top article

Η συζήτηση περί βιωσιμότητας στο χώρο της ομορφιάς είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, με το clean beauty κίνημα να αποτελεί τη Νο.1 τάση τα τελευταία χρόνια. Πόση πρόοδος έχει γίνει όμως στην πραγματικότητα; Οι έρευνες είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές. Σύμφωνα με το Zero Waste, περισσότερες από 120 δισεκατομμύρια συσκευασίες παράγονται κάθε χρόνο για λογαριασμό της βιομηχανίας της ομορφιάς. Μεγάλο μέρος από αυτές δεν είναι ανακυκλώσιμες, ενώ η πλειονότητα είναι φτιαγμένη από πλαστικό, ένα υλικό που χρειάζεται πάνω από 1000 χρόνια για να διασπαστεί. 

Τα καλά νέα είναι ότι πολλά beauty brands, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης, αλλά και το γεγονός ότι οι καταναλωτές κάνουν ολοένα και πιο συνειδητές επιλογές, προχωρούν σε σημαντικές αλλαγές τόσο στην επιλογή των συστατικών, όσο και των συσκευασιών των προϊόντων τους.

Ακολουθούν μερικές μικρές αλλαγές που μπορείς να κάνεις κι εσύ στη δική σου καθημερινή ρουτίνα περιποίησης και μακιγιάζ για να βοηθήσεις στο χτίσιμο ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος:

Προτίμησε μπάρες σαπουνιών

Οι μπάρες σαπουνιών έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο και σε αντίθεση με τους προγόνους τους είναι πολύ πιο ενυδατικές, ενώ έχουν πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων για την επιδερμίδα. Οι περισσότερες από αυτές πωλούνται "naked" ή σε plastic-free συσκευασίες. 


Επίλεξε supersized συσκευασίες

Τα staple προϊόντα της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης είναι προτιμότερο να αγοράζονται σε μεγάλες "supersized" συσκευασίες, οι οποίες χρησιμοποιούν λιγότερο πλαστικό και καλούν για λιγότερο συχνές αγορές, με αποτέλεσμα να αποτελούν την πιο ecologically-conscious επιλογή.

 

Προτίμησε συσκευασίες από γυαλί ή αλουμίνιο

Η package free επιλογή μπορεί να είναι αδιαμφισβήτητα η πιο οικολογική, ωστόσο δεν είναι πάντα και η πιο εύκολη. Για τις φορές που είναι αδύνατη, επίλεξε συσκευασίες από αλουμίνιο, το μόνο υλικό το οποίο μπορεί να ανακυκλώνεται αέναα. Οι πιθανότητές μάλιστα να ανακυκλωθεί είναι αισθητά πιο υψηλές από άλλα υλικά, με το 55% των συσκευασιών από αλουμίνιο να ανακυκλώνονται σωστά,  ενώ για τα πλαστικά το ποσοστό αυτό αγγίζει μόλις το 5%.

Αντικατάστησε τα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ με τις επαναχρησιμοποιούμενες εκδοχές τους

Τα περισσότερα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ δεν ανακυκλώνονται και λαμβάνοντας υπόψη την απαιτούμενη ποσότητα που χρειάζεσαι για να αφαιρέσεις το μακιγιάζ σου κάθε μέρα, είναι εύκολο να κατανοήσεις την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται.

Για καθημερινή χρήση προτίμησε ένα επαναχρησιμοποιούμενο πανάκι με μικροΐνες, το οποίο βρέχοντάς το με ζεστό νερό, αφαιρεί το μακιγιάζ -ακόμα και την αδιάβροχη μάσκαρα. Πλένεται στο πλυντήριο ρούχων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 3-5 χρόνια, γεγονός που το καθιστά μια άριστη sustainable και value for money επιλογή.


Επίλεξε refillable προϊόντα

Απόφυγε τα single-use προϊόντα και προτίμησε τις refillable εκδοχές τους τόσο στην περιποίηση της επιδερμίδας, όσο και στο μακιγιάζ και τα αρώματα, έτσι ώστε να μειωθεί η χρήση πλαστικού. 


Προτίμησε brands που χρησιμοποιούν συστατικά βιώσιμης προέλευσης

Η βιωσιμότητα των συστατικών που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα περιποίησης είναι ένας άλλος τομέας περιβαλλοντικής ανησυχίας. Το φοινικέλαιο, για παράδειγμα, το οποίο χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των καταναλωτικών αγαθών, από καλλυντικά μέχρι δημητριακά πρωινού, προκαλεί εκτεταμένη αποψίλωση των δασών και εξαφάνιση πολλών ειδών ζώων.

Για να καταλάβεις αν ένα προϊόν περιέχει συστατικά βιώσιμης προέλευσης, αναζητήστε τα Fair Trade και Rainforest Alliance logos στην συσκευασία. Μία από τις πιο γνωστές εταιρείες, που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια τέτοιου είδους συστατικά, είναι η The Body Shop.

Προτίμησε ένα αντηλιακό που σέβεται τη θαλάσσια ζωή

Το γνώριζες ότι η βενζοφαινόνη-3 (BP-3, Oxybenzone), ένα συστατικό που περιέχουν αρκετά αντηλιακά συμβάλλει στη λεύκανση των κοραλλιών και την καταστροφή των υφάλων; Αναζήτησε μία φόρμουλα με όσο τη δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό βιοδιασπώμενης βάσης, η οποία να σέβεται το φυτοπλαγκτόν και τα υπόλοιπα είδη θαλάσσιας ζωής, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον.

 

Πηγή: harpersbazaar.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>