Crash test στα πιο συνηθισμένα γλυκαντικά
Ας συμφωνήσουμε πρώτα σε κάτι βασικό: Η ζάχαρη είναι κάτι που πρέπει να περιορίσουμε όσο περισσότερο γίνεται στη διατροφή μας. Έρευνα του 2014 έδειξε ότι όσοι παίρνουν το 17 έως 21% του συνόλου των θερμίδων που λαμβάνουν καθημερινά από πρόσθετη ζάχαρη έχουν 38% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά προβλήματα σε σχέση με όσους παίρνουν από ζάχαρη το 8% των συνολικών θερμίδων. Επειδή όμως όλοι μας κάποιες στιγμές θέλουμε οπωσδήποτε κάτι γλυκό, ας δούμε ποιες είναι οι πιο υγιεινές εναλλακτικές:
Σιρόπι Αγαύης
Το σιρόπι Αγαύης θεωρείται από τα γλυκαντικά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν κάνει το σάκχαρο στο αίμα σου να ανεβαίνει (και στη συνέχεια) να πέφτει απότομα. Ωστόσο, αποτελείται κατά 90% από φρουκτόζη, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι αυξάνει την "κακή" χοληστερίνη (LDL) και έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ινσουλινοαντίστασης, γι' αυτό δεν πρέπει να καταναλώνεται συχνά.
Θερμίδες σε μια κουταλιά του γλυκού: 21 (η ζάχαρη έχει 16)
Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Τα καλά νέα είναι ότι έχουν σχεδόν μηδέν θερμίδες. Τα κακά νέα όμως είναι παρόλα αυτά δεν βοηθούν ιδιαίτερα στην απώλεια βάρους, καθώς έρευνες έχουν βρει ότι η συστηματική κατανάλωση ασπαρτάμης, ζαχαρίνης ή σουκραλόζης συνδέεται με αύξηση του βάρους.
Θερμίδες σε μια κουταλιά: 0
Μέλι
Ενώ η ζάχαρη δεν έχει σχεδόν καμία θρεπτική αξία, το μέλι είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορεί να μειώσουν την κακή χοληστερίνη και να ανεβάσουν τα επίπεδα της καλής (HDL) στο αίμα.
Θερμίδες σε μια κουταλιά: 21
Στέβια
Προέρχεται από το ομώνυμο φυτό και είναι το μοναδικό γλυκαντικό που δεν είναι τεχνητό και δεν έχει καθόλου θερμίδες. Είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, γι' αυτό απαιτείται ελάχιστη ποσότητα για να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Επιπλέον, η στεβιοσίδη, η ουσία που της δίνει τη γλυκιά γεύση συμβάλλει επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως έδειξε σχετική έρευνα.
Θερμίδες σε μια κουταλιά: 0
Η ετυμηγορία:
Το σιρόπι Αγαύης και οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ισοβαθμούν με τη ζάχαρη, ενώ το μέλι και η στέβια είναι σαφώς καλύτερες επιλογές.