top article

Σίγουρα ξέρεις ότι η τάση της εποχής θέλει να αντικαταστήσουμε το γάλα που ξέραμε μέχρι σήμερα με γάλα από ξηρούς καρπούς που είναι πιο εύπεπτο, πιο υγιεινό και πιο θρεπτικό. Γνωρίζεις όμως ότι είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις μόνη σου γάλα από ξηρούς καρπούς; Το πιο "δύσκολο" μέρος της διαδικασίας είναι να πας μέχρι το κατάστημα για να αγοράσεις τους ξηρούς καρπούς της επιλογής σου. Όλα τα υπόλοιπα είναι πανεύκολα!

Extra tip: Μπορείς να φτιάξεις γάλα από όποιο ξηρό καρπό θέλεις! Αμύγδαλα, κάσιους, μακαντέμια, καρύδια, φιστίκια... όποιος κι αν είναι ο αγαπημένος σου ξηρός καρπός μπορείς να τον μετατρέψεις σε ρόφημα! Η διαδικασία -που είναι ίδια για όλους τους ξηρούς καρπούς είναι η εξής:

Βάζεις ένα φλιτζάνι ξηρούς καρπούς σε νερό για να μουλιάσουν. Πρέπει το νερό να τους καλύπτει εντελώς μέσα στο δοχείο που θα επιλέξεις. Σκέπασέ το με διάφανη μεμβράνη ή με μια πετσέτα και άφησέ το για τουλάχιστον 8 έως 12 ώρες. Αν έχεις αρκετό χρόνο στη διάθεσή σου, μπορείς να το αφήσεις και για έως 24 ώρες! Μετά, σούρωσέ τους, ξέπλυνέ τους με φρέσκο νερό και βάλτους στο μπλέντερ μαζί με 2 φλιτζάνια νερό. Πάτησε το κουμπί του μπλέντερ δύο-τρεις φορές για να σπάσουν οι ξηροί καρποί και στη συνέχεια πολτοποίησέ τους εντελώς χτυπώντας στο μπλέντερ για 3 λεπτά χωρίς διακοπή. Πέρασε το μείγμα από μια ψιλή σίτα (ένα κομμάτι τούλι ή ένα υφασμάτινο επαναχρησιμοποιήσιμo φίλτρο για γαλλικό καφέ κάνει μια χαρά), πιέζοντας ελαφρά ώστε να διαχωριστεί το υγρό από την πούλπα που θα μείνει στη σίτα. Όταν στραγγίξει εντελώς θα πρέπει να σου μείνουν περίπου δύο φλιτζάνια υγρού. Αυτό είναι το γάλα σου και μπορείς να το διατηρήσεις στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες.

Όσο για τους πολτοποιημένους ξηρούς καρπούς που έμειναν, μην τους πετάξεις: μπορείς να τους προσθέσεις σε γκρανόλα, σε ζύμη για κέικ, βάφλες ή ό,τι άλλο φανταστείς!

 

 

 

 

Ιούλιος 2018

>