Η on-line πλατφόρμα κρατήσεων The Fork και το πρακτορείο NellyRodi που ειδικεύεται στην καινοτομία και στις τάσεις αποκαλύπτουν όσα θα γοητεύσουν τους foodies.
Στην αυγή του 2024, το TheFork και η NellyRodi προέβλεψαν τις σημαντικότερες τάσεις της χρονιάς που ερχόταν. Ένα χρόνο αργότερα, είναι σαφές ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα κρατήσεων και το πρακτορείο είχαν δίκιο. Η βρετανική κουζίνα, οι καυτερές σάλτσες και η μανία με τα ντόνατ κυριάρχησαν την χρονιά που αποχαιρετούμε σε λίγο. Τώρα το δίδυμο αποκαλύπτει όσα έρχονται το 2025: ολιστικές εμπειρίες, fast good και ηθικές επιλογές βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των εστιατορίων.
Fast food, fast good
Σε έναν κόσμο που οι 24 ώρες δεν είναι αρκετές, τα πάντα πρέπει να ακολουθούν τον ρυθμό των πόλεων. Έτσι, τα Tasting menus ετοιμάζονται στα καλά εστιατόρια μέσα σε μια ώρα (!), το street food συνεχίζει να βασιλεύει με τους πάγκους και τις καντίνες να αυξάνονται σε κάθε μητρόπολη, ενώ παράλληλα η Generation Z κάνει το ντεμπούτο της στη γαστρονομική σκηνή.
Ποιο πιάτο καθρεφτίζει την τάση; Ένα κομμάτι νεοϋρκέζικης πίτσας που παίρνουμε στο χέρι. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο κομμάτι πίτσας, με λεπτή και τραγανή ζύμη που κερδίζει έδαφος ακόμη και στο Παρίσι.

Ποια γεύση θα κυριαρχήσει το 2025;
Η γλυκό-πικάντικη! Ποια; Κι όμως. Πρόκειται για έναν έναν συνδυασμό πικάντικων και γλυκών γεύσεων από την Ασία που "εισβάλλουν" από τις ασιάτικες κουζίνες. Ξανά η γενιά Z, καταρρίπτει κάθε μύθο: είναι εκείνοι που δεν διστάζουν να τρώνε παγωτό με πατάτες τηγανιτές και να πίνουν μιλκσέικ με μπέικον.
"Κράτηση για έναν παρακαλώ"
Τα ταμπού διαλύονται ένα- ένα. Κι αν κάποτε ντρεπόμασταν να βγούμε για φαγητό μόνοι μας, τώρα φαίνεται πως δεν ισχύει. Την προηγούμενη χρονιά το TheFork κατέγραψε 18% αύξηση στις σόλο κρατήσεις. Τα "solo dates" όπως λέγονται είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην generation Z, τόσο που τα εστιατόρια αρχίζουν να δημιουργούν γωνιές για όσους θέλουν να βγουν μόνοι.

Εμπειρίες 360°
Έχετε ακούσει ποτέ για τη νευροαισθητική; Το 2025, αυτός ο κλάδος, ο οποίος μελετά την αισθητική αντίληψη της τέχνης και της μουσικής, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού εστιατορίων. Από τον σχεδιασμό της τραπεζαρίας μέχρι τον φωτισμό της, από τους ήχους μέχρι τα χρώματά, τα πάντα θα είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν μια εμπειρία στην οποία η ευεξία θα προέχει.
Και τι γίνεται με το φαγητό; Στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης της τέχνης της ζωής, η γαλακτοζύμωση συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον, με την εμφάνιση, για παράδειγμα, του καπνιστού ξυδιού. Η τάση αυτή βλέπει επίσης την επιστροφή μανιταριών και νέων υγιεινών καρυκευμάτων, όπως το ιαπωνικό furikake, που παρασκευάζεται από φύκια, ψάρια, αποξηραμένα βότανα, σουσάμι, αλάτι και ζάχαρη.
Επιστροφή στα βασικά
Το έτος 2025 σηματοδοτεί επίσης την επιστροφή στα βασικά, υποστηρίζοντας την απλότητα ως υπέρμαχο της κλιματικής αλλαγής και του σεβασμού στο περιβάλλον. Μικρότερα μενού, εποχικότητα, διαφάνεια και ηθική στην παραγωγή των προϊόντων γίνονται οι χρυσοί κανόνες της κουζίνας. Η επιστροφή στα βασικά συμπεριλαμβάνει και την αναβίωση της παραδοσιακής γαστρονομίας κάθε τόπου, καθώς βασιζόταν στα τοπικά προϊόντα και στην στήριξη των τοπικών παραγωγών.