top article

Κατά διαστήματα, οι σχεδιαστές μόδας έχουν δηλώσει σε συνεντεύξεις τους πως η έμπνευση για τη δημιουργία μίας νέας συλλογής μπορεί να έρθει από οπουδήποτε. Από μία απλή στιγμή της καθημερινότητας ή από μία επίσκεψη σε κάποια γκαλερί. Στην περίπτωση της Maria Grazia Chiuri, η έμπνευση για την Haute Couture συλλογή του οίκου Dior για τη σεζόν Φθινόπωρο-Χειμώνας 2022/2023 ήρθε από την επίσκεψη της σχεδιάστριας στο Μουσείο Τεχνών του 21ου αιώνα, Maxxi, που βρίσκεται στην πατρίδα της, δηλαδή τη Ρώμη. Εκεί, η creative director του ιταλικού οίκου ενθουσιάστηκε από το έργο της Ουκρανής καλλιτέχνιδας Olesia Trofymenko, το οποίο είχε αναφορές στις παραδοσιακές φορεσιές της Ουκρανίας.

Μετά από αρκετές συζητήσεις με την καλλιτέχνιδα που ζει στο Κίεβο, η Maria Grazia Chiuri δημιούργησε την Haute Couture συλλογή της για τον οίκο Dior, έχοντας ως σημείο αναφοράς το έργο της Olesia Trofymenko, το οποίο είναι ένα υπερμεγέθες "Tree of Life ή Δέντρο της ζωής". Το εν λόγω έργο κόσμησε μάλιστα τους τοίχους του Musée Rodin, όπου και πραγματοποιήθηκε το show. 

Το ταλέντο της καλλιτέχνιδος ωστόσο δεν ήταν το μόνο που άναψε τη φλόγα της δημιουργίας στην σχεδιάστρια. Το "Δέντρο της Ζωής" ως σύμβολο που ενώνει τον ουρανό με τη γη και είναι αναγνωρίσιμο από πολλούς πολιτισμούς λειτούργησε ως μέσο για να τονίσει το μήνυμα που οραματίστηκε η Maria Grazia Chiuri για τη συλλογή της.

Μέσα από το show του οίκου Dior, η Maria Grazia Chiuri θέλησε αφενός να τονίσει την υποστήριξή της σε μία χώρα, την Ουκρανία, όπου μαίνεται ο πόλεμος, αλλά και να τιμήσει την ιστορία του οίκου που εκπροσωπεί. Αυτή τη φορά με έναν πιο συμβολικό, διακριτικό αλλά εξίσου σημαντικό τρόπο. Ο ιδρυτής του οίκου, Christian Dior ξεκίνησε την καριέρα του στον κόσμο της μόδας μετά το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Τα ρούχα του, τα υφάσματα, οι θηλυκές γραμμές λειτούργησαν ως πηγή θετικής ενέργειας και ελπίδας για τις γυναίκες που έζησαν τη φρικαλεότητα του πολέμου. Ταυτόχρονα, ο πρωτοπόρος της μόδας προσέφερε δουλειά σε μοδίστρες, μοντέλα, προμηθευτές υφασμάτων, περνώντας το μήνυμα πως η ζωή συνεχίζεται.

Ακριβώς αυτό έκανε και η Maria Grazia Chiuri κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συνέχισε να δημιουργεί συλλογές, όχι μόνο για να συνεχιστεί η πορεία του οίκου, αλλά και για να συνεχίσει να υποστηρίζει τη δημιουργική ομάδα και όσους εργάζονται για τον γαλλικό οίκο. Το μήνυμά της λοιπόν για τη νέα Haute Couture συλλογή είναι φιλειρηνικό και σαφές. The show must and will go on.

Όσον αφορά στη συλλογή, όπως κάθε φορά έτσι και τώρα, η Maria Grazia Chiuri τίμησε τις iconic δημιουργίες του Christian Dior, αλλά και όλα όσα εκείνος αγαπούσε και πρέσβευε, ωστόσο με έναν κάπως διαφορετικό τρόπο που μπορούσε να ξεχωρίσει κανείς εάν παρατηρούσε προσεκτικά τα looks. Το Bar jacket ήταν εκεί, μόνο που αυτή τη φορά είχε δημιουργηθεί από πολυτελή δαντέλα με περίτεχνες μικρές πτυχώσεις, ενώ οι διάσημοι κορσέδες του οίκου είχαν πάρει τη μορφή φορέματος. Ένα από τα αγαπημένα στοιχεία του Christian Dior, δηλαδή τα λουλούδια είχαν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στη συλλογή με τη μορφή κεντήματος στα τελειώματα των φορεμάτων, στα crop tops και τα παλτό.

Πώς θα περιγράφαμε τη Haute Couture συλλογή του οίκου Dior; Ρομαντική και σύγχρονη, απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν άποψη και επιθυμούν να την εκφράζουν μέσα από το ντύσιμό τους. Ταυτόχρονα, πρόκειται για μία συλλογή, η οποία έχει δημιουργηθεί με σεβασμό και έχοντας ως βάση τους κανόνες τις υψηλής ραπτικής, ωστόσο περιλαμβάνει δημιουργίες που μπορούν να φορεθούν σε διάφορες περιστάσεις της καθημερινότητας και όχι μόνο στο κόκκινο χαλί. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι πως αποδεικνύει πως η μόδα έχει θέση και είναι μέρος της κοινωνίας, της πραγματικότητας, του "τώρα". Η Maria Grazia Chiuri θέλησε να περάσει το δικό της φιλειρηνικό μήνυμα, χρησιμοποιώντας ένα καθολικά αναγνωρίσιμο σύμβολο, δηλαδή "το Δέντρο της Ζωής", ενώ ταυτόχρονα τίμησε τον τρόπο που ξεκίνησε την καριέρα του ο Christian Dior. Η επιτυχία ήταν δεδομένη.

Το show του οίκου Dior

Φωτογραφίες: Pixel Formula

Τα looks που ξεχωρίσαμε από τη συλλογή 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>