Διανύουμε αδιαμφισβήτητα τη "Χρυσή Περίοδο" της ιταλικής κουζίνας. Vittoria Gati και Cardinale πρωταγωνιστούν στο Vol.1 αυτού του mini αφιερώματος με άρωμα Ιταλίας
Αν υπήρχε η "χρονιά της ιταλικής κουζίνας", όπως λέμε "η χρονιά του φιδιού" στο κινεζικό ωροσκόπιο, αυτή νομίζω πως είναι μακράν η φετινή. Και επειδή από ζώδια δεν ξέρω, ας μιλήσουμε για φαγητό, που όπως και να το κάνεις, κάτι παραπάνω μπορώ να πω. Η ιταλική κουζίνα είναι μία από τις πιο αγαπημένες μου και, ακριβώς επειδή νομίζω πως μόνο στη μειοψηφία δεν ανήκω, οι νέες αφίξεις και οι ανανεώσεις στο κεφάλαιο αυτό φέτος συζητιούνται πολύ στην πόλη. Σήμερα θα μιλήσουμε για δύο συγκεκριμένα εστιατόρια ιταλικής κουζίνας, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς για διαφορετικούς -και άκρως γευστικούς- λόγους το καθένα, αλλά σύντομα θα ακολουθήσει και το Vol.2 με ακόμη περισσότερες αφίξεις και επιλογές.

Η Νέα Εποχή του Vittoria Gati
Το πανέμορφο Vittoria Gati της οικογένειας Παπακώστα άνοιξε πέρσι τις πόρτες του στη Γλυφάδα και κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον όλων μας, αφού οι συνειρμοί με το εμβληματικό Casa di Pasta ήταν κάτι παραπάνω από εύλογοι και αυτονόητοι. Φέτος, μέσα στο καλοκαίρι μία ηχηρή συνεργασία ήρθε να ανεβάσει το βαθμό ενδιαφέροντος και να δώσει ένα μενού από τα καλύτερα που θα δοκιμάσεις φέτος στην πόλη.

Ο Νίκος Καραθάνος ένωσε τις δυνάμεις του με το Γιώργο Παπακώστα και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό. Δεν θα σου πω εδώ πολλά για την ίδια τη συνεργασία και τη φιλοσοφία της κουζίνας, αφού στο προσεχές τεύχος της Madame Figaro θα βρεις μία πολύ ενδιαφέρουσα από κοινού συνέντευξη των δύο σεφ που αναλύουν με λεπτομέρεια όλα τα παραπάνω, αλλά θα περιοριστώ στο να σου πω πως ο (βραβευμένος με 1 αστέρι Michelin κατά τη θητεία του στη Hytra) Νίκος Καραθάνος βρίσκεται σε τρελό δημιουργικό πυρετό και δείχνει να διανύει την καλύτερη του φάση. Όλα τα πιάτα που δοκίμασα ήταν εξαιρετικά (με το "ε" κεφαλαίο), αλλά τα δύο παρακάτω είναι απόλυτο must, χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Η Burrata επιβεβαιώνει το γνωστό λεγόμενο περί της μαγειρικής διανοίας που λάμπει δια της απλότητας. Αυτό το πιάτο φέρνει κοντά την ιταλική φινέτσα με τον ελληνικό γευστικό πλούτο και είναι σαν να κλείνει μέσα του όλη τη φρεσκάδα του καλοκαιριού σε κάθε μπουκιά: ιταλική mozzarella, πολύχρωμα τοματίνια απευθείας από το ιδιόκτητο κτήμα της οικογένειας Παπακώστα στα νότια προάστια, νερό τομάτας και νερό από αγγούρι μαζί με φρεσκοψημένο ψωμί του ονείρου από τον ξυλόφουρνο. Εντάξει, δεν περιγράφω άλλο.
Η Casarecce e Anguilla είναι για εμένα ένα πιάτο που φέτος θα συζητηθεί πολύ, γιατί στέκεται ακριβώς πάνω στη λεπτή κόκκινη γραμμή μεταξύ του comfort και του creative. Ένα πιάτο συγκλονιστικά νόστιμο με στοιχεία ψυχεδέλειας (όπως γελώντας μου το χαρακτήρισε ο Νίκος ως ψυχεδελικό) που boostάρουν το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζει τόσο στη σύλληψη όσο και στην εκτέλεση: χειροποίητά ζυμαρικά, καπνιστό χέλι τυλιγμένο σε λαρδί, κρέμα παρμεζάνας και σος κόκκινης πιπεριάς. Η νέα comfort-creative cuisine στην πιο γνήσια αποτύπωσή της. Τα υπόλοιπα και άκρως φανταστικά θα σε αφήσω να τα ανακαλύψεις στη Madame Figaro που κυκλοφορεί στις 29 του μήνα, καθώς και φυσικά ιδίοις όμμασι με την επίσκεψή σου στο πραγματικά υπέροχο Vittoria Gati.
Info:
Πλ. Νυμφών 1, Γλυφάδα, τηλ. 21 0894 4491
Το Ολοκαίνουριο Cardinale
Μία από τις πιο πολυσυζητημένες νέες αφίξεις στο κεφάλαιο "ιταλική κουζίνα", αλλά και γενικότερα, αποτελεί το μόλις 2 μηνών Cardinale στη Μητροπόλεως. Ένα εστιατόριο πραγματικά υπέροχο στην όψη και εξίσου δυνατό στη γεύση, που εύκολα θα κάνεις all-day στέκι σου στο κέντρο της Αθήνας, αφού η Φωτεινή Παντζιά (βλ. By the Glass) ξέρει πραγματικά τι είναι αυτό που χρειάζεται ένα μαγαζί για να θέλεις να βρίσκεσαι εκεί ξανά και ξανά. Η Φωτεινή λοιπόν έδωσε τα χέρια με τον επίσης πολύ έμπειρο Κωστή Βλασόπουλο (βλ. Δια Ταύτα) και μαζί παρέδωσαν τα ηνία της κουζίνας στο ικανότατο και πολύπλευρο Κώστα Τσίγκα. Πριν μπω στις γευστικές λεπτομέρειες, που με κέρδισαν άνευ όρων και θα με κάνουν να βρεθώ άμεσα ξανά και ξανά στα ψηλά άνετα σκαμπό μπροστά στην μεγάλη τζαμαρία και δίπλα στον ξυλόφουρνο, που σου δίνουν την αίσθηση πως είσαι ένα με τον έξω κόσμο ενώ απολαμβάνεις το φαγητό και το κρασί σου, ή στη φινετσάτη σάλα του με τις σωστές αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών, προσφέροντας την απαραίτητη διακριτικότητα που θέλεις σε κάθε εστιατόριο, να σου πω πως το Cardinale ανοίγει κάθε μέρα από το πρωί με πολύ καλό καφέ και πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις σε breakfast και brunch και συνεχίζει μέχρι πολύ αργά το βράδυ με μία πολύ δυνατή κάρτα, αντιπροσωπευτική της γνήσιας ιταλικής νοστιμιάς. Επίσης να σου πω πως το κτήριο είναι ένα πραγματικό κόσμημα και το "διαμπερές" εσωτερικό, που βγαίνει πίσω σε μία κρυμμένη αυλή-πεζόδρομο με όμορφα τραπέζια και φυτά, σε κερδίζει με την φιλόξενη, φινετσάτη και οικεία αύρα του.

Στο θέμα κρασί καταλαβαίνεις εκ προοιμίου πως με τη Φωτεινή Παντζιά στην εξίσωση τα πράγματα δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν ενδιαφέρον. Μία υπέροχη walk-in κάβα με περισσότερες από 80 ετικέτες από τον ιταλικό κυρίως, αλλά και τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, 15 εκ των οποίων σερβίρονται ήδη και σε ποτήρι. Τα νούμερα αυτά έχουν ανοδική τάση, αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του. Δίπλα ακριβώς στην κάβα ετοιμάζεται και ένα μίνι deli με τυριά και αλλαντικά, τα οποία επί του παρόντος θα είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση, αλλά στην πορεία δεν αποκλείεται να μπορείς να τα πάρεις και σπίτι σου.

Στο θέμα φαγητό τώρα οι επιλογές είναι πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, με το Crostino και το Mozzarella Bar section του καταλόγου να με έχουν ενθουσιάσει από την πρώτη ματιά και να με έχουν ήδη κάνει να με φαντάζομαι να απολαμβάνω το κρασί μου με τη συνοδεία μία επιλογής των παραπάνω σε συχνές after office χαλαρές εξόδους. Θέλω όμως να μείνω λίγο στο θέμα ψωμί και ζύμη, καθώς η νοστιμιά τους εδώ είναι απίστευτη. Το ζυμάρι της πίτσας του Κώστα Τσίγκα είναι ωρίμανσης 5 ημερών, έχει μέσα μαύρη μπύρα και σίκαλη και δεν παίζεται. Η κόκκινη πίτσα με αντζούγια και mozzarella και η λευκή με κρέμα από φιστίκι Αιγίνης και μορταδέλα είναι και οι δύο must-order, αρκεί να καταφέρεις να σταματήσεις να τρως τη ζεστή focaccia του ονείρου που έρχεται στην αρχή, ώστε να καταφέρεις να περάσεις στο παρασύνθημα.

Στην ίδια εθιστική κατηγορία θα βρεις και τα Frittatine di Pasta, που είναι φρέσκα tortelonni γεμιστά με ρικότα και τηγανισμένα που σερβίρονται με σος fonduta (η ιταλική εκδοχή του γνωστού μας fondue),
αλλά και την Pancetta Affumigata, που είναι αυγό ποσέ, μαζί με χειροποίητη τραγανή πανσέτα μαζί με σος από καρμπονάρα. Εντάξει κάθε μέρα να το τρως αυτό το πιάτο δεν θα το βαρεθείς ποτέ. Last but not least, τα Tortelonni al ragout Bolognese με κρεμώδη burrata να παίζει σε κεντρική και καταλυτική θέση μπορούν να αποτελέσουν και με το παραπάνω επαρκή comfort συνθήκη για να βρεθείς ξανά στο ολοκαίνουριο Cardinale.
Info: Μητροπόλεως 38, Σύνταγμα, 2103314397
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information