New style resolutions
Η δίαιτα που βασίζεται στο ψάρι θα μπορούσε να ονομάζεται και μεσογειακή. Έχει, ωστόσο, το δικό της όνομα – pescetarian- και οι οπαδοί της πιστεύουν ότι έχουν βρει το μυστικό της καλής ζωή
Pescatarian για μία μέρα
Πρωινό: Ένα ποτήρι χυμός και 2 φέτες ψωμί με μια κουταλιά μέλι ή μαρμελάδα ή 2 φέτες ψωμί με μια κουταλιά ταχίνι με κακάο ή 3 κριτσίνια πολύσπορα, 6-7 αμύγδαλα και 3 αποξηραμένα δαμάσκηνα.
Ενδιάμεσο: 2 φρούτα ή 4 κράκερ ή 12 αμύγδαλα και 2 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή 2 κριτσίνια και 2 βερίκοκα ή ένα νεκταρίνι.
Μεσημεριανό: 150 γρ. χταποδάκι με 5 κουταλιές κοφτό μακαρονάκι με 4 κουταλιές σάλτσα ντομάτα ή 150γρ. σολομός ψητός με πατατοσαλάτα (170 γρ. πατάτα, ντομάτα και αγγουράκι με μια κουταλιά λάδι) ή μια μερίδα ριζότο με θαλασσινά ή με γαρίδες, μια φέτα ψωμί και ένα μπολ πράσινη σαλάτα με μια κουταλιά λάδι.
Ενδιάμεσο: 400 γρ. καρπούζι ή πεπόνι και ένα νεκταρίνι ή 2 βερίκοκα ή 12-15 κεράσια.
Βραδινό: Μια αραβική πίτα με 40 γρ. τυρί σόγιας, ντομάτα, μαρούλι και μια κουταλιά μουστάρδα ή μια πίτα για σουβλάκι ψητή στο γκριλ με τυρί σόγιας, ντομάτα, μανιτάρια και πιπεριά ή ένα μπολ αγγουροντομάτα με μια κουταλιά λάδι, 5-6 ελιές και 2 παξιμαδάκια κρίθινα.
Διάβασε επίσης: Σκέφτεσαι να γίνεις pescetarian; Πόσα ξέρεις για τη ψαροφαγία;
Παρατηρήσεις για τη διατροφή:
-Το τυρί σόγιας αποτελεί ιδανική πηγή πρωτεΐνης αφού περιέχει 8 απαραίτητα αμινοξέα. Επιπλέον είναι καλή πηγή ασβεστίου και φτωχό σε χοληστερίνη.
-Τα αμύγδαλα αποτελούν ιδανικό σνακ για την φυτοφαγική διατροφή καθώς είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνη και ασβέστιο.
- Η διατροφή αυτή προσδίδει 25-30 γρ φυτικών ινών ημερησίως που είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του εντέρου.
- Ο σολομός αποτελεί εξαιρετική πηγή ω 3 λιπαρών που βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερίνης.
- Τα θαλασσινά αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης και δεν επιδρούν στα επίπεδα της χοληστερίνης όταν τρώγονται ως μια φορά στην εβδομάδα.
- Αν θέλεις να χάσεις βάρος, μπορείς να επιλέξεις ψητό ψάρι ή ψητά θαλασσινά με σαλάτα αντί για το ρυζότο θαλασσινών. Οι βραστές γαρίδες και τα ψητά θράψαλα αποτελούν καλές επιλογές με λίγες θερμίδες.
Από την Ελένη Δασκαλάκη
Ειδικός: Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγος -διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD, Υπεύθυνη Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου Σώμα Υγιές.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr