Η επιστήμη λέει "ναι", κι εμείς σου δίνουμε τη βασική συνταγή για ένα πιο υγιεινό πρωινό
Αν και, κατά γενική ομολογία, το porridge δεν είναι το ίδιο λαχταριστό με ένα πιάτο pancakes ή ζεστά κρουασάν με σπιτική μαρμελάδα, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο πρωινό τραπέζι των σλαβικών χωρών και των Βρετανών. Το γεγονός όμως ότι το porridge “μεγάλωσε” τα παιδιά που ζούσαν σε σωφρονιστικά ιδρύματα τη βικτωριανή εποχή και αποτελούσε ένα τυπικό γεύμα για τους φυλακισμένους, του είχε αφήσει ένα όχι και τόσο καλό όνομα. Με τη μία έρευνα όμως να διαδέχεται την άλλη για το πόσο ωφέλιμο είναι αυτό το δημητριακό, η φήμη του porridge αυξάνεται συνεχώς.
Η βρώμη αποτελεί ήδη το νούμερο ένα πρωινό για πολλούς αθλητές, αλλά και για όσους κάνουν δίαιτα, αφού η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες τους δίνει ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για κάθε 28g δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα - ισοδύναμο με ένα μικρό μπολ κουάκερ - ο κίνδυνος όλων των θανάτων μειώθηκε κατά 5% και 9% αυτοί που προέρχονται από τις παθήσεις της καρδιάς.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το πίτουρο, περιέχουν 25% περισσότερη πρωτεΐνη από τα εξευγενισμένα δημητριακά, όπως εκείνα από τα οποία παρασκευάζεται το άσπρο αλεύρι και ρύζι. Μάλιστα, τα περισσότερα διατροφικά πλάνα συνιστούν την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών όπως ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σίδηρο και θειαμίνη. Πιστεύεται επίσης ότι ενισχύουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών που πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Κι επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, ξεκίνα τη δική σου με τη βασική συνταγή και πειραματίσου κάνοντας υγιεινούς συνδυασμούς (φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, μέλι, κανέλα, chips μαύρης σοκολάτας).
Βασική συνταγή για porridge
160 γρ νιφάδες βρώμης
600 ml γάλα, γάλα σόγιας ή νερό
θαλασσινό αλάτι
Βάλε τη βρώμη και το γάλα ή το νερό σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
Πρόσθεσε μια μικρή πρέζα αλάτι και ανακάτευε με μια ξύλινη κουτάλα.
Φέρε το μείγμα σε μια σταθερή θερμοκρασία για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας όσο πιο συχνά μπορείς για να δημιουργήσεις έναν κρεμώδη χυλό - αν θέλεις το porridge πιο αραιό απλά πρόσθεσε λίγο νερό ή γάλα μέχρι να έχει την επιθυμητή υφή.