top article

Το τέλειο χρώμα στα μαλλιά είναι κάτι που όλες επιθυμούμε και συχνά ξοδεύουμε πολλά χρήματα σε επαγγελματίες hair colorists για να το αποκτήσουμε. Για να το πετύχουμε μόνες στο σπίτι, απαιτούνται δεξιότητα, γνώση και οικειότητα με το χρώμα και τη σύνθεση των βαφών. Είτε στοχεύεις σε μια απλή βαφή στον ίδιο τόνο είτε πρόκειται να τολμήσεις μια ριζική αλλαγή, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις με ασφάλεια και να αποφύγεις σοβαρά λάθη.

Οι βασικές οδηγίες για βαφή μαλλιών στο σπίτι

Μια βαφή στον ίδιο τόνο, από τη ρίζα ως τις άκρες, ακούγεται απλή διαδικασία, αλλά κρύβει τις παγίδες της. Για να έχεις άψογο αποτέλεσμα, ξεκίνα επιλέγοντας τη σωστή απόχρωση. Για να τα καταφέρεις, δώσε σημασία στις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και σε καθοδηγούν στην επιλογή σου, ανάλογα με το ήδη υπάρχον χρώμα στα μαλλιά σου. Στη συνέχεια εφάρμοσέ τη με απλά βήματα:

1. Τα φυσικά έλαια του τριχωτού λειτουργούν προστατευτικά ενάντια στους ερεθισμούς. Εφάρμοσε τη βαφή σε μαλλιά άλουστα για τουλάχιστον δύο ημέρες ώστε να αποφύγεις τυχόν κοκκινίλες και ευαισθησίες.

2. Αν δεν είσαι σίγουρη για την απόχρωση που έχεις επιλέξει, ξεκίνα βάφοντας μόνο μία τούφα. Έτσι, θα δοκιμάσεις τόσο το χρώμα όσο και το χρόνο που χρειάζεται να αφήσεις τη βαφή για να έχεις τέλειο αποτέλεσμα. Μπορεί οι βαφές να ορίζουν ένα συγκεκριμένο χρόνο εφαρμογής, όμως ανάλογα με την ποιότητα των μαλλιών αυτός μπορεί να διαφέρει. Για παράδειγμα, τα πολύ λεπτά μαλλιά ανοίγουν πιο εύκολα από τα πιο χοντρά.

3. Ξεκίνα απλώνοντας τη βαφή στα μήκη και στις άκρες. Στη ρίζα η βαφή, χάρη στη θερμότητα που αναπτύσσεται στο τριχωτό της κεφαλής, δρα πιο γρήγορα και γι’ αυτό το χρώμα χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να αναπτυχθεί.

4. Προτίμησε να αναμείξεις τη βαφή σε ένα πλαστικό μπολ και να την εφαρμόσεις με πινέλο για να μπορέσεις να την απλώσεις ομοιόμορφα και με ακρίβεια.

Αν θέλεις να πετύχεις ένα τολμηρό ξανθό

Συνήθως δεν είναι εύκολο –ούτε και ασφαλές– να επιχειρήσεις να ανοίξεις το χρώμα των μαλλιών σου έναν ή δύο τόνους με βαφή στο σπίτι. Οι ριζικές αλλαγές είναι καλό να πραγματοποιούνται πάντα από επαγγελματίες. Όμως, αν τα μαλλιά σου είναι ήδη –φυσικά ή όχι– πολύ ανοιχτά, τότε μπορείς να τα ξανθύνεις ακόμη περισσότερο. Τα βήματα σε αυτή την περίπτωση είναι τα παρακάτω:

1. Ακολουθείς τις "Βασικές οδηγίες" και, εφόσον απλώσεις το χρώμα σε όλα τα μαλλιά σε μήκη και άκρες, περιμένεις για περίπου 20'-30' ελέγχοντάς το συνεχώς.

2. Μετά τα πρώτα 30' άπλωσε τη βαφή και στις ρίζες και άφησέ τη να δράσει για 10'-30', ανάλογα με το πόσο ανοιχτόχρωμο αποτέλεσμα θέλεις να έχεις.

3. Όταν πιστεύεις ότι έχεις το επιθυμητό χρώμα, ξέπλυνε μια τούφα, κατά προτίμηση από το εσωτερικό τμήμα των μαλλιών ώστε να μην είναι πολύ ορατή, και έλεγξε το χρώμα. Ξέβγαλε με ζεστό νερό και συνέχισε με σαμπουάν και κοντίσιονερ.

Η επανάληψη είναι διαφορετική διαδικασία

Ανάλογα με την απόχρωση που έχεις επιλέξει αλλά και με το ποσοστό λευκών που έχουν τα μαλλιά σου θα πρέπει να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία της βαφής κάθε 4-8 εβδομάδες. Στην επανάληψη τα πράγματα δεν είναι ακριβώς ίδια με την πρώτη βαφή. Η βασική διαφορά είναι ότι τα μήκη και οι άκρες δε θα έχουν χάσει εντελώς το χρώμα τους, ενώ η ρίζα θα βγαίνει στη φυσική σου απόχρωση. Γι’ αυτό θα πρέπει να αντιστρέψεις τις "Βασικές οδηγίες" και να ξεκινήσεις εφαρμόζοντας πρώτα το χρώμα στη ρίζα και μετά από λίγα λεπτά να συνεχίσεις με τα μήκη και τις άκρες ώστε να έχεις και πάλι ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Τα προϊόντα που εξασφαλίζουν χρώμα με διάρκεια και λάμψη

Το σημαντικό σε κάθε χρώμα είναι να παραμείνει αναλλοίωτο μέχρι την επόμενη βαφή. Πλέον μπορείς να προμηθευτείς, τόσο από το κομμωτήριο όσο και από τα καταστήματα καλλυντικών αλλά και τα φαρμακεία, εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης που προστατεύουν το χρώμα αλλά και την ποιότητα της τρίχας των βαμμένων μαλλιών.

Σαμπουάν και κοντίσιονερ 

Εφόσον ξεκινήσεις να βάφεις τα μαλλιά σου, προτίμησε σαμπουάν και κοντίσιονερ χωρίς θειικά άλατα, τα οποία αφυδατώνουν την τρίχα και ξεθωριάζουν το χρώμα. Απόφυγε το συχνό λούσιμο και προσπάθησε να ανανεώνεις το χτένισμά σου με τη βοήθεια ενός dry shampoo.

Μάσκα και θεραπείες 

Μία τουλάχιστον φορά την εβδομάδα ενυδάτωσέ τα σε βάθος εφαρμόζοντας μια μάσκα. Ανάλογα με τις υπόλοιπες ανάγκες τους μπορείς να επιλέξεις είτε μια εξειδικευμένη μάσκα για βαμμένα μαλλιά είτε μία για βαθιά αναδόμηση. Αν, πάλι, δεις ότι η τρίχα σου είναι εύθραυστη και σπάει, πρόσθεσε μέσα στο σαμπουάν ή στη μάσκα μια θεραπεία που ενισχύει τους δεσμούς της. Θα τη βρεις κυρίως στα κομμωτήρια.

Styling 

Απόφυγε τη χρήση εργαλείων θερμότητας που ταλαιπωρούν και αφυδατώνουν τα μαλλιά και προτίμησε προϊόντα styling χωρίς οινόπνευμα. Τέλος, αν έχεις ένα έντονο χρώμα μαλλιών, θα πρέπει να το προστατεύεις και από την ηλιακή ακτινοβολία με ένα ειδικό αντηλιακό προϊόν που θα φοράς όλο το χρόνο, όχι μόνο το καλοκαίρι.

Δες τις βαφές και τα προϊόντα που προτείνουμε για να βάψεις τα μαλλιά σου στο σπίτι:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>