Το γνωστό pop- up food truck Po’ Boys έγινε κανονικό μαγαζί και φέρνει την αυθεντική BBQ κουλτούρα του Αμερικανικού Νότου στου Ψυρρή.
Η αλήθεια είναι πως όταν ένα ήδη γνωστό "brand" (ας μου επιτραπεί ο όρος) γίνει μαγαζί, πάντα από την πρώτη στιγμή που θα ανοίξει τις πόρτες του ο κόσμος θα το τιμήσει, αφού ξέρει ήδη με τι έχει να κάνει. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για τα υπερ-λαχταριστά σιγο-καπνισμένα καλούδια του Po’ Boys, που κατέκτησε την καρδιά μας για πρώτη φορά ως pop-up food truck στο Food Market της πλατείας Κοτζιά το 2016. Από τότε σε όποιο food festival και εάν εμφανίστηκε, το φαγητό του έγινε ανάρπαστο.

Με τούτα και με εκείνα οι δύο εμπνευστές του και αγαπημένα μας ονόματα της γεύσης από το πολυσύχναστο και πάντα επίκαιρο Mama Roux, ο σεφ Βασίλης Σπόρος και ο ιδιοκτήτης John Higgins, ένωσαν τις δυνάμεις τους και τις ειδικότητές τους ο καθένας και έφτιαξαν το Po’ Boys, το πρώτο αυθεντικό νοτιοαμερικάνικο BBQ στην πόλη.

To Po’ Boys, θέλω να δηλώσω απερίφραστα πριν πω το οτιδήποτε άλλο, σου ανοίγει τη διάθεση, καλά και την όρεξη δεν το συζητώ, αλλά και τη διάθεση. Είναι ανοικτό γύρω γύρω και φαίνεται πως φτιάχτηκε με αγάπη για να υπηρετήσει την πιο street food εκδοχή που μπορεί να έχει ένα εστιατόριο. Πάνω στα τραπέζια έχει όμορφες γλαστρούλες με λουλούδια και φράουλες (όχι δεν κάνω πλάκα), τις οποίες καλλιεργεί ο πεθερός του σεφ και δεν μπορείς να φανταστείς το άρωμα που βγάζουν. Στη μία άκρη του δε έχει τη "μουσική σκηνή" (ας μου επιτραπεί ξανά ο όρος παρακαλώ), όπου κάθε Πέμπτη φιλοξενούνται jazz bands παίζοντας μουσικές Νέας Ορλεάνης και το μαγαζί μου είπαν φίλοι που έτυχε να βρεθούν εκεί "παίρνει φωτιά"! Σε αυτά τα lives δε το πράγμα γίνεται ακόμη πιο street food λογικής και το όλο concept είναι σαν να συμμετέχεις σε ένα μεγάλο πάρτι.

Πέρα λοιπόν από τις Πέμπτες, που για εμένα είναι must, πάμε στην κανονική ροή του προγράμματος: εδώ θα δοκιμάσεις για πρώτη φορά στη χώρα μας αυθεντικό southern BBQ και αληθινά σιγο-καπνισμένα low and slow κρεατικά. Όποιος είχε τύχει να βρεθεί στο Mama Roux που είχε ανοίξει για λίγο στη Γλυφάδα σίγουρα καταλαβαίνει τι εννοώ, όμως εδώ στο Po’ Boys το θέμα έχει τελειοποιηθεί! Brisket, Short Ribs, Spare Ribs, Crispy Pork Belly, Pulled Pork και λοιπά σιγο-καπνίζονται στον σχεδιασμένο από το Βασίλη Σπόρο και κατασκευασμένο ειδικά για το μαγαζί custom offset smoker σε θερμοκρασία 120οC για τουλάχιστον 8 ώρες και μετά μπαίνουν σε αφράτα ψωμάκια burger ή sandwich ή σε πιατέλες και συνοδεύονται από όλα αυτά τα σωστά συνοδευτικά που χρειάζεσαι για να τα απολαύσεις, όπως τέλεια πατατοσαλάτα ή τηγανητές πατατούλες και glaze sauce. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ξεκινήσαμε με την Gumbo Soup, που όπως μας ενημέρωσε ο Βασίλης είναι ένα από τα best seller τους μέχρι στιγμής. Και καταλαβαίνω εύκολα γιατί, καθώς αυτή η αφρικανικής καταγωγής σούπα, που έχει μέσα μεταξύ άλλων κοτόπουλο, κρεμμύδι, σέλερι, γαρίδες, θυμάρι, λουκάνικο Andouille (θα σου πω παρακάτω τι είναι αυτό), και άλλα πολλά, έχει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και γεμάτη γεύση, με πολλές εντάσεις, την οποία θα την απολάμβανα με άνεση χειμώνα-καλοκαίρι.

Μετά περάσαμε σε δύο πιάτα πολύ κλασσικά και comfort μεν, σε φανταστικές εκτελέσεις δε. Η Caesar Salad, που όσο και εάν έχει πολυφορεθεί γενικά παραμένει μία από τις πιο αγαπημένες μου σαλάτες σε κάθε της εκδοχή, εδώ σερβίρεται με γαλοπούλα -όχι μην τρομάζεις είναι απίστευτα τρυφερή και πεντανόστιμη- μαγειρεμένη στους 72οC.

Και το Po’ Mac ’n’ Cheese, που δεν θα υπερβάλω αν πω πως είναι από τα πιο απολαυστικά comfort πιάτα που θα βρεις αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την πόλη. Είμαι ικανή να ξαναέρθω μόνο και μόνο για την πληθωρική, βουτυράτη, υπερ-τυρένια, βελούδινα νόστιμη γεύση που είχε η κάθε μπουκιά.

Σειρά είχαν τα Korean Pulled Pork Tacos, όπου μαλακές τορτίγιες καλαμποκιού αγκάλιαζαν στοργικά τέλεια μαλακή σιγοκαπνισμένη χοιρινή σπάλα ξεψαχνισμένη σε λεπτές ίνες με μία τόσο όσο καυτερή μαγιονέζα Korean-friendly και διάφορα ακόμη μυρωδικά.

Τα Spare Ribs πληθωρικά και ξερο-ψημένα (μην σε μπερδεύει το ροζ χρώμα που θα δεις στο εσωτερικό τους, δεν είναι under-cooked, κάθε άλλο, απλώς αυτό το χρώμα προκύπτει από το κάπνισμα, που εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην αυθεντική του μορφή) έρχονται μαζί με μεστή πατατοσαλάτα ή πατάτες τηγανητές, χειροποίητες πίκλες και bourbon glaze.

Και κάπου εδώ θέλω να κάνω μία παύση μικρή και να μιλήσω για την Apple Coleslaw, που είναι από τις λίγες φορές που μου άρεσε τόσο πολύ σε μαγαζί, ακριβώς γιατί δεν έχει αυτήν την φουλ-μαγιονέζα βαριά γεύση, αλλά μία πιο ντελικάτη νότα που μάλλον οφείλεται στο ξινόμηλο στο οποίο βασίζεται η σος της.

Last but not least, το Brisket Burger σε αφράτο ψωμάκι που δικαίως αποτελεί ένα από τα πρώτα σε ζήτηση πιάτα εδώ,

αλλά και το παραδοσιακό χειροποίητο λουκάνικο Andouille που φτιάχνεται με μία μυστική συνταγή που έφερε ο Βασίλης από τη Ν. Ορλεάνη και είναι τόσο όσο πρέπει καυτερό και τόσο όσο πρέπει πληθωρικό σε γεύση.

Στα γλυκά μη χάσεις τα beignets (λουκουμάδες αλά Νέα Ορλεάνη) με πραλίνα φουντουκιού, αλλά και το sandwich brownie με παγωτό, που μάλλον θέλει δύο κουτάλια για να ηττηθεί! Κάπου εδώ πρέπει να σημειώσω πως η μπύρα έχει ξεχωριστή θέση στο menu του Po’ Boys με 40 ετικέτες από τις καλύτερες ελληνικές μικροζυθοποιίες μαζί με διακεκριμένες guest εμφανίσεις από το εξωτερικό και οργανωμένο food pairing.
Δύο λόγια για το όνομα. Το Po'Boy, είναι ένα παραδοσιακό sandwich με καταγωγή από τη Λουιζιάνα. Η πιο διάσημη εκδοχή για την προέλευση του ονόματος, μας ταξιδεύει στη Νέα Ορλεάνη του 1929, όπου τα εστιατόρια συνήθιζαν να ταίζουν τους απεργούς του Τραμ, στους οποίους αναφέρονταν ως poor boys, με αντίστοιχα sandwich. Στη τοπική διάλεκτο το "poor boys” έγινε κατευθείαν Po'boys και 'βάπτισε' το είδος αυτό του sandwich, από τότε.
Που; Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information