Στην κουζίνα του Executive Chef του Abovo Restaurant
Το Abovo αποτελεί μία από τις πιο πολυσυζητημένες αφίξεις της σεζόν, μετά την “κάθοδό” του στο Κολωνάκι, και πλέον ο chef προσφέρει, για πρώτη φορά στο εστιατόριο, δύο διαφορετικές κουζίνες με lunch και dinner menu. Ο Μιχάλης Νουργόγλου έχει καταφέρει να φέρει την έννοια της υψηλής γαστρονομίας στα δικά του πιο μέτρα, χαρίζοντας έτσι δύο διαφορετικές γευστικές εμπειρίες στους επισκέπτες του: Μία πιο comfort το μεσημέρι,που περιλαμβάνει ακόμα και ένα λαχταριστό toast, και μία πιο avant garde το βράδυ, με πιάτα όπως γαρίδα σε ζωμό Thai με κουνουπίδι και μελισσόχορτο, μοσχαρίσιο συκώτι με κυδώνι, miso και λαχανίδα και πάπια με καπνιστό παντζάρι, μούρα και μαύρο σκόρδο. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι με τόσες προκλήσεις, ο Μιχάλης θα ένιωθε το δίχως άλλο τρομοκρατημένος, ο ίδιος δηλώνει χαρούμενος και ... ετοιμοπόλεμος.

“Με χαροποιεί ιδιαίτερα! Η «κάθοδος» του Abovo στο κέντρο της Αθήνας, σε μια από τις πιο όμορφες και κοσμοπολίτικες γειτονίες του – όπως είναι το Κολωνάκι – ήταν για όλους μας μια πρόκληση. Δεν με τρομάζει, ίσα ίσα με κάνει να θέλω η ομάδα του εστιατορίου να είναι τόσο δυνατή, ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει τις προσδοκίες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη, είτε αυτός προέρχεται από την Ελλάδα, είτε το εξωτερικό”.
Το Abovo Restaurant σε δύο ταχύτητες
“Το καινούριο είναι σαφώς το μεσημεριανό μας μενού. Με το concept “Abovo White” η μέρα ξεκινάει στις 12:00 το μεσημέρι, με ένα special lunch μενού, ιδανικό για όσους αναζητούν ποιοτικές και ελαφριές γεύσεις. Περιλαμβάνει ιδιαίτερα σάντουιτς, όπως με tartar τόνου και μοσχαριού, pasta, σούπες, ψάρι και ξεχωριστές σαλάτες με φρούτα, ξηρούς καρπούς, κ.α.. Το μενού συνοδεύει η μεσημεριανή λίστα κρασιών, ενώ το μπαρ θα σερβίρει – εκτός από φίνο καφέ – υπέροχους χυμούς φρούτων και λαχανικών, αλλά και εξαιρετικές ποικιλίες τσαγιού.

Συνέχεια στη σελίδα 2
Για το βραδινό μενού κρατήσαμε τα συστατικά των επιτυχημένων συνταγών του εστιατορίου μέχρι σήμερα, αλλά και κάποια από τα αγαπημένα Signature πιάτα, και αναβαθμίσαμε το μενού με πιο sexy, παιχνιδιάρικα πιάτα, βαθιά νόστιμα. Στις εκπλήξεις που θα επιφυλάσσει το βραδινό μενού, περιλαμβάνεται το «μυστικό» degustation menu, με τον τίτλο «Put the blame on me”. Έτσι εγώ επιλέγω από τα πιάτα του καταλόγου και δημιουργώ ένα μενού έκπληξη, 10 πιάτων/σταδίων - το οποίο ο καλεσμένος θα επιλέγει τυφλά, χωρίς να γνωρίζει από τι αποτελείται. Η φιλοσοφία μας παραμένει ίδια και συνοψίζεται στη φράση 'Honest Gastronomy'”. Αγαπημένο πιάτο δεν έχω. Θα χρησιμοποιήσω το κλισέ «σαν να ρωτάς μια μάνα ποιο είναι το αγαπημένο της παιδί»”!
Μία λαμπρή πορεία και το μυστικό της επιτυχίας
“Νιώθω γεμάτος από τις εμπειρίες και τις συνεργασίες μου όλα αυτά τα χρόνια. Ξεχωρίζω όμως ένα πρόσωπο και όσα μου έμαθε, που τα φυλώ και τα ακολουθώ πιστά. Τον chef Jerome Serres που μου έμαθε, πέρα από το να αγαπώ βαθιά αυτό που κάνω, να σέβομαι τους πελάτες μου. Να έχω υπομονή και επιμονή. Σε ένα εστιατόριο αυτά είναι τα πιο σημαντικά εργαλεία ενός μάγειρα”.
Μία λαμπρή πορεία και το μυστικό της επιτυχίας
“Νιώθω γεμάτος από τις εμπειρίες και τις συνεργασίες μου όλα αυτά τα χρόνια. Ξεχωρίζω όμως ένα πρόσωπο και όσα μου έμαθε, που τα φυλώ και τα ακολουθώ πιστά. Τον chef Jerome Serres που μου έμαθε, πέρα από το να αγαπώ βαθιά αυτό που κάνω, να σέβομαι τους πελάτες μου. Να έχω υπομονή και επιμονή. Σε ένα εστιατόριο αυτά είναι τα πιο σημαντικά εργαλεία ενός μάγειρα”.

“Η μαγειρική είναι μια συνεχής δημιουργική διαδικασία. Εμπλέκει και επηρεάζει όλες τις αισθήσεις. Η ικανοποίηση και η χαρά που μου έδωσε από την αρχή, ήταν από τους βασικούς λόγους που την αγάπησα. Η ικανοποίηση και η χαρά που νιώθω όταν βλέπω κάποιον να απολαμβάνει κάτι που έχω μαγειρέψει, ή έναν μαθητευόμενο μάγειρα να γίνεται κάθε μέρα καλύτερος δίπλα μου”.
“Τα μυστικά της επιτυχίας ενός μαγαζιού είναι πολλά. Δεν αρκεί μόνο το καλό φαγητό. Θα πρέπει οι ομάδες της κουζίνας, της σάλας και της διοίκησης να συγχρονίζονται, να μοιράζονται το κοινό όραμα και τη φιλοσοφία του εστιατορίου. Να αφουγκράζονται τις επιθυμίες των πελατών και να τις προλαβαίνουν. Να εκφράζουν την τιμή που νιώθουν κάθε φορά που κάποιος επιλέγει να καθίσει στο τραπέζι μας και να ζήσει την εμπειρία”.
Συνέχεια στη σελίδα 3
"Οι τάσεις στη γαστρονομία, όπως και στα περισσότερα πράγματα, έρχονται και παρέρχονται. Το κοινό αναζητά συνεχώς νέα πράγματα και εμείς καλούμαστε να τα δημιουργήσουμε. Όλες οι τάσεις έχουν χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής, άλλες είναι υπερβολικές, άλλες χωρίς νόημα, άλλες έρχονται για να μείνουν. Προσωπικά μου αρέσουν τα καινούρια πράγματα και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δω μια νέα τάση να ξενικά από τη δική μου γενιά των Ελλήνων σεφ και να γίνεται παγκόσμια”.
Η συνταγή για το πιο γκουρμέ toast

Η συνταγή για το πιο γκουρμέ toast

Το toast (μερίδες 4)
Υλικά
8 φέτες ψωμί του toast χωρίς κόρα
8 φέτες τυρί γραβιέρα
16 φέτες ζαμπόν καλής ποιότητας
Βούτυρο
Μείγμα 1ης επάλειψης
200 γρ. μαγιονέζα
50 γρ. μουστάρδα Dijon
Μείγμα 2ης επάλειψης
50 γρ. πελτέ
50 γρ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Αλείφουμε τις μισές φέτες ψωμί με το μείγμα 1ης επάλειψης. Τοποθετούμε σε κάθε φέτα 2 φέτες γραβιέρα και 4 φέτες ζαμπόν.
Αλείφουμε τις υπόλοιπες φέτες ψωμί με το μείγμα 2ης επάλειψης. Κλείνουμε τα toast.
Ψήνουμε σε τηγάνι , αφού βουτυρώσουμε το ψωμί εξωτερικά και σερβίρουμε ζεστά.
Υλικά
8 φέτες ψωμί του toast χωρίς κόρα
8 φέτες τυρί γραβιέρα
16 φέτες ζαμπόν καλής ποιότητας
Βούτυρο
Μείγμα 1ης επάλειψης
200 γρ. μαγιονέζα
50 γρ. μουστάρδα Dijon
Μείγμα 2ης επάλειψης
50 γρ. πελτέ
50 γρ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Αλείφουμε τις μισές φέτες ψωμί με το μείγμα 1ης επάλειψης. Τοποθετούμε σε κάθε φέτα 2 φέτες γραβιέρα και 4 φέτες ζαμπόν.
Αλείφουμε τις υπόλοιπες φέτες ψωμί με το μείγμα 2ης επάλειψης. Κλείνουμε τα toast.
Ψήνουμε σε τηγάνι , αφού βουτυρώσουμε το ψωμί εξωτερικά και σερβίρουμε ζεστά.
Info
Abovo Restaurant, Τσακάλωφ 18, Κολωνάκι, τηλ. 210 3388838
Ωράριο: Δευτέρα – Κυριακή: 11:00 – 00:30 (ωράριο κουζίνας: 11:00 – 17:00 & 19:00 – 00:00)
www.abovo-restaurant.gr
Ωράριο: Δευτέρα – Κυριακή: 11:00 – 00:30 (ωράριο κουζίνας: 11:00 – 17:00 & 19:00 – 00:00)
www.abovo-restaurant.gr