Ένα ζήτημα που απασχολεί πάντα τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των παιδιών της προσχολικης ηλικίας.
Τι θα μπορούσε να γνωρίζει ήδη ένα παιδί, πριν την είσοδο του στο νηπιαγωγείο, όσον αφορά την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της προσωπικότητάς του, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πάντα τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των παιδιών της προσχολικης ηλικίας.
Ας καταθέσω λοιπόν και τη δική μου άποψη επί του θέματος, μέσα από την προσωπική μου εμπειρία (ως εκπαιδευτικός και μητέρα), σχετικά με το τί αναλογεί στην οικογένεια να έχει καλλιεργήσει στο παιδί πριν την είσοδό του στο νηπιαγωγείο. Απλά πράγματα. Εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που όμως κάνουν τη διαφορά και προσφέρουν τα μέγιστα στην εκπαιδευτική διαδικασία!
(Να ξεκαθαρίσω εδώ ότι μιλώ σε γενικές γραμμές και λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαίτερες και μοναδικές συνθήκες που διέπουν την κάθε οικογένεια και τα μέλη της.
Κάθε οικογένεια είναι μοναδική. Κάθε παιδί είναι μοναδικό. Κάθε γονιός είναι μοναδικός, με το αμετακίνητο δικαίωμα να αναθρέψει το παιδί του σύμφωνα με τα πρότυπα που αυτός/αυτή επιθυμεί. Όσα ακολουθούν είναι η προσωπική μου εκτίμηση για τα όσα μπορεί να μάθει ένα παιδί από την οικογένεια του σύμφωνα με τα, κατα μέσο όρο, στάδια της ανάπτυξής του, την απλή κοινή λογική κι εφόσον δεν συντρέχουν ακραίες, δυσμενείς ή ειδικές συνθήκες. Και χωρίς, σε καμία περίπτωση, αυτό να σημαίνει ότι αν σε ένα παιδί δεν έχουν καλλιεργηθεί όλα τα παρακάτω από την οικογένεια του, θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα με την είσοδο του στο νηπιαγωγείο. Η αγκαλιά του νηπιαγωγείου είναι μεγάλη και ανοιχτή, και προσαρμόζεται κάθε σχολική χρονιά στις ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των παιδιών).
Τί αναλογεί στην οικογένεια να έχει καλλιεργήσει στο παιδί πριν την είσοδό του στο νηπιαγωγείο;
Διάβασε περισσότερα στο TheMamagers.gr