top article

Μερικές φορές οι λέξεις δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν το θέαμα. Αυτό ακριβώς το συναίσθημα προκαλούν οι συλλογές του Pierpaolo Piccioli τα τελευταία χρόνια για τον Valentino. Από το πιο "απλό” (και καθόλου απλό στην πραγματικότητα) ready-to-wear, μέχρι το εντυπωσιακό και σχεδόν μεγαλοπρεπές haute couture, ο σχεδιαστής δίνει πάντα τον καλύτερό του εαυτό, κερδίζοντας έτσι διθυραμβικές κριτικές, ακόμα και όταν δεν περπατάει σε ασφαλή μονοπάτια. Όπως αποφάσισε να κάνει και τώρα, μεταφέροντας το show Υψηλής Ραπτικής του οίκου στο Πεκίνο και παρουσιάζοντας μια συλλογή στους "Crazy Rich Asians". Τι σχέση μπορεί να έχει η ιταλική καταγωγή και κληρονομιά του Valentino, και του ίδιου του Piccioli, με την Ανατολή. Από μόνη της η κίνηση αυτή είχε ένα ρίσκο.

Έτσι η ομάδα του Valentino δούλεψε για αρκετό καιρό και "μετακόμισε” για λίγες μέρες στο Πεκίνο, όπου και παρουσιάστηκε χθες η συλλογή Υψηλής Ραπτικής, η οποία ήταν με μια λέξη μαγική. Επρόκειτο για "Italian Couture” και όχι για κάτι που είχε να κάνει με την Κίνα, όπως έσπευσε να εξηγήσει ο ίδιος ο Piccioli, τονίζοντας πως το πιο σημαντικό είναι να κρατήσει κανείς την ταυτότητά του, ιδιαίτερα όταν μετακινείται σε μέρη και αγορές που δεν έχουν σχέση με την αισθητική του. Αυτή είναι και η ουσία του diversity. Το να διατηρεί κανείς αναλλοίωτο αυτό που είναι, δίνει έμφαση στις διαφορές και άρα οδηγεί στην αποδοχή τους. Αν στόχος ήταν η πλήρης αφομοίωση, σίγουρα δεν θα μιλούσαμε για diversity, σωστά;

O Pierpaolo Piccioli μάγεψε τους Crazy Rich Asians

Αυτή τη φορά ο δημιουργός εμπνεύστηκε από την Αναγέννηση που τόσο αγαπάει και που ξεκίνησε άλλωστε από την Ιταλία. Εντυπωσιακά ball gowns και sheath dresses, ένα βέλο με πέρλες σε πολλές εκδοχές -από full face μέχρι φιόγκο- μπροκάρ και απλικέ στοιχεία, συνέθεσαν ένα μεγαλοπρεπές αποτέλεσμα που άλλοτε έμοιαζε με πίνακα ζωγραφικής και άλλοτε με παραμύθι μιας άλλης εποχής. Μοντέλα ντυμένα με φαρδιά παντελόνια και λάμψεις που παραπέμπουν στα 70s και 80s με την πρώτη ματιά και άλλα, καλυμμένα με λουλούδια και βολάν που έμοιαζαν με πλάσματα του δάσους δημιουργούσαν ένα ονειρικό σκηνικό. Όλα αυτά μαζί με βολάν, μετάξι, ταφτά, φιόγκους, απλικέ στοιχεία αλλά και αυτούς τους signature πια δραματικούς όγκους του Piccioli, φτιάχνουν αυτό το αποτέλεσμα που κάνει κάθε κριτική και συζήτηση να μοιάζει μάταιη και χωρίς νόημα.

valentino couture

Ανάμεσα στις δημιουργίες ξεχώρισε ένα φόρεμα που ήταν καλυμμένο με φιόγκους και που χρειάστηκε 350 μέτρα υφάσματος προκειμένου να δημιουργηθεί, αλλά και ένα άλλο από κατακόκκινο τούλι, γεμάτο πλούσια βολάν, το οποίο είναι αποτέλεσμα 1300 εργατοωρών. Για το πιο λαμπερό -κυριολεκτικά- κομμάτι της πασαρέλας χρησιμοποιήθηκαν 32 χιλιάδες παγιέτες. Να προσθέσουμε σε όλα αυτά και το σύνολο με το μακρύ παλτό και το παντελόνι, που ήταν στην ουσία ένα patchwork σχέδιο από οκτώ διαφορετικά υλικά που δημιούργησαν ένα μοτίβο σε τρεις διαφορετικές εκδοχές και που χρειάστηκε περίπου έξι μήνες για να φτάσει στην τελική του μορφή. Μάλλον μετά από όλα αυτά είναι σαφές ότι το #ValentinoDayDream έγινε πραγματικότητα.

H ασιατική αγορά έχει ήδη αγαπήσει τον Valentino. Γι' αυτό άλλωστε ο οίκος αποφάσισε να λανσάρει μια capsule συλλογή σχεδιασμένη αποκλειστικά για την κινεζική αγορά, την οποία λάνσαρε λίγες μέρες πριν το show, στο flagship κατάστημά του στο Πεκίνο. Μετά από αυτή την πασαρέλα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του οίκου με τους Ασιάτες έγινε ακόμα πιο στενή και, ποιος ξέρει, μπορεί να αποτελέσει και πηγή έμπνευσης για τον Piccioli για μια συλλογή που θα διαφέρει πολύ από αυτές που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα.

Ιούλιος 2018

>