top article

Η Costa Navarino είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα κορυφαία destination resorts της χώρας μας, αφού είναι απόλυτα ταυτισμένη με την υψηλού επιπέδου φιλοξενία και την απόλυτη χαλάρωση σε κάθε επίπεδο. Στις τεράστιες καταπράσινες εκτάσεις της, στα πολύχρωμα από λουλούδια μονοπάτια της, στα υπερπολυτελή δωμάτια, τις σουίτες και τις βίλλες της, στις εξωτικές πισίνες της, στις μαγικές εγκαταστάσεις της, στις ατελείωτες αμμουδιές της, στα κορυφαία γήπεδα του γκολφ της, στο πρωτοποριακό (και τεράστιο!) spa της, στον παραμυθένιο παιδικό κόσμο της, κάθε άνθρωπος, κάθε προτίμησης και κάθε ηλικίας μπορεί να βιώσει την πιο μοναδική εμπειρία διακοπών, σε ένα σύμπαν όπου όλα είναι φροντισμένα στην εντέλεια για εκείνον, πριν ο ίδιος καν να γνωρίζει τι είναι αυτό που λαχταρά η ψυχή του. Φυσικά, ο παράγοντας της γεύσης δεν θα μπορούσε παρά να παίζει το δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το μαγικό παζλ εμπειριών… άλλωστε τι αξία θα είχαν οι διακοπές μας χωρίς κορυφαία πιάτα και έντονες γευστικές συγκινήσεις; 

#Tidbits *: Η πιο γευστική βόλτα στην Costa Navarino

Η Costa Navarino διαθέτει 21 εστιατόρια, bars και lounges, και φυσικά είναι αδύνατον να τα δεις όλα σε μία επίσκεψη. Όμως καθένα βάζει το δικό του μικρότερο ή μεγαλύτερο λιθαράκι στη συνολική γαστρονομική εμπειρία, που είναι εφάμιλλη του ονόματος του iconic resort και πραγματικά σε αφήνει πάντα με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη. Πριν ξεκινήσουμε με την προσωπική μου επιλογή πιάτων από τα εστιατόρια που είχα τη χαρά να επισκεφθώ, θέλω να σου πω πολύ συνοπτικά λίγα πράγματα για τη γεύση και την Costa Navarino. Θέλω να τονίσω λοιπόν πως εδώ ήταν ένα από τα πρώτα μέρη στη χώρα μας (εάν όχι και το πρώτο) που έγινε πράξη η Farm-to-Table φιλοσοφία και η 100-mile-cuisine τάση, way before it was cool. Η αξιοποίηση των τεράστιων εκτάσεων με αμπελώνες, η διατήρηση των αιωνόβιων ελαιώνων (όποιο δέντρο χρειάστηκε να μετακινηθεί, μεταφυτεύθηκε σε άλλο σημείο), οι λαχανόκηποι με τα κάθε λογής κηπευτικά, αρωματικά και λαχανικά, η στενή συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς (πολλοί εκ των οποίων καλλιεργούν αποκλειστικά για το resort συγκεκριμένες ποικιλίες) είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που κάνουν την Costa Navarino να πρωτοπορεί γαστρονομικά, ενώ η σταθερή επιλογή κορυφαίων σεφ για τα ηνία των εστιατορίων απογειώνει το όλο εγχείρημα. 

Costa Navarino

Φέτος λοιπόν στην επίσκεψή μου στο πανέμορφο resort είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τέσσερα διαφορετικά εστιατόρια και θα σου μιλήσω γι’ αυτά με τη σειρά που τα είδα, ενώ θα σου παρουσιάσω τα δύο κορυφαία για εμένα πιάτα από το καθένα! Πρώτο λοιπόν, το πανέμορφο Barbouni (κεντρική φωτογραφία), ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εστιατόρια της Costa Navarino, τόσο λόγω του γεγονότος πως βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στην άμμο όσο και λόγω του σχεδιασμού του από τους K-Studio και της αέρινης οροφής του που το έκανε viral στο Instagram με εκατομμύρια views από όλο τον κόσμο. Νέος "καπετάνιος" λοιπόν φέτος εδώ ο σεφ Παναγιώτης Τζιουρτζιούμης παρουσιάζει ένα ολοκαίνουριο μενού με γεύσεις φυσικά κυρίως από τη θάλασσα να σε παρασύρουν σε απόλυτο mood διακοπών. Πολλά και ενδιαφέροντα πιάτα πέρασαν από μπροστά μας και για εμένα οι μεγάλοι νικητές ήταν:

Costa Navarino

Το Μεσογειακό Ceviche Μαγιάτικο με πράσινο μήλο, ραπανάκι, αλμύρα, αβοκάντο και πράσινο τσίλι. Ένα πιάτο με μαγικές οξύτητες και τέλειες ισορροπίες, νόστιμο μέχρι την τελευταία σταγόνα από το μαγικό ζουμί που ερίζαμε για το ποιος θα πρωτομαζέψει με το κουτάλι πια, και τόσο φρέσκο και δροσερό όσο το ίδιο το ελληνικό καλοκαίρι. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly)

Το άκρως φωτογενές στο μάτι και άκρως λαχταριστό στο στόμα Κριθαράκι με Καραβίδες, ούζο, σαφράν και μία ελαφριά bisque θαλασσινών. Ένα πιάτο με εκλεπτυσμένα comfort χαρακτήρα, εξαιρετικό δέσιμο στο χύλωμα και τόσο όσο χρειάζεται για την παραλία πληθωρική θαλασσινή γεύση. 

Costa Navarino

Το ίδιο βράδυ βρεθήκαμε ανάμεσα στις "λίμνες" του Romanos και με soundtrack τις φωνές από τα πολλά βατράχια (ναι αλήθεια!) που ζουν ευτυχισμένα εκεί να συνοδεύουν το δείπνο μας δοκιμάσαμε τις γεύσεις του Perovino, του οποίου το μενού ανήκει στον executive chef του Navarino Dunes Θανάση Καραθανάση. Προσωπικά βρήκα εξαιρετική ιδέα την όλη φιλοσοφία του αρκετά νέου αυτού εστιατορίου (αν θυμάμαι καλά, μας είπαν πως λειτούργησε πέρσι για μόλις 2 μήνες, οπότε φέτος ουσιαστικά ξεκινά δυναμικά), που υπηρετεί τη λογική family style και θυμίζει κάτι από τα παλιά Κυριακάτικα τραπέζια στο σπίτι της γιαγιάς. Ένα concept που νομίζω θα αγαπηθεί εξίσου από τους ξένους που είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν και από τους Έλληνες που σίγουρα το νοσταλγούν. 

Costa Navarino

Εδώ θα ήθελα να σου μιλήσω για τις φανταστικές σαλάτες, αλλά δεν θα το κάνω, γιατί κυριακάτικο τραπέζι δεν σημαίνει αυτό. Θα σου πω λοιπόν για τα αφράτα Κεφτεδάκια με τη σάλτσα λιαστής τομάτας, το τραγανό φύλλο, το γλυκό του κουταλιού τοματίνι και το βολάκι Άνδρου. Ένα πιάτο που μιλά κατευθείαν στα πιο νοσταλγικά γευστικά σου κύτταρα. 

Costa Navarino

Και για το υπέροχα μελωμένο αργοψημένο Κότσι Αρνάκι με φρικασέ μανιταριών, σπανάκι και αυγολέμονο. Εάν αυτό το πιάτο δεν ήταν το τελευταίο μετά από μακρά σειρά άλλων πιάτων, θα το είχα πάρει μπροστά μου και δεν θα είχα αφήσει μπουκιά για άλλον άνθρωπο. Ξεκάθαρα πράγματα. 

Costa Navarino

Τρίτο σε σειρά, αλλά όχι σε προτίμηση στην καρδιά μου, ήταν το εστιατόριο Kooc Taverna Secrets, όπου φέτος συναντούμε τον εξαιρετικό σεφ και φανταστικά γλυκό άνθρωπο Γιάννη Παρίκο. Τι να πεις τώρα για το Γιάννη, που τα πολυάριθμα βραβεία του δεν είναι καν αρκετά για να περιγράψουν τα μικρά θαύματα που κάνει στην κουζίνα του. Το μενού του εδώ είναι φυσικά ελληνικό αλλά με τεράστια έμφαση στην ντόπια πρώτη ύλη με όλη τη σημασία της φράσης και στις συνταγές της Μεσσηνίας. Τι να σου πω; Πώς σερβίρει γλυκό με παγωτό γιασεμί, που το γιασεμί είναι μαζεμένο από τα παρτέρια που περνάς για να φτάσεις στο εστιατόριο ή ότι οι κολοκυθοανθοί που τυλίγει το μπαρμπούνι του στο παραπάνω πιάτο είναι μαζεμένοι από τον δικό του κήπο; Ότι και να σου πω θα είναι λίγο, οπότε θα αρκεστώ στο να προτείνω τα δύο παρακάτω, που με τεράστια δυσκολία ξεχώρισα από το σύνολο.

Costa Navarino

Το ελληνικό Καλαμάρι Ψητό πάνω σε μους από μοσχοβολιστά γεμιστά και κρέμα φέτας, ενώ δίπλα είχε και δύο μίνι γεμιστά, μία τοματούλα και μία πιπερίτσα. Ξεκάθαρα ένα πιάτο που μιλάει για την Ελλάδα μας, τις θάλασσες, τα χώματα και τη μαγειρική μας κουλτούρα με τον πιο λαχταριστό τρόπο. 

Costa Navarino

Και δεύτερο την Κρεατόπιτα με τέλειο φύλλο και ζουμερό μοσχαράκι, τομάτα κονφί, βασιλικό, καυτερή πιπεριά Φλωρίνης, ξινόγαλο και λάδι δυόσμου. Εντάξει, μαγεία σε μία μπουκιά. Όχι, θα πω και τρίτο πιάτο, δεν μπορώ να κρατηθώ. Το Αυγό Ποσέ παναρισμένο σε panko, με κρέμα πατάτας και άγρια μανιτάρια Ταΰγετου, και φρέσκια τρούφα και Σαν Μιχάλη. Αν φτάσεις μέχρι εκεί και δεν το δοκιμάσεις, να ξέρεις έχασες. 

Costa Navarino

Τελευταίο εστιατόριο το Onuki, που μας φιλοξένησε το τελευταίο βράδυ πριν την αναχώρησή μας. Για τον ιαπωνικό κοσμοπολιτισμό του Onuki έχω γράψει και πριν λίγα χρόνια, όταν ο ταλαντούχος Σταμάτης Σκριάπας είχε πρωτοαναλάβει τα ηνία της κουζίνας, και μπορείς αν θες να φρεσκάρεις τη μνήμη σου εδώ. Στο εστιατόριο με την υπέροχη θέα και τη ζεν ατμόσφαιρα λοιπόν ήπιαμε δροσερά cocktails και ταξιδέψαμε νοερά μέχρι την Ιαπωνία. 

Costa Navarino

Τα Gyoza Dumplings με Black Angus, chili soya sauce και πίκλα αγγουριού ήταν όμορφα και ανάλαφρα, όπως άλλωστε και το Carpaccio Μαγιάτικο που προηγήθηκε με ραπανάκι και παντζάρι.

Costa Navarino

Πολύ καλό και το Wagyu, τέλεια ψημένο, με το χοντρό του αλάτι στην κορυφή να δίνει το tempo σε κάθε γευστική μπουκιά. Η φωτογραφία το αδικεί, αλλά ξέρεις τώρα, αυτό το πιάτο δεν τρώγεται κρύο και θα ήταν πολύ κρίμα να μην το απολαύσουμε στο έπακρο για χάρη μίας ακόμη δυνατής φωτογραφίας!


Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>