Επειδή ξέρεις ότι δεν είναι πάντα εύκολο
Πόσες φορές δεν έχεις φύγει από το σούπερ μάρκετ με ένα αβοκάντο που δεν μπορείς να φας για τις επόμενες (πολλές) ημέρες επειδή είναι υπερβολικά άγουρο ή ένα τόσο παραγινομένο που χαλάει μέχρι να φτάσει η μέρα που έχεις σκοπό να φτιάξεις γκουακαμόλε; Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο προφανές ποιο από τα αβοκάντο που υπάρχουν στον πάγκο είναι το καλύτερο για να επιλέξεις. Υπάρχει όμως τρόπος να το ξεχωρίσεις και θα τον μάθεις αμέσως!
Το πρώτο που πρέπει να προσέξεις είναι το χρώμα. Όταν το αβοκάντο είναι ώριμο, το χρώμα της φλούδας του αποκτά μια απόχρωση που μοβίζει. Εάν πάλι έχει ζωηρό πράσινο χρώμα τότε είναι σχετικά άγουρο ακόμα -διάλεξέ το εάν έχεις σκοπό να το κρατήσεις κάποιες μέρες πριν το χρησιμοποιήσεις -διαφορετικά προτίμησε ένα από την άλλη κατηγορία που θα μπορείς να να το καταναλώσεις άμεσα. Εάν ωστόσο υπάρχουν περιοχές με σχεδόν μαύρο χρώμα στην επιφάνειά του, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι ήδη χαλασμένο. Ένας τρόπος να το διακρίνεις είναι αφαιρώντας το κοτσανάκι από πάνω. Παρατήρησε τη σάρκα που βρίσκεται από κάτω: εάν είναι καφέ έχει αρχίσει να χαλάει, εάν είναι πράσινη, είναι οκ. Γενικά, είναι πιο ασφαλές να πάρεις άγουρα αβοκάντο και να τα αφήσεις να ωριμάσουν στο σπίτι, παρά να πάρεις ένα που μπορεί να είναι υπερβολικά ώριμο και να μην τρώγεται.
Στη συνέχεια, τσέκαρε την υφή του. Ένα καλό αβοκάντο είναι σφιχτό ή πολύ ελαφρώς μαλακό και δεν μπορείς να αισθανθείς ότι υπάρχει παγιδευμένος αέρας ανάμεσα στη φλούδα και τη σάρκα. Εάν υπάρχει αέρας, τότε το αβοκάντο έχει αρχίσει να χαλάει -ακόμα κι αν δείχνει να είναι καλό.
Πώς θα κάνεις ένα άγουρο αβοκάντο να ωριμάσει πιο γρήγορα
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να το αφήσεις σε κάποιο σημείο της κουζίνας όπου έχει αρκετή ζέστη. Σε μια-δυο μέρες θα είναι έτοιμο να το φας. Εάν βιάζεσαι πολύ, βάλτο μέσα σε μια χαρτοσακούλα μαζί με μια μπανάνα ή ένα μήλο. Ο στόχος είναι να αναγκάσουμε το αβοκάντο να εκτεθεί σε αιθυλένιο, ένα αέριο που εκλύεται από τα μήλα και τις μπανάνες και είναι αυτό που κάνει τα φρούτα και τα λαχανικά να ωριμάζουν. Όταν ένα αβοκάντο είναι όσο ώριμο το θέλεις, φύλαξέ το στο ψυγείο για να διατηρηθεί για περισσότερες μέρες.
Διάβασε κι εδώ ποιο είναι το πιο υγιεινό μέρος του αβοκάντο...