουμε για λίγο σε χαμηλή φωτιά για να δέσει η σάλτσα μας.
Αλατοπιπερώνουμε το θράψαλο και το πανάρουμε το ρίχνουμε στο καυτό λάδι και το γυρίζουμε σταδιακά για να τηγανιστεί από όλες τις μεριές. Μόλις χρυσίσει το στραγγίζουμε πολύ καλά και το τοποθετούμε όρθιο σε ένα απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει τα λάδια από μέσα.
Σε ένα πιάτο βάζουμε την σάλτσα μας και από πάνω βάζουμε το θράψαλο. Γαρνίρουμε αν θέλουμε με λίγο μαϊντανό.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι σε ελαιόλαδο ενώ παράλληλα σε βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ηλιέλαιο και το αφήνουμε να "κάψει". Μόλις τσιγαριστεί το κρεμμυδάκι σβήνουμε με το κρασί, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το χυμό από το λεμόνι και την μουστάρδα, αφήνουμε για λίγο σε χαμηλή φωτιά για να δέσει η σάλτσα μας.
Αλατοπιπερώνουμε το θράψαλο και το πανάρουμε το ρίχνουμε στο καυτό λάδι και το γυρίζουμε σταδιακά για να τηγανιστεί από όλες τις μεριές. Μόλις χρυσίσει το στραγγίζουμε πολύ καλά και το τοποθετούμε όρθιο σε ένα απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει τα λάδια από μέσα.
Σε ένα πιάτο βάζουμε την σάλτσα μας και από πάνω βάζουμε το θράψαλο. Γαρνίρουμε αν θέλουμε με λίγο μαϊντανό.
*Το Αποστακτήριον, Πλατεία 28ης Οκτωβρίου (Τσακπίνη) και Αγίων Αναργύρων 2, Νέα Ερυθραία, 210 6207126